Araçların Gabarileri ile ilgili Son Gelişme...!

Araçların Gabarileri ile ilgili Son Gelişme...!

Araçların yüklenmesi

Blindiği üzere 11.08.2012 tarih ve 28461 sayıl ile resmi gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik ile araçlar için uygulanacak azami uzunluk,azami genişlik,azami yükseklik,azami ağrlık ölçüleri ile yükleme usulleri ve tolerans uygulamaları düzenlenmiştir.

Ancak araçlarda azami yükseklik ile ilgili düzenleme özellikle konteyner taşımacılığı yapan firmaları için büyük sıkıntı yaratmıştır. Şöyleki ; bir HG(High Cube) konteyner ile yapılan taşımada, konteyner Yarı römorka yüklendiğinde araç yüksekliği 4,30 m gibi değerlere ulaşmakta ve bu durum yüksek miktarda  cezalar ile taşımacıyı ve göndereni karşı karşıya bırakmaktadır. Bu nedenle  firmalar özellikle ithalat ve ihracat konteynerlarini kullanıp kullanmama konusunda tereddüt yaşamakta ortaya çıkan atıl kapasite nedeniyle de çeşitli tepkiler yükselmekteydi.
Özellikle müşterilerimiz adına konunun hassasiyeti Bakanlık nezlinde yapmış olduğumuz girişimlerde iletilmiş ve Konteynerlar ile yapılan taşımalarda 31.03.2013 tarihine kadar bir düzenleme yapılacağı ve bu süre içinde bu tür taşımalara cezai müeyyide uygulanmayacağı tarafımıza sözlü olarak iletilmişti.
ilgili yönetmeliğe 07.03.2013 tarihinde aşağıdaki geçici madde eklenerek gabari ile ilgili hükümler için süre uzatılmıştır.

Gabari: Araçların, yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçüler.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin 6 ncımaddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan gabari ile ilgili hüküm, konteyner taşıyan araçlar ile araç taşımak amacıyla özel olarak imal edilmiş araçların yaptıkları taşımalar için söz konusu taşımaları yapan araçların gerekli teknik dönüşümüne imkan vermek üzere 1/7/2014 tarihinden itibaren uygulanır.”

Araçların yüklenmesine ilişkin usuller
MADDE 6 – (1) Karayollarında seyreden araçların yüklenmesine ilişkin ölçü ve usuller aşağıda belirtilmiştir.
a) Taşıma sınırı üstünde yolcu taşınamaz.
b) Taşıtların tescil belgelerinde belirtilen azami yüklü ağırlıklar aşılamaz, bu ağırlıklar aşılmamış olsa bile azami dingil ağırlıkları aşılacak şekilde yükleme yapılamaz.
c) Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapılamaz.
ç) Tehlikeli ve zararlı maddeler, gerekli izin ve tedbirler alınmadan taşınamaz.
d) Ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı olan eşyalar gerekli izin alınmadan taşınamaz.
e) Gabari dışı yük yüklenemez, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilemez.
f) Karayoluna değecek, düşecek, dökülecek, saçılacak, sızacak, akacak, kayacak, gürültü çıkaracak şekilde yükleme yapılamaz.
g) Her çeşit yolda ve yolun her eğiminde, aracın ve yükün dengesini bozacak, yoldaki bir şeye takılacak ve sivri çıkıntılar hasıl edecek şekilde yükleme yapılamaz.
ğ) Sürücünün görüşüne engel olacak, aracın sürme güvenliğini bozacak ve tescil plakaları, ayırım işaretleri, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek şekilde yükleme yapılamaz.
h) Aracın boyunu önden 1 metre, arkadan 2 metre aşacak, kasanın sağ ve sol yanından taşacak şekilde yükleme yapılamaz.
ı) Çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçlar çekilemez.
i) Ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin dur ikazına uyulması zorunludur.
j) Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 aralık ile 1 nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki süre Bakanlıkça 1 ay artırılabilir.

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire