Tüp Patlarsa ADR Tutar mı?

Tüp Patlarsa ADR Tutar mı?

ADR

Pazartesi günü Taksim Kazancı Yokuşu’nda çevredeki binalara ağır hasar veren ve insanların ağır yaralanmasına sebep olan büyük bir patlama yaşandı. İlk andan itibaren tüp kaynaklı bir patlama olduğundan şüphelenildi.

Tüp, doğalgazın hayatımıza girmesiyle birlikte büyük şehirlerin doğalgaz erişimli evlerinden çıkmış olan fakat halen yoğun kullanılan bir enerji kaynağı. Sıvılaştırılmış petrol gazı. Özenli doldurulmadığı, ambalajlanmadığı, saklanmadığı, nakledilmediği takdirde bir bomba.

Tehlike esasen hep yanımızda. Bırakın tüp veya havai fişek gibi bilinen patlayıcı maddeleri, saç boyası da, aracımızdaki emniyet kemeri de, deodorant da, akaryakıt istasyonu da, gübre de hep birer “tehlike” aslında. Tehlike o kadar “her baktığımız yerde” ki, hayatımız tehlikeli madde kapsamında.

Kazancı Yokuşu’nda yaşanan patlama görünüşte karayolu taşımacılığıyla ilgisiz olsa da, her türlü yanıcı, patlayıcı, zehirli, boğucu vb. maddenin mutlaka bir aşamada karayoluyla nakli kaçınılmaz. Dolayısıyla, 1.1.2014 tarihi itibariyle Türkiye yurtiçi karayolu taşımacılığında tüm kapsamıyla yürürlüğe giren ADR Sözleşmesi (Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) sokaktaki insanın hayatını koruyacak güvenlik önlemlerini de beraberinde getiriyor. Zira ADR Sözleşmesi, tehlikeli bir malın sadece A noktasından B noktasına yaptığı yolculukla sınırlı değil. Aksine, malın yüklenmesi, boşaltılması, ambalajlanması, depolanması, nakledilmesi, elleçlenmesi tüm süreçlerini kapsıyor, bunlara standartlar getiriyor. TC Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü, ADR ile hayatımıza girecek güvenlik önlemleri, standartlar, eğitimler ve kurum yetkilendirmeler çerçevesinde yoğun faaliyet ve takip halinde. ADR sayesinde kurulan güvenlik ağı, ilk etapta tehlikeli maddeyle çalışan insanları koruyor gibi görünse de, aslında tüm hayatımıza çok olumlu yansıyor. 

Yaklaşık on yıldır tehlikeli mal üzerine eğitim ve danışmanlık hizmeti veren ulusal ve uluslararası akredite merkezimizin ADR eğitimlerini incelemek, firmalara sunduğumuz ADR uygunluk durum tespit ve raporlama çalışması DGSA-Danışmanlık hizmeti hakkında bilgi sahibi olmak ve akreditasyonlarımızı görmek için tıklayın. 

Bizi İSTANBUL Florya ve Maltepe’de, İZMİR Aliağa’da ve MERSİN Mezitli şubelerimizde bulabilirsiniz.

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire