Tehlikeli Madde Eğitimi ve Sınavları

SRC5 (ADR) Belgesi, ADR Tanker, ADR Genel Farkındalık, TMGD- Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı, IMDG, Denizyolu Tehlikeli Madde Taşımacılığı, RID, Demiryolu Tehlikeli Madde Taşımacılığı,

Tehlikeli Maddeler Nelerdir?

Tehlikeli Maddeler fiziksel, kimyasal ve yapı özelliklerine ve neden olabilecekleri tehlikelere göre sınıflandırılmaktadır.

Tehlike Madde Sınıfları

Sınıf       Sınıfın Tanımlanması

1            Patlayıcı Madde ve Nesneler
2            Gazlar
3            Yanıcı Sıvı Maddeler 
4.1         Yanıcı Katı Maddeler
4.2         Kendi Kendine Yanan Maddeler
4.3         Su ile temas halinde tehlikeli gazlar çıkaran maddeler 
5.1         Yakıcı (oksitleyici) Maddeler
5.2         Organik Peroksitler
6.1         Zehirli Maddeler
6.2         Bulaşıcı Maddeler 
7            Radyoaktif Maddeler
8            Aşındırıcı/ Asidik Maddeler
9            Farklı Tehlikeleri olan Madde ve Nesneler 

ADR Sözleşmesi'nin getirdiği yükümlülükler nelerdir?

Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), 01.01.2014 tarihinde uygulamaya girdi. Kanuni düzenlemeler sadece tehlikeli maddeleri taşıyanları değil aynı zamanda tehlikeli madde üreten, depolayan ve ambalajlayanları da yakından ilgilendiriyor. 

ADR Sözleşmesi ve Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler ile ilgili yükümlü taraflar:

ADR Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülüklere uymayan taraflar cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.

Tehlikeli Madde Mevzuatı kapsamı cezalar

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında taraflar belirtilen yükümlülüklere uymadıkları takdirde ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. Bu cezaların detayına sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Zorunlu Tehlikeli Madde Eğitimleri Nelerdir?

 

ADR Tehlikeli Maddeler Genel Farkındalık Eğitimi Nedir?

Tehlikeli maddelerin genel özelliklerini bilmek sadece bu konuda görevli firma çalışanlarını değil paket, taşıma, depolama ve dağıtımla ilgili tüm personelin de öğrenmesinin ve katılmasının zorunlu olduğu eğitimlerdir. ADR Genel Farkındalık Eğitimleri genel katılıma açık ve zorunludur. 

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi Amacı

TUGEM olarak ülkemizde çevrenin, insanların ve hayvanların korunmasına katkı sağlama prensibimiz doğrultusunda TUGEM Eğitim Kurumları olarak, Türkiye'de TMGD süreci başlamadan önce 3 yıllık Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (DGSA) tecrübemizle, T.C. Ulaştirma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimlerimizi veriyoruz. İstanbul’da Anadolu Yakası (Maltepe) ve Avrupa Yakası (Florya), ve İzmir olmak üzere 3 şubemizde verdiğimiz eğitimlerle ve yaptığımız çalışmalarla tehlikeli maddelerin sebep oldukları kazaları önlemeyi hedeflemekteyiz.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ’in 22.05.2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle TMGD – Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olabilme şartlarına, görev ve sorumluluklarına açıklık getirilmiştir. 

 Sektördeki TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İhtiyacı Nedir?

Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış ve alması gereken firmalardan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğunu 01 Temmuz 2015 tarihinde başlatmıştır. Tehlikeli madde taşıyan Nakliye firmaları ile benzin istasyonları ve limanlardaki zorunluluk ise 01.01.2018 itibariyle başladı. 30.000 in üzerinde firma Ulaştırma Bakanlığından Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almıştır. Buralarda çalışacak TMGD sayısı ise 16.000 - 18.000 civarındadır. 2020 itibariyle TMGD olan kişi sayısı yaklaşık 9500 civarındadır. 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Eğitimine Kimler Katılmalı ?

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi, firma bünyesinden veya ayrı bir danışmanlık faaliyeti olarak yetkili TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak çalışmak isteyenler veya bu konuda kendilerine veya firmalarına ciddi bir bilgi ve uzmanlık yaratmak isteyenler için düzenlenmiştir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İstihdam Etme Zorunluluğu

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Taşımacılığı ile ilgili faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ADR Bölüm 1.8.3’te yer alan hükümlere göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur. 

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi İçeriği

TMGD Eğitim müfredatı:

* Eğitim ücretine sınavda da kullanabileceğiniz eğitim materyalleri dahildir!

SR5 ( ADR Belgesi ) Eğitimi 

ADR taşımacılığı tehlikeli madde sınıfına giren malların tehlikeli madde sınıfına uygun araçlar ile taşınmasıdır.

SRC5 ( ADR Belgesi ) Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapacak sürücülerin alması gereken Mesleki yeterlilik Belgesidir.

  1. SRC5 ( ADR Belgesi ) için 19 saatlik eğitimi tamamlayıp Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının sınavında başarılı olunması gerekmektedir.
  2. SRC5 ( ADR Belgesi ) eğitimlerine katılabilmek için SRC3 veya SRC4 belgelerinden birine sahip olunması gerekmektedir.

SRC5 - ADR Tanker Eğitimi ( Tehlikeli Madde Sürücü Eğitimi ) Nedir?

Sürücüler için SRC5 Tanker ile Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitimi

SRC5 Temel Eğitim alarak “Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası”na sahip olan sürücülerin tankerlerde de sürücülük yapabilmeleri için ilaveten 13 saatlik (12 saati teorik, 1 saati uygulamalı) bir tanker eğitim programı da almaları gerekmektedir. 

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Süresi Nedir?

TMGD, SRC5 belgeleri 5 yıl süresince geçerlidir. Belge sahipleri tazeleyici dersler alarak ya da yetkili otoriteler tarafından onanmıs bir sınavı tekrarlayarak sertifikalarının süresini, geçerliliği bitmeden önceki son yılda, her defasında 5 yıl süreyle uzatabilir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Eğitimlerini Nereden Alabilirim?

TUGEM olarak ülkemizde çevrenin, insanların ve hayvanların korunmasına katkı sağlama prensibimiz doğrultusunda TUGEM Eğitim Kurumları olarak, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimi Türkiye'de başlamadan 3 yıl önce İngiltere standartlarında vermeye başlamış ve eğitim sonrası katılımcılar İngiltere'de İngiliz TMGD'ler için SQA tarafından yapılan sınavlara girerek başarılı olmaları sağlanmıştır. Bu eğitimlerden geçip SQA sınavında başarılı olan bir çok katılımcımız şimdi çok önemli firmaların TMGD'si veya bu konuda eğitim merkezi sahibi veya eğitmenleri olmuşlardır.

TUGEM ADR ve TMGD eğitimleri konusunda Türkiye'de öncü olmasını  yalnızca İngiltere Yetkili Sınav Merkezi SQA tarafından yapılan  (DGSA) sınavına hazırlama tecrübemizle kazanmamış , sonrasında  T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı eğitimlerimizi büyük sınav geçme oranlarını yakalayarak ve büyük başarılara imza atarak vermeye devam etmiştir. TUGEM Türkiye'de en fazla TMGD sınavını kazandıran kursiyere sahiptir. 

İstanbul'da Anadolu Yakası (Maltepe) ve Avrupa Yakası (Florya) ile İzmir olmak üzere 3 şubemizde verdiğimiz eğitimlerle ve yaptığımız çalışmalarla tehlikeli maddelerin sebep oldukları kazaları önlemeyi hedeflemekteyiz.

Eğitim merkezlerimize ulaşmak için 0850 346 7060 'ı arayabilirsiniz.

İstanbul Maltepe'de eğitim almak için 1 'i, 

İstanbul Florya'da eğitim almak için 2 'yi,

İzmir'de eğitim almak için 3 'ü tuşlayarak ilerlemeniz yeterlidir.

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire