TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi


On Binlerce Firma İçin Artık Yasal Zorunluluk: Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?

2010 yılında ADR ye taraf olan Türkiye 2014 yılı itibariyle Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınmasına Hakkında Yönetmelik kapsamında ADR hükümlerini uygulamaya başlamıştır. Bu hükümlerden bir tanesi de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı zorunluluğu ile ilgilidir. Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Taşımacılığı ile ilgili gönderen, paketleyen, dolduran, taşımacı vs. faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur.

Nasıl TMGD Olunur?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyenlerin Lisans mezunu olması şartıyla UDHB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından 64 saatlik TMGD eğitimini alarak sonrasında Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. TMGD olmak için 70 puan almak gerekir.

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitimine Kimler Katılmalı?

Sektördeki TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İhtiyacı Nedir?

Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış ve alması gereken firmalardan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğunu 01 Temmuz 2015 tarihinde başlatmıştır. Tehlikeli madde taşıyan Nakliye firmaları ile benzin istasyonları ve limanlardaki zorunluluk ise 01.01.2018 itibariyle başladı. 60.000 in üzerinde firma Ulaştırma Bakanlığından Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almıştır. Buralarda çalışacak TMGD sayısı ise 25.000 bin civarındadır. 2022 TMGD olan kişi sayısı yaklaşık 7000 civarındadır. 

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olarak Nasıl Çalışabilirim

1-  TMGD bireysel olarak 4 firmanın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesine dışarıdan hizmet verebilir

2- TMFB (Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi) sahibi bir firmanın tam zamanlı çalışanı olarak en fazla 10 şubesine danışmanlık verilebilir.

3- TMGDK bünyesinde kısmi olarak istihdam edilen  bir TMGD en fazla 6 Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi olan firmaya hizmet verirken dışarıdan 2 firmaya da bireysel hizmet verebilir.

4- TMGDK bünyesinde tam zamanlı istihdam edilen TMGD en fazla 10 Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi olan firmaya hizmet verebilir.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi ve TUGEM

TUGEM olarak ülkemizde çevrenin, insanların ve hayvanların korunmasına katkı sağlama prensibimiz doğrultusunda TUGEM Eğitim Kurumları olarak, Türkiye'de TMGD süreci başlamadan önce 3 yıllık Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (DGSA) tecrübemizle, T.C. Ulaştirma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldığımız yetkiyle TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı eğitimlerimizi  veriyoruz. Türkiye'deki bir çok TMGD Eğitmenini biz yetiştirdik ve bununla gurur duyuyoruz. Ayrıca uyguladığımız etkin eğitim ve sonrasındaki destek sistem sayesinde sınavlarda yüksek başarı oranlarına ve yüksek puanlara ulaşıyoruz.

İstanbul'da Anadolu Yakası (Maltepe) ve Avrupa Yakası (Florya) ile İzmir olmak üzere 3 şubemizde verdiğimiz eğitimlerle ve yaptığımız çalışmalarla tehlikeli maddelerin sebep oldukları kazaları önlemeyi hedeflemekteyiz.

 TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı İstihdam Etme ya da Hizmet Alımı Neden Zorunlu?

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Tehlikeli Madde Taşımacılığı ile ilgili faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ADR Bölüm 1.8.3’te yer alan hükümlere göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur.

Tehlikeli Madde Mevzuatı Kapsamı Cezalar

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında taraflar belirtilen yükümlülüklere uymadıkları takdirde ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır.

Firmaya TMGD bulundurmadığı her ay için 4000 TL idari para cezası verilecektir.

ADR Sözleşmesi'nin Getirdiği Yükümlülükler Nelerdir?

Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), 01.01.2014 tarihinde uygulamaya girdi. Kanuni düzenlemeler sadece tehlikeli maddeleri taşıyanları değil aynı zamanda tehlikeli madde üreten, depolayan ve ambalajlayanları da yakından ilgilendiriyor.

ADR Sözleşmesi ve Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler ile ilgili yükümlü taraflar:

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi İçeriği

Eğitim müfredatı:

* Eğitim ücretine sınavda da kullanabileceğiniz eğitim materyalleri dahildir!

Tehlikeli madde güvenlik danışmanının görev ve yükümlülükleri

(1) Danışmanın asıl görevi, işletmenin başındaki kişinin sorumluluğu altında, yapılan işin gereklilikleri kapsamında en uygun araç ve faaliyetleri belirleyip kullanımını sağlayarak, en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırmaktır.

(2) İşletme içerisindeki faaliyetler göz önüne alındığında, bir danışman başlıca aşağıdaki görevleri yapar:

(3) TMGD, sorumlu olduğu işletmede taşıma, yükleme veya boşaltma sırasında meydana gelen bir kazanın cana, mala ve çevreye zarar vermesi durumunda; kaza hakkında bilgi toplayarak işletme yönetimine veya İdareye bir kaza raporu verir. Bu rapor uluslararası veya ulusal mevzuat kapsamında işletme yönetimi tarafından yazılması gereken raporun yerini tutmaz.

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı

Türkiye'deki uygulamada ise şu ana kadar yapılan TMGD sınavları 40 soruluk çoktan seçmeli test şeklinde uygulanmaktadır.

TMGD - TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI BELGESİ VE EĞİTİMİNİN YENİLENMESİ

Sertifika 5 yıl süresince geçerlidir. Sertifikanın geçerlilik süresi, sertifika sahibinin sertifikanın geçerliliği bitmeden önceki son yılda sınava girip, sınavı geçmesi halinde 5 yıl süre ile uzatılabilir.

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı yenileme eğitimleri kaç yılda bir alınmalıdır?

TMGD’ler, ADR/RID/IMDG 'da yapılan değişiklikler için 2 yılda bir yenileme eğitimini almak zorundadırlar.

 

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi Eğitim Takvimi

Eğitim Adı Son Başvuru Tarihi Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Eğitim Yeri Kurs Süresi Başvur
TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi 13 Nisan 2024 Cumartesi 14 Nisan 2024 Pazar 21 Nisan 2024 Pazar MALTEPE Başvur

Şu an TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi için yeni sinav tarihi açıklanmamıştır. TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi için sınav tarihi açıklandığında yayınlanacaktır !

İletişim Formu

TMGD - Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için aşağıdaki bilgileri doldurunuz. Size dönüş yapalım.

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire