ders-calismaa

Ders Çalışmanızı Engelleyen Dış Faktörler Nelerdir?

0 2230

Canınız bir türlü ders çalışmak istemiyor mu? Sürekli ders çalışmamak için kendinize bahaneler mi sunuyorsunuz? Öncelikle ders çalışmaya karşı motive olmanız gerekiyor.

Dersleriniz bitince ve sınavları kazandığınızda, nelerin sizi beklediğini düşünün. Derslerinizi çalıştıktan sonra kendinize küçük ödüller verin. Sınavlar tamamen bittiğinde ve kazandıktan sonra, istemiş olduğunuz tatili ve ya çok sevdiğiniz oyununuzu oynayacağınızı hayal etmelisiniz.

Hangi Etkenler Ders Çalışmanızı Engeller

Çalışma Odanız ve Ekipmanlarının İstenilen Seviyede Olmalıdır

Ders çalışma etkinliğiniz hep aynı ortamda, masa üzerinde yapılmalıdır. Böylelikle bulunduğunuz ortam sizi ders çalışmaya itecek ve disipline olmanızı sağlayacaktır. Masanızın ders çalışırken asla dağınık olmaması gerekir, bu durum dikkatinizi dağıtacaktır. Mümkün mertebe iyi ışık alan ve bedeninizi rahatsız etmeyen bir masada çalışmalısınız. Çalışma odanız oldukça sade olmalı poster, afiş gibi unsurlar, ders çalışmanızı sürekli etkileyebilir. Odanızı sürekli havalandırırsanız ferahlar ve daha iyi ders çalışırsınız. Oksijenin azalması sinirlenmenize ve baş ağrısına neden olmaktadır.

Kesinlikle Yatarak Ders Çalışmayın

Yatarak ders çalışmak algıda seçiciliğin bozulmasına ve dikkat dağınıklığına neden olmaktadır. Kitabınızı alıp uzanarak ders çalışmak istediğiniz zaman uyku, dalmak ve gevşeme gibi sonuçlara neden olur. Uyku ve uyanıklığı sağlayan yapılar beynin içerisindedir. Kas geriliminin belirli bir düzeyde olması uyanık kalmanızı sağlar. Uzandığınızda otomatik olarak uyku hormonları salgılanmaya başlar. Akşam ders çalışıyorsanız masa başında bir kahve eşliğinde çalışmanıza devam edebilirsiniz.

Müzik Açarak Ders Çalışmak Kafa Karışıklığına Sebep Olur

Araştırmalar gösteriyor ki insanın beyin yapısı aynı anda birden fazla uyarıcıyı kabul edebilir, fakat dikkat tek bir noktada odaklanır. İnsanın hem müzik dinleyip hem ders çalışması imkânsızdır. Müzik dinlerken anladığınızı sanırsınız fakat anlayamazsınız. Siz o esnada farkında olmadan sadece müziği dinlersiniz ya da ders çalışırsınız. Ders çalıştıktan sonra aralarda müziği kendinize ödül olarak sunarsanız, sizin için daha verimli olur.

Ders Çalışırken Telefonunuzu Elinizden Bırakmalısınız

Çalışırken sosyal medya hesaplarınıza girmek, aklınıza gelen bir soruyu yanıtlamak ve ya arkadaşınızı aramak için kesinlikle elinize telefonunuzu almamalısınız. Ders çalışma süreniz tamamlanana kadar elinize telefon almamanızı çalışmada verimliliğinizi arttırır. Bir konu için elinize aldığınız telefonu, uzun süre elinizden düşürmeyebilirsiniz.

Duygusal sorunlar, fizyoloji rahatsızlanmalar, sorunları düşünme, önemsiz ayrıntılarla zaman harcama, öğrenilen bilginin karmaşık ve zor olması, olumsuz düşünmek ve ortamın uygunsuzluğu gibi durumlar, ders çalışmanızı engellemektedir. Ders çalışma işleminizden sonra, bol soru çözerek kendinizi geliştirebilir ve sınavı rahatlıkla kazanabilirsiniz.

Sınava Girmeden Önce Soru Pratiği Yapın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *