Gümrük Eğitimi ve Sınavları
Gümrük Müşavirliği Sınavı ( GMS ) ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavı ( GMYS )
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavları Ne Zaman Yapılır?
- Sınavların zamanı ve başvuru koşulları en az bir ay öncesinden ilan edilir.
- Gümrük Müşavirliği Sınavı (GMS), ön eleme ve mesleki yeterlilik olmak üzere iki yazılı aşamada yapılır.
- Ön eleme sınavı Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi veya sınav yapan diğer resmi kuruluşlar tarafından yapılır. Müsteşarlık ile yapılacak protokol çerçevesinde; testlerin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi işlemleri sınavı yapan kuruluşlar tarafından yürütülür.
- Gümrük Müşavirliği ön eleme sınavını kazananlar, Müsteşarlıkça tayin edilecek yer ve zamanda mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulur.
- Gümrük Müşavir Yardımcılığı için yalnız bir yazılı sınav (GMYS) yapılır.
Ayrıntılı bilgiyi Gümrük Yönetmeliği’nde görmek için tıklayın.
Gümrük Müşavirliği Ön Eleme Sınavı Konuları Nelerdir?
- Gümrük Kanunu ve Mevzuatının uygulanmasına ilişkin ikincil düzenlemeler
- 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve bu kanuna ilişkin ikincil düzenlemeler
- Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı
- Gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konular, uluslararası anlaşmalar ile AB Mevzuatının gümrüğe ilişkin hükümleri
- Türk Gümrük Tarife Cetveli ve İzahnâmesi
Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavı (GMYS) Konuları Nelerdir?
- % 20’si Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Vatandaşlık Bilgisi konularını içeren genel yetenek ve genel kültür sorularından,
- % 80’i ise birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan konulara ilişkin sorulardan oluşur:
- Gümrük Kanunu ve Mevzuatının uygulanmasına ilişkin ikincil düzenlemeler
- 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve bu kanuna ilişkin ikincil düzenlemeler
Geçmiş yıllarda çıkmış GMS / GMYS sınav sorularına, deneme sınavlarına ve konularına göre sorular seçeneği ile GMS / GMYS eğitimi kapsamı tek bir ders konusu sorulara da ulaşabilir, böylece eksik olduğunuz noktaları tespit edebilir ve sınav çalışmalarınızı istediğini gibi şekillendirebilirsiniz. Ayrıca soruları çözdükten sonra karşınıza gelecek, cevabın hangi yönetmelik ya da kanun maddesine dayandığını gösteren linkler sayesinde konuları daha iyi anlayabilirsiniz. Tek linke tıklayarak ilgili maddelere ulaşabilir böylece mevzuat içerisinde kaybolmazsınız. ONLİNE TEST sayfasına ulaşmak için tıklayın.
Kanun ve Yönetmeliklere göre listelenmiş ceza maddelerine de yine mevzuat içerisinde kaybolmadan başlıklarına göre sıralanmış sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavlarına Giriş Sınırlaması
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavlarına en fazla üçer kez girilebilir.
Staj Süreleri
- Gümrük Müşavirliği : 2 yıl
- Gümrük Müşavir Yardımcılığı : 1 yıl
Sınav ve Staj Muafiyeti
- Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup;
Bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlara 227'nci maddenin 1'inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir. - Gümrük idaresinde gümrük başmüdürü, gümrük muhafaza başmüdürü, gümrük uzmanı, kontrolör, gümrük müfettişi, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az on yıl çalışmış olanlardan;
Görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar, 227'nci maddenin 1'inci fıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, sınav ve staj koşuluna bağlı olmaksızın gümrük müşaviri olmaya hak kazanırlar.
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Ön Eleme Sınavının Değerlendirilmesi
- Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi 100 tam puan üzerinden yapılır.
- Bu değerlendirme sonucunda Gümrük Müşavirliği Ön Eleme ve Mesleki Yeterlilik sınavlarının her birinden 70 veya üzerinde puan alanlar başarılı sayılır.
- GMYS'de 60 veya üzerinde puan alanlar gümrük müşavir yardımcısı olmaya hak kazanırlar.
Sınav Sonuçları Nasıl Duyurulur?
GMS ile GMYS sonuçları sınav kurulunca Müsteşarlığın kurumsal internet sayfasından duyurulur.
Sınav Sonuçlarına İtiraz
- Sınav sonucunun duyurulduğu tarihten itibaren on gün içinde Müsteşarlığa başvurularak sınav sonuçlarına itiraz edilebilir.
- Sınav kurulu itirazları en geç otuz gün içinde değerlendirerek sonucu adaylara yazı ile tebliğ eder.
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Nedir?
Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri, Kanunun 10'uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine istinaden ekonomik etkili gümrük rejimleri, nihai kullanım, basitleştirilmiş usul uygulamaları ve diğer gümrük işlemlerinin doğru olarak uygulanmasını sağlamak için Müsteşarlıkça belirlenen tespit işlemlerini yapmak üzere yetkilendirilen ve 576'ncı maddede belirtilen şartları taşıyan gümrük müşaviridir.
Dış Ticaret ve Gümrük Konularında Danışmanlık Hizmetimiz
Dış ticaret ve gümrük alanında soru ve sorunlarınızda biden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı eğitimi veren iddialı bir kurum olarak, bu alanda uzman danışmanlık hizmeti sunuyoruz.