GMS-DenemeSınavı-2018-03-revMT

GMS-DenemeSınavı-2018-03-revMT

  1. Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın verilen sürenin bitimini takiben iki ayı aşmayan sürede yeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması halinde aşağıdaki cezalardan hangisi uygulanır?




    Konusu:
  2. Aşağıdakilerden hangisi 4458 Sayılı Gümrük
    Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması
    Hakkında Karar’a göre geçici ithalat rejiminden
    yararlandırılmayacak eşya arasında
    sayılmamıştır?




    Konusu:
  3. Geçici ithalat rejimi çerçevesinde Türkiye Gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin turistik amaçlı seyahatlerinde Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen taşıtları için ulusal kefil kuruluşları tarafından yalnız Türkiye için geçerli olacak şekilde düzenlenen teminat hükmündeki belgeye ne ad verilir?




    Konusu:
  4. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından münhasıran otomotiv imalatçılarına verilen ve prototip araç, sistem, aksam veya ayrı teknik üniteye ait tipin ilgili mevzuata uygunluğunu gösteren belgeye ne ad verilir?




    Konusu:
  5. Çevrenin korunması yönünden kontrol altında tutulan atıkların ithalat denetimi tebliğine istinaden uygun bulunmayan atık için hangi işlem yapılamaz?




    Konusu:
  6. Belirli bir faaliyetten ekonomik ve sosyal fayda sağlamak üzere, bütün ilgili tarafların katkı ve işbirliği ile standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirmesi işlemlerini içerecek şekilde belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemi aşağıdakilerden hangisidir?




    Konusu:
  7. Gümrük kanununa göre verilecek usulsüzlük cezasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru olarak belirtilmiştir?
    I- Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgenin süresi içinde verilmemesi halinde usulsüzlük cezası 4 kat olarak uygulanır
    II- Gümrük antrepolarının 93 üncü maddenin 3 üncü fıkrasında belirtilen teknik donanımlarında noksanlık bulunması halinde usulsüzlük cezası 4 kat olarak uygulanır
    III- Gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın, antrepolara konuldukları tarihte işleticiler tarafından kayıtlara geçirilmemesi halinde usulsüzlük cezası 2 kat olarak uygulanır




    Konusu:
  8. EMR Firması adına gelen beyannamede yapılan beyan ile muayene arasında bulunan 25.000 kg’lık eşyanın genel düzenleyici idari işlemlerle yasak eşya olduğu belirlenmiştir. Eşya için ödenecek ceza ne kadardır?

    Eşyanın FOB kıymeti:5000 tl

    Navlun sigortası:1500 tl

    Gümrük vergileri toplamı:500 tl




    Konusu:
  9. Gümrük Kanunu'na göre usulsüzlük cezası bazı durumlarda Gümrük Kanunun241/1 inci fıkrada belirtilen miktarın iki katı olarak uygulanır.Aşağıdakilerden hangisi bu durumlardan değildir?




    Konusu:
  10. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre uzlaşma konusu yapılan gümrük vergileri ve cezalar, uzlaşma gerçekleştiği takdirde, uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren kaç ay içinde ödenir?




    Konusu:
  11. Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi) Seri No: 2’ye göre tahlile itiraz ve ikinci tahlil ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  12. Gümrük idaresine verilen özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlı miktara göre fazla çıkan kapların yanlışlıkla mahrecinden fazla olarak yüklendiği gümrük idaresince belirlenecek süre içinde kanıtlanamadığı takdirde verilecek ceza aşağıdakilerden hangisidir?




    Konusu:
  13. Temsil ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    I- Bütün kişiler (Transit taşımacılık yapan veya arızi olarak beyanda bulunan kişiler hariç olmak üzere) gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere, gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler
    II- Bir temsil yetkisine sahip olmadığı halde, başka bir kişi adına ya da hesabına hareket ettiğini beyan eden kişi kendi adına ve başkasının hesabına hareket ediyor sayılır
    III- Arızi olarak beyanda bulunan kişiler Türkiye’de yerleşik olmak zorundadır
    IV- Temsilci, dolaylı temsil durumunda kendi adına başkası hesabına hareket eder




    Konusu:
  14. Gümrük müşavirlerinin sorumluluklarına ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  15. Gümrük Müşavirlerine uygulanan disiplin cezalarında disiplin suçunun cezasının dava sonucuna bağlı olmayan sadece mevzuata aykırı bir cezanın uygulanabilme zaman aşım süresi ne kadardır?




    Konusu:
  16. Kabahatler Kanunu'na göre soruşturma zamanaşımı süreleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  17. Kaçakçılık fiilleri ve cezaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  18. Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan suçlardan birine iştirak etmiş olan kişi; resmî makamlar tarafından haber alındıktan sonra fiilin bütünüyle ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ederse verilecek ceza bakımından aşağıdakilerden hangisi doğrudur?




    Konusu:
  19. 2015 yılında, X Belediyesi, faaliyetlerinde kullanmak üzere yurt dışından 100.000.- TL değerinden ekipman ithal etmiştir. İthalattan sonra yapılan bir denetimde, eşya kıymeti ile ilgili olarak yapılan 10.000 TL tutarında bir ödemenin beyan edilmediği anlaşılmıştır. Gümrük vergisi oranı % 10, KDV oranı % 18’dir. Bu verilere göre tahsil edilecek vergi ve uygulanacak ceza tutarlarını hesaplayınız.




    Konusu:
  20. İthalatçı (A), Hindistan’dan kadın-erkek konfeksiyon ürünleri ithal etmektedir. Ürünler toplam 1.000 parça olup parça başına biri fiyat 250 USD’dır. EXW teslim şekline göre ülke içinde bulunan Haydarabad şehrinde teslim alınmış, oradan 500 USD ücretle Mumbai limanına kadar taşınması yaptırılmıştır. Mumbai-İstanbul taşıma ücreti 2500 USD sigorta ücreti 100 USD’dır. Söz konusu konfeksiyon ürünlerinin kadınlara yönelik olanların dizaynı Paris’te bir modacıya yaptırılmış ve 10.000 USD ödenmiş, erkeklere yönelik olanların dizaynı ise İstanbul’da bulunan bir modacıya 8.000 USD’a yaptırılmıştır. Dizaynlar modacılar tarafından doğrudan üreticiye gönderilmiştir. İthalatçı, bu ithalatla ilgili olarak 60.000 USD kendi hesabına pazarlama gideri yapmıştır. Yukarıdaki verilere göre eşyanın gümrük kıymetini USD cinsinden hesaplayınız.




    Konusu:
  21. 01/08/2013 tarihinde tescil edilmiş ve bu tarih itibariyle %10 gümrük vergisi ve 10 AVRO/kg tutarında tarım payına tabi serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapsamı eşyanın muayene işlemleri tamamlanmış ancak vergileri henüz ödenmemiştir. 05/08/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bu eşyaya uygulanan gümrük vergisi oranı %5 ve tarım payı 5 AVRO/kg olarak değiştirilmiştir. Diğer vergiler dikkate alınmamak kaydıyla ve sadece bu verilere göre henüz gümrük vergisini ve tarım payını ödememiş olan yükümlü aşağıdakilerden hangisini Kanunen öne sürebilir?




    Konusu:
  22. Mükellef A, Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirdiği 0802.11.10.00.00 GTİP’inde yer alan badem ithalatına ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamesini 21/12/2012 tarihinde tescil etmiş, eşyaya ilişkin gümrük vergilerini ise 03/01/2013 tarihinde ödemiştir. İthalat Rejim Kararına göre 21/12/2012 tarihinde söz konusu eşyanın gümrük vergisi oranı %43 iken, 03/01/2013 tarihinde gümrük vergisi oranı % 40’dır. Ayrıca; mükellef A, 2005/5 sayılı İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ gereğince; badem ithalatında gözetim belgesini gümrük beyannamesi ekinde sunmak zorundadır. Ancak gözetim belgesinin son kullanım tarihi 31/12/2012’dir ve ithal eşyasına ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamesi kapanma tarihi ise 05/01/2013’dir. Yukarıda yer verilen bilgiler doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  23. Giriş kapısında gümrüksüz satış mağazası açılabilmesi için başvuru tarihinden önceki aydan başlamak üzere oniki ay içinde toplam kaç yolcu giriş yapmalıdır?




    Konusu:
  24. Yolcu beraberinde getirilip gümrüğe sunulmasından sonra gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar yolcu eşyasına mahsus gümrük ambarlarına konulan eşyanın buralarda kalabileceği süre ne kadardır?




    Konusu:
  25. Türk Gümrük Tarife Cetveline göre aşağıdaki plastik eşyalardan hangisi 39. Fasılda yer alır?




    Konusu:
  26. “Sayfaları numaralanmış, bir veya daha fazla cilt halinde toplanmaya elverişli, tam bir eser teşkil edebilen ve içlerinde eserler ve müellifleri hakkında metinler bulunan gravürler, sanat eseri reprodüksiyonları, resim reprodüksiyonları” aşağıdaki hangi pozisyonda sınıflandırılır?




    Konusu:
  27. Türk Gümrük Tarife Cetveline göre jelatin kapsüller hangi tarife pozisyonundadır?




    Konusu:
  28. Perakende satılacak şekilde hazırlanmış kontak lens solüsyonları hangi tarife pozisyonundadır?




    Konusu:
  29. Bekletilmeyecek eşyanın ihale bedelinin ödenmesini takiben kaç gün içinde alıcı tarafından bulunduğu yerden teslim alınması zorunludur?




    Konusu:
  30. 4458 sayılı Gumruk Kanununun 179’uncu maddesi uyarınca, anılan Kanunun 179'ncı maddesine istinaden tasfiyelik hale gelen eşyanın beyan sahibi, hangi tarihe kadar gümrük idaresine başvurarak söz konusu eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimine tabı tutulmasını isteyebilir'’?




    Konusu:
  31. Normal eşya için ihale yoluyla yapılan satışın tamamlanmasını izleyen kaç gün içinde alıcı tarafından satış bedelinin ödenmesi zorunludur?




    Konusu:
  32. İthalat Yönetmeliği'ne göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  33. Türk hava, kara ve deniz taşıtlarına karşı yasaklama ve kısıtlamalar koyan ve bunlar hakkında farklı işlemler uygulayan yabancı ülkelere ait eşya ve taşıtlara karşılık olmak üzere yasaklama ve kısıtlamalar koyma ve farklı işlemler veya farklı tarifeler uygulama yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?




    Konusu:
  34. Gümrük vergisi askıya alınacak ve ulusal tarife kontenjanı açılması talep edilen ürünlerin genel şartları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  35. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer alan eşya Askıya Alma Sisteminden faydalanabilir?




    Konusu:
  36. Aşağıdakilerden hangisi "Bir mal ya da mal grubunun gümrük vergisi oranlarında belirli bir miktar veya değer için indirim yapılması ya da muafiyet sağlanmasını" ifade eder?




    Konusu:
  37. Aşağıdakilerden hangisi serbest dolaşım statüsünün sona ermesi hallerinden biri değildir?




    Konusu:
  38. Gümrük Yönetmeliğine göre devir nedeniyle başka bir gümrüğe gönderilecek nihai kullanım kapsamı eşya varış gümrüğüne hangi belge ile gönderilir?




    Konusu:
  39. Gümrük Yönetmeliği'ne göre mükerrer kullanılan eşyanın nihai kullanıma geçmiş sayılmasına ilişkin olarak aşağıda verilen durumlardan hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  40. Hariçte işleme rejimi kapsamında serbest bölgeye geçici olarak ihraç edilen eşyanın işleme faaliyeti sonucunda elde edilen işlem görmüş ürünün bünyesinde herhangi bir üçüncü ülke menşeli girdi kullanılmaması ve işleme faaliyetinin tamamen işçilik olması durumunda faturada belirtilen kıymet üzerinden alınacak vergiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?




    Konusu:
  41. Standart Değişime dayalı hariçte işleme için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?




    Konusu:
  42.  Hariçle İşleme Rejimi ile ilgili olarak, aşağıda yeralan tanımlar sırasıyla neyi ifade etmektedir?

    1. İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürün dışındaki ürünler
    2. Herhangi bir işleme faaliyetine tabi tutulmadan tekrar İthal edilen geçici ihracat eşyası
    3. Belirli miktardaki geçici İhracat eşyasının işlenmesi sonucunda elde edilen işlem görmüş ürünlerin «Ktarı veya yüzde oranı




    Konusu:
  43. Hariçte işleme rejimi kapsamında Türkiye'den Fas’a işlenmek üzere gönderilen eşyanın bu işlemden sonra Almanya’ya ihraç edilmesi hâlinde kullanılması gereken belge aşağı- dakilerden hangisidir?




    Konusu:
  44. İlgili firmanın gerekçeli talebi üzerine hariçte işleme izin belgesine verilen ek süre ne kadardır?




    Konusu:
  45. Belge/izin kapsamında ithal edilen eşyanın yerine konulamayacak şekilde telef veya kaybı durumunda aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?




    Konusu:
  46. Dahilde işleme rejiminde vergilendirmeye ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

    I. Dahilde işleme rejimi kapsamında bir gümrük yükümlülüğü doğması halinde gümrük vergileri, ithal eşyasının dahilde işleme rejimine ilişkin beyannamenin tescil tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurları göz önünde bulundurularak hesaplanır.
    II. İkincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma sokulması halinde ithalat vergileri, asıl işlem görmüş ürünün ihraç edilen kısmı oranında ikincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma girişine ilişkin beyannamenin tescil tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurları esas alınarak hesaplanır.
    III. Telafi edici vergi, ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tescil tarihindeki TCMB döviz satış kuru ve bu tarihte ithalat rejiminde belirtilen gümrük vergisi ve varsa toplu konut fonu üzerinden hesaplanır.




    Konusu:
  47. Aşağıdakilerden hangisi telafi edici vergi uygulaması için söylenemez




    Konusu:
  48. Aşağıdaki eşyalardan hangisi Geri Ödeme Sisteminden yararlanabilir




    Konusu:
  49. Telafi edici vergi (TEV) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

     




    Konusu:
  50. 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde; dahilde işleme rejimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?




    Konusu:
  51. Dahilde işleme rejimi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  52. Aşağıdakilerden hangisi Telafi Edici Vergi uygulaması ile ilgili olarak söylenemez?




    Konusu:
  53. Dahilde işleme rejimine ilişkin ihracat taahhüdü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  54. Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  55. Süresi sona erse dahi dahilde işleme izin belgesi kapsamında T.C. Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından belge süresinden sonra da yurt içi alım yapılabilmesi için hangi şartların sağlanması gerekir?




    Konusu:
  56. Dahilde işleme rejiminde bilgi formları ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  57. Dahilde İşleme Rejimi Geri Ödeme Sistemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  58. Dahilde işleme izin belgesi/izni kapsamında şartlı muafiyette önceden ihracat konusu işlem görmüş ürünün ihracat vergisine tabi eşdeğer eşyadan elde edilmesi halinde, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?




    Konusu:
  59. Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmî Gazete de yayımlanarak her yılın 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmekte olan Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki sütunlardan hangisi uygulamaya esas alınmamaktadır?




    Konusu:
  60. Plastik mahfaza içine konulmuş (42.02 pozisyonu). bir cetvel (90.17 pozisyonu), bir hesap diski (90.17 pozisyonu), bir çizim pergeli(90.17 pozisyonu), bir kurşun kalem (96.09 pozisyonu) ve bir kalem açacağı (82.14 pozisyonu) içeren çizim takımları hangi tarife pozisyonunda sınıflandırılır?




    Konusu:
  61. Sınıflandırılması yapılan bir eşyayı “Çift tireli (- -) 2711.11 tarife alt pozisyonu” başlığı altında mı yoksa yine “çift tireli (- -) 2711.12 tarife alt pozisyonu” başlığı altında mı değerlendirmemiz gerektiğine karar verirken tarife cetvelinin yorumu ile ilgili genel kurallardan (GYK) hangisi kullanılır?




    Konusu:
  62. Üst yüzeyi bambudan örülmüş, ayakları metalden mamul sehpa 9403.20.80.90.00 GTİP no.da “Metalden diğer mobilyalar; diğerleri; diğerleri” olarak sınıflandırılmıştır. Söz konusu sınıflandırmada yararlanılan Genel Yorum Kuralları aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?




    Konusu:
  63. Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan ve bağlayıcı olmayan ibareler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir? I - Bölüm Notu .
    II - Fasıl Notu
    III - Bölüm Başlığı
    IV - Fasıl Başlığı




    Konusu:
  64. Birlikte paketlenmiş olarak gümrüğe sunulan iki not defteri ve bir şişe parfümün tarife pozisyonu nedir?




    Konusu:
  65. Türk Gümrük Tarife Cetvelinde 4’üncü Bölüm, 16’ncı Fasıl, 5’inci pozisyonda sınıflandırılan bir eşyanın tarife alt pozisyonu aşağıdakilerden hangisi olabilir?




    Konusu:
  66. Perakende satışa hazır hale getirilmiş, yünden mamul bir pantolon ile pamuktan yapılmış bir gömlek hangi genel yorum kuralına (GYK) göre ve ne şekilde sınıflandırılır?




    Konusu:
  67. ÖTV Kanununa ekli (II). (III) (tütün mamulleri hariç) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar için verginin matrahı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?




    Konusu:
  68. Yükümlü (M) 10.000 USD CIF kıymet ile bir tekstil makinesi satın almıştır. Bu ithalatla ilgili olarak beyannamenin tescil tarihinden önce 1.000 TL gümrük idaresine fazla mesai ödemesi yapılmış, 500 TL Gümrük Müşaviri hizmet bedeli, ithalattan sonra alınan depolama faturasında ise 500 TL bedel yer almakta olup bunun yarısı beyannamenin tescil tarihine kadarki süreyle ilgilidir. Mevcut verilere göre KDV matrahı nedir? (1 USD = 2,5 TL)




    Konusu:
  69. Tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usul kapsamında işlem gören serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı eşya ithalatı ile ilgili olarak ortaya çıkan giderler; 850 USD gümrük kıymeti (FOB İstanbul teslim şekline göre teslim edilmiştir), 100 USD nakliye gideri, 50 USD sigorta gideri, 100 TL İstanbul’da yapılan boşaltma gideri, 50 TL Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’ndan oluşmaktadır (1 USD = 2 TL; gümrük vergisi oranı % 10). Yukarıdaki verilere göre KDV matrahı aşağıdakilerden hangisidir?




    Konusu:
  70. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve ekli listelerine göre aşağıdaki eşleşmelerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  71. Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için verginin matrahı hangisidir?




    Konusu:
  72. İndirgeme yöntemine göre belirlenen birim fiyattan aşağıdaki hangi indirimler yapılır?
    I- Türkiye'ye ithal edilen, ithal eşyası ile aynı sınıf veya cins eşyanın satışında mutat olarak ödenen veya ödenmesi kararlaştırılan komisyon veya kar ve genel giderler için yapılması mutat olan ilaveler
    II- Türkiye sınırları içinde gerçekleşen mutat nakliye ve sigorta giderleri ile bunlarla ilgili diğer giderler
    III- Türkiye gümrük bölgesine kadar gerçekleşen mutat nakliye ve sigorta giderleri ile bunlarla ilgili diğer giderler
    IV- Eşyanın ithali veya satışı nedeniyle Türkiye'de ödenecek gümrük vergileri ile diğer dahili vergiler




    Konusu:
  73. Gümrük Kıymetinin belirlenmesi ile ilgili Gümrük Yönetmeliğine göre olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    I Satış veya fiyatın, kıymeti belirlenmekte olan eşya bakımından kıymeti belirlenebilir mahiyette bir koşul veya edim konusu olması durumunda bu kıymet alıcı tarafından satıcıya yapılan dolaylı bir ödeme sayılır ve fiilen ödenen veya ödenecek fiyatın bir parçası kabul edilir
    II- Eşyaya ilişkin fiilen ödenen veya ödenecek fiyat içerisinde, menşe ülkesi veya ihraç ülkesinde ödenen bir dahili verginin mevcut olması ve bu meblağın fiyatta alıcı lehine düzeltme yapılarak düşüldüğünün veya düşüleceğinin gümrük idaresine tevsiki ve idarece uygun bulunması halinde, gümrük kıymetine dahil edilmez
    III- İthal eşyasının üretimi ve ihraç amaçlı satışı ile ilgili kullanılmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak bedelsiz veya düşük bedelle sağlayan bir kişiye Türkiye’de yapılan herhangi bir satış, birim kıymetin tespitinde kullanılmaz




    Konusu:
  74. Hesaplanmış kıymet aşağıdaki hangi unsurların toplamından oluşur? I- İthal eşyasının üretiminde kullanılan malzeme ve yapılan imalat veya diğer imal işlemlerinin bedel veya kıymetleri II- Türkiye sınırları içinde gerçekleşen mutat nakliye ve sigorta giderleri ile bunlarla ilgili diğer giderler III- İthal eşyasının giriş liman ve mahalline kadar nakliyesi ile ilgili olarak yapılan yükleme, boşaltma, elleçleme giderleri IV- Türkiye'ye ihraç edilmek üzere ihraç ülkesindeki üreticiler tarafından üretilen, kıymeti belirlenecek eşya ile aynı sınıf veya cins eşyanın satışında mutat olan kar ve genel giderlere eşit bir tutar V- İthal eşyasının giriş liman ve mahalline kadar nakliyesi ile ilgili olarak yapılan nakliye ve sigorta giderleri




    Konusu:
  75. Aynı eşyanın satış bedeli yöntemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  76. İthal eşyasının gümrük kıymetinin tespitinde satış bedeli yönteminin uygulanabilmesi için, eşyanın alıcısı tarafından elden çıkartılması veya kullanımı, Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği nde sayılanların dışında başka kısıtlamalara tabi olmamalıdır. Aşağıdakilerden hangisi, Gümrük Kanunu ve Yönetmeliği nde sayılan ve satış bedeli yönteminin uygulanmasını engellemeyen kısıtlamalardan değildir?




    Konusu:
  77. Royalti ve Lisans ödemeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    I- İthal eşyasının sadece Türkiye'de imal edilen eşyanın karışımındaki maddelerden biri veya bir parçası olması durumunda, ithal edilen eşya için fiilen ödenen veya ödenecek fiyatta düzeltme sadece royalti veya lisans ücreti bu eşya ile ilgili ise yapılabilir
    II- Eşyanın monte edilmemiş bir şekilde veya sulandırma veya ambalajlama gibi satıştan önce küçük işlemlerden geçecek şekilde ithal edilmesi durumunda, bu, bir royalti veya lisans ücretinin ithal edilen eşya ile ilgili kabul edilmesini engellemez
    III- Eğer royalti veya lisans ücretleri kısmen ithal edilen eşya ile kısmen de ithal edilmelerinden sonra eşyaya eklenen parçalarla veya ithalat sonrası faaliyetler veya hizmetler ile ilgiliyse, uygun bir paylaştırma sadece nesnel ve somut verilere dayalı olarak yapılır
    IV- Bir royalti veya lisans ücretinin miktarı ithal edilen eşyanın fiyatına bağlı olarak belirleniyor ise, aksi yönde bir kanıt bulunmadığı sürece, bu royalti veya lisans ücretinin ödenmesinin kıymeti belirlenecek eşya ile ilgili olduğu varsayılır
    V- Bir royalti veya lisans ücretinin miktarı ithal edilen eşyanın fiyatına bakılmaksızın belirleniyor ise, bu royalti veya lisans ücreti ödenmesinin de kıymeti belirlenecek eşya ile ilgili olduğu kabul edilebilir




    Konusu:
  78. Özet beyan aranmayacak hallerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    I- Elektronik medya içerenler dahil, mektup, posta kartı ve basılı yayınlar için özet beyan aranmaz
    II-183,184 185 inci maddeler uyarınca başka bir yolla gümrük beyanı yapılan eşya için özet beyan aranmaz
    III- Geçici depolanmış Yolcu eşyası için özet beyan aranmaz




    Konusu:
  79. Özet beyan verme süreleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?




    Konusu:
  80. Bağlayıcı Tarife Bilgisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    I- Müsteşarlık tarafından Yetkilendirilmiş Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerince verilebilen idari karardır
    II- Bağlayıcı Tarife Bilgisi başvuru konusu eşya numuneleri, Bağlayıcı Tarife Bilgisinin ilgilisine tebliği tarihinden itibaren 45 günlük süre içinde hak sahibi veya temsilcisi tarafından alınmadığı takdirde, Müsteşarlıkça değerlendirilir
    III- Bağlayıcı Tarife Bilgisinin başvuru sahibine mümkün olan en kısa zamanda yazılı olarak bildirilmesi esastır. Ek süreye gerek kalmadan BTB talebinin başvurunun alındığı tarihten itibaren 3 ay içinde alınması gerekir




    Konusu:

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire