Sınav Kaygısı Ayağınıza Dolaşmasın

Sınav Kaygısı Ayağınıza Dolaşmasın

Sınav Kaygısı Ayağınıza Dolaşmasın

Hepimiz istediğimiz şeylere ulaşmak için hayatımızın çeşitli dönemlerinde farklı vesilelerle sınavlara girmek, sınavlardan başarıyla çıkmak zorunda kalırız. Ya da başarıyla çıkmak zorunda olduğumuzu düşünürüz.

Söz konusu olan, “1+1=2” seviyesindeki okul matematik sınavı da olabilir, mesleki yeterlilik sınavı da, ehliyet sınavı da, memuriyet sınavı da…Her yaşta her sınavda belli bir doz stres yaşarız. İşte bu kaygının seviyesi, başarımız üzerinde konu hakkındaki bilgimizin seviyesi kadar etkili oluyor. Sınav başarısı için sadece bilgi yutmakla kalmayın, kendinizi rahatlatmayı öğrenin.

 

BAŞARILI SINAV İÇİN TÜYOLAR

Acıbadem Hastanesi’nden Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sınav başarısı için şu öneri ve uyarıları yapıyor:

 

STRESİN NE KADARI FAZLA?

Bir miktar stresin, hafif heyecanın sınav kazanmada olumlu etkisi olur. Peki, kaygının azını çoğunu nasıl ölçeceğiz, yarar mı zarar mı getireceğini nasıl ayırt edeceğiz?

Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi’nden Uzman Psikolog Gizem Hancı, sınav kaygısının bir çeşit performans kaygısı olduğuna, genel olarak herkeste bulunduğuna dikkat çekiyor. “Burada önemli olan yaşanan duygunun derecesi. Adrenalin hormonunun uyarıcı etkisi, odaklanmamızı ve sınav için hazır olmamızı sağlar. Ancak kaygının düzeyi yüksekse sınava hazırlık sürecindeki ya da sınav anındaki performansımız olumsuz yönde etkilenir. Yüksek adrenalin panik yaratır. Böylece aslında motivasyon için işlevsel olan kaygı, sınav başarısı önündeengele dönüşür. Şiddetli yaşanan sınav kaygısı bir sonraki sınavda ‘ya bir daha olursa’ diye beraberinde korku da yaşatmaya başlar. Bu korku sınav kaygısını daha da artırır. Bu durum kısır bir döngü halinde devam eder ve kişiyi strese sokar” diyor.

 

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

Sınav kaygısının bireylerdeki belirtilerifiziksel, duygusal, davranışsal ve zihinsel olarak dört farklı başlık altında toplanıyor:

Fiziksel Belirtiler

Duygusal Belirtiler

Davranışsal Belirtiler

Zihinsel Belirtiler

Uzman Psikolog Gizem Hancı, sınava yeterli hazırlık yapmayanlarda yaşanan kaygının doğal olduğunu, bilgi arttıkça kişinin kendine olan güveninin yükseldiğini ve kaygının azaldığını söylüyor. “Ancak yeterli hazırlık yapıldığı halde kişinin kaygısı devam ediyorsa ya da hazırlık bile yapılamayacak derecede bir kaygı söz konusuysa, bu üzerinde çalışılması gereken bir durum” diye uyarıyor.

Sınavlar öncesi benzeri sıkıntılar yaşıyorsanız ve kaygılarınızın başarınızı olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız, uzman yardımı almaktan çekinmeyin. Hayatınız kolaylaşır.

 

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire