Tehlikeli Maddeler 2017 de Büyük Cezalar İle Geldi

Tehlikeli Maddeler 2017 de Büyük Cezalar İle Geldi

Tehlikeli Maddelelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte değişiklikler yapılmış olup 30 Aralık 2016 tarih 29934 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Peki bu yapılan değişiklikler nelerdir ve kimleri nasıl etkileyecek aşağıda maddeler halinde sıraladık.

1-TMGD(Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı) İstihdam etmeyen veya TMGD'den hizmet almayan firmalara 3000 TL para cezası verilecek ve eksikliği gidermesi için 30 (otuz) gün süre tanınacaktır.

Verilen otuz günlük sürede eksikliğini gidermeyen firmalar U-NET otomasyon sisteminden kontrol edilecek yine aynı tutrada ceza uygulanacak ve firma eksikliği gideremediği her ay için 3000 TL para cezası almaya devam edecektir.

2-Tehlikeli Maddeleri Taşıyan taşıtların Türk boğazları bölgesindeki köprüleri ve tüp geçitleri kullanımı ile ilgili usul ve esaslar Bakanlığın ve ilgili valiliklerin görüşünü almak kaydı ile Karayolları Genel Müdürlüğünce belirlenecektir. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün belirlediği usullere aykırı hareket eden firmaya 1500 TL araç sürücüsüne ise 500 TL idari para cezası verilecektir.

3- Bulaşıcı Maddeler'in taşınması için ilgili Bakanlıktan alınması gereken izin belgesi artık istenmeyecektir. Yani Bulaşıcı madde taşırken artık bakanlıktan izin alınmayacak

4- ADR li olmayıp yurtiçinde tehlikeli madde taşıması yapabilmek için Taşıt durum tespit belgesi almış araçların Taşıt uygunluk belgesi alma şartları araçların model yıllarına göre aşağıdaki şekilde tekrar düzenlenmiştir.

a) 2014 model taşıtlar 01.07.2017 tarihine kadar

b) 2013 model taşıtlar 31.12.2017 tarihine kadar

c) 2012 model taşıtlar 01.07.2018 tarihine kadar

d) 2009 - 2011 model taşıtlar 31.12.2018 tarihine kadar

e) 2005 - 2008 model taşıtlar 01.07.2019 tarihine kadar

f) 2004 ve öncesi model taşıtlar 31.12.2019 tarihine kadar

Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslara göre Bakanlıktan veya Bakanlığın yetkilendireceği kurum/kuruluştan taşıt uygunluk belgesi / ADR uygunluk Belgesi almak zorundadırlar

Taşıt Durum Tespit Belgesi almayan taşımacıya 1206 TL idari para cezası

Yukarıda belirtilen takvime kadar taşıtlarına Taşıt Uygunluk Belgesi almayan taşımacıya 1206 TL idari para cezası, verilir.

5- ADR gerekliliklerini karşılamayan 2014 yılı ve öncesi model yılına sahip Taşıt Durum Tespit Belgesi / Taşıt Uygunluk Belgesi almış tamamlanmış araçların (römork ve yarı römorklar hariç) üst yapıları, Bakanlıkça yayınlanan usul ve esaslarda belirtilen kirterleri karşılamaları şartı ile ADR'ye uygun olarak üretilmiş 2015 ve sonrası model yılına sahip araçlara aktarılabilir.Bu durumdaki araçlara model yılına bakılmaksızın Taşıt Uygunluk Belgesi düzenlenir.

6- Karayolu yol inşaatları için Bitüm taşımacılığında kullanılan ve yükün belirli bir sıcaklığın altına düşmesini önlemek için brülörle donatılmış 2014 model ve önceki yıllarda üretilmiş relay tankerlerine Bakanlıkça belirlenen teknik kriterleri karşılamaları halinde, 2015 model ve sonraki yıllarda üretilmiş relay tankerlerine ise ADR de belirtilen yanmalı ısıtıcılar dışında kalan diğer şartları sağlamaları şartıyla Taşıt Uygunluk Belgesi düzenlenir.

e

Hizmet verdiğimiz il ve ilçeler

İstanbul

Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçeliever, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

İzmir

Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Tire