kamyonet

SRC Belgesi Çeşitleri Hakkında Kısa ve Önemli Bilgiler

0 51284

İsmini sıklıkla duyduğunuz SRC belgesi hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz. SRC Belgesi nedir? SRC belgesi almak zorunlu mudur? Çeşitleri nelerdir? bu bilgilerin cevaplarını merak ediyorsanız ve SRC belgesine ihtiyacınız var ise yazımızı okuyabilirsiniz. SRC belgesi yolcu ve yük taşımacılığı yapmak isteyen tüm ticari araç şoförlerinin almak durumunda oldukları bir belge türüdür. Karayolu üzerinde yolcu ve yük taşımacılığı yapılıyor ise ve SRC belgesi yok ise, yasal cezalarla ve yaptırımlarla karşı karşıya kalınır. Belgeyi otobüs, çekici, panelvan, minibüs gibi ticari araç kullanan şöförlerin mutlaka alması şarttır.

Karayolunda ticari araç kullanan şöförün hangi belgeleri taşıması gereklidir? sorusunu soracak olursak. Belgelerden ilki her şoför gibi olması ve taşınması gereken sürücü belgesi yani diğer adıyla ehliyet. Diğer taşınacak belgelerden ikincisi, mesleki yeterlilik belgesi yani diğer adıyla SRC, üçüncüsü ise Psikoteknik rapordur. Bu belgeleri tam olan sürücüler, kendilerine ait kanunen ibraz edilen belgeleri tamamlamış olurlar. Kanunen tüm evrakları tam olan ve düzenli araç kullanan sürücüler, kesinlikle sorun yaşamazlar. Src 1-3-3-4  belgesini hak edebilmek için, eğitimini almak ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sınava girerek kazanmak gerekiyor.

SRC belgesinin ülkelere göre ismi değişebilmekte. Kısa olarak bakacak olursak kaç src belgesi vardır? Src belgelerinin açılımları nelerdir. Birlikte bakabiliriz. SRC belgeleri; SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere 5 türden oluşmaktadır. Yapılan işin türü ve niteliğine göre tüm src belgeler birbirinden farklı türde işler için alınıyor.

ticari

Src1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan firmaların şoförlerinin mutlaka almaları gerektiği bir belge türüdür. Bu belge olmadığı durumlarda sınırlardan kesinlikle geçilemeyecektir.

Src 2 Belgesi: Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan firmaların şoförlerinin almaları gereken bir belge türüdür. Otobüsler, servis taşımacılığı yapanlar ve buna benzer kişiler mutlaka bu belgeyi almalıdırlar. Src1 belgesi almış bir sürücü, aynı zamanda src2 belgesini de almış sayılıyor. Bu sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında rahatlıkla ticari araç kullanabilirler. Bu belgeyi alan kişilerin tekrar src 2 belgesi almalarına gerek yoktur.

Src 3 Belgesi: Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan firmaların şoförlerinin de mutlaka almaları gerekmekte olan bir belge türüdür.

Src4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşınacak ise, bu belgeye sahip olmak gerekiyor. SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir. Yani SRC3 belgesine sahip olan bir sürücü aynı zamanda SRC4 belgesini almasına gerek yoktur. SRC3 belgesine sahip olan bir şoför, hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilir.

Src5 Belgesi: SRC5 belgesi tehlikeli madde taşımacılığı yapan tüm sürücülerin ayrıca almaları gereken bir belge türüdür.

SRC belgesi ile ilgili bir konuya açıklık getirelim. Sürücü araç sahibi olsun ya da olmasın, ticari bir araç kullanıyor ise mutlaka ilgili çalıştığı sınıfa göre SRC belgesi bulundurmakla zorunludur. Bazı şirketler toplu olarak sürücülerine SRC belgesi aldırırken, bazen de kişiler bireysel olarak SRC belgesi almak isteyebilir. SRC belgesi olmayan ticari araç sahipleri ve sürücüleri, yasal olarak kesinlikle bu araçları kullanamazlar. Ticari araç şöförlüğü yapmak isteyenler ve ileride lazım olacağını düşünenler, mutlaka bu belgelerden kendilerine uygun olanını almalıdırlar. SRC belgesi olmayan ve bu şekilde ticari araç kullananların kendileri ceza yedikleri gibi, birde çalıştıkları firmanın yani aracın sahip olduğu şirketinde ceza yemelerini sağlarlar. Aynı zamanda SRC belgesi olmayan şöförler ilgili şirket aracı ile kaza yaptığında ise, sigorta şirketleri araç sigortalı dahi olsa kesinlikle zararı ödemez.

Ticari araç sahibi olan şirketlerin, kesinlikle SRC belgesi olmayan şöförleri çalıştırmaması ve personellerinden bu belgeye sahip olmayan var ise mutlaka belgenin alınması için gerekli girişimleri başlatması gerekiyor. SRC belgesi taşımacılık yapan firmalar için çok önemli bir belgedir. Bu belgeyi kaliteli, iyi eğitim veren ve alanında uzman, eğitim kurumlarından almakta yarar vardır.

 

SRC Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!   SRC Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *