gumruk

Gümrük Müşavirliği Ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavında Uzmanlık ve Adalet İsteniyor

0 7362

Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı mesleği zor, fakat işin ehli olunduğu zaman ise oldukça keyifli bir meslektir. Her iki ünvanı alabilmek için de bir takım şartlar gerekmektedir. Bu şartların en önemlisi en fazla 3 kere girilebilen Sınav şartıdır. Yıllarınızı verdiğiniz bir mesleğin, hayatınız boyunca en fazla 3 kere girebileceğiniz bir sınava bağlı olduğunu ve bu sınava hazırlandığınızı düşünün. Sınavı veremezseniz bu meslekte bir yere gelmenizin imkansız olduğunu bildiğiniz bir sınava hazırlanıyorsunuz. Gece gündüz çalışıp, ailenizden, sevdiklerinizden zaman çalarak hazırlandığınızı düşünün.  Binlerce sayfa mevzuatı okumanız, anlamanız ve en ince ayrıntısına kadar bilmeniz gerektiğini bildiğiniz bir sınav yaklaşıyor.

Sadece 3 Kez Girilebileceğiniz  ve Mesleki Hayatınız Bağlı Olduğu Sınavda Önemli Diğer Hususlar Neler?

Gümrük Müşaviri ve yardımcılığı sınavının önemi sınava hazırlanan adayların  mesleki gelişimlerine ve sektörün ilerlemesine fayda sağlamıştır. İşte bu meslekte bir yerlere gelebilmek isteyen gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcıları böylesine zor bir süreçten geçiyorlar. Sınavı hazırlayanlardan beklentileri ise kaliteli sorulardan oluşan düzgün bir sınav yapılması sadece. Çünkü onlar bu zorlu süreci kabullenmiş bir şekilde kendilerini hazırlıyorlar.

Birçok kişi Gümrük Müşavirliği Sınavı’na girebilmek için, maddi ve zaman sıkıntılarını göze alarak Lisans diploması almış ve alanında kendilerini geliştirmişlerdir. Dolayısıyla işin sonunda kendilerini meslekte geliştirmek için hem eğitim, hem de sınava hazırlık olarak zaman harcamışlardır. Ailelerine ayıracakları zamanı büyük bir özveri ve fedakarlıkla, meslekte ilerlemek için kullanmışlardır.

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığının bazı personeli sınava girmeden Gümrük Müşavirliği belgesi almaya hak kazanıyorlar. Belirli sürelerde ilgili kademelerde görev almış kişilerin belgeyi hakkaniyet sınırları içinde alabilmeleri için, yapılan sınavların kaliteli olması çok önemli. Kalitesiz ve düzeyi yetersiz sorulardan oluşan sınavlara güven azalması gümrük müşavirliği belgesini doğrudan alan personelin şaibe altında kalmasına da davetiye çıkarır.

Özellikle Staj sürelerinin düşürülmesi yapılacak sınavların önemini daha fazla arttırmıştır. Sınav sorularının kaliteli ve düzeyli hazırlanma derecesi, adayların mesleği iyi öğrenmelerine ve yükselmelerine katkı sağlayacaktır. Sınavda sorulacak soruların uzman ve işinin ehli bir ekip tarafından hazırlanması tüm bu sorunları giderecektir.

Sınavda en kritik nokta ise, sınava 3 kez giriş hakkının olmasıdır. Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı olabilmek için, 3 sınavdan birisini mutlaka kazanmak gerekiyor. Aksi halde bu durum mesleki kariyerin son bulması anlamına geliyor.

İptal Edilen Soruların Değerlendirilmesinde Adaletsizlik Var

Sınavla ilgili yaşanan sorunlardan birisi de, hatalı olması nedeniyle sınavda iptal edilen soruların değerlendirilmesinin katılımcıların aleyhine işlemesidir. Şöyle ki; sınav iptal edilen sorunların haricindeki sorular üzerinden değerlendirme yapılmasına rağmen sınav geçme puanı değiştirilmemektedir. Örneğin 80 soruluk sınavda  56 soru yapan sınavı kazanacakken, 1 soru iptalinde 79 soru üzerinden yine en az 56 soru doğru yapılması gerekiyor. Kendilerinin yapmadığı hatadan dolayı cezalandırılıyor duruma düşüyorlar. Burada soruları hazırlayanların ve sınavı yürütenlerin hatalarının bedelini, sınava girecek olan adaylar çekmektedir.

2015 Yılında Gümrük Müşavirliği Ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavlarında Yaşanan Sorunlar Nelerdi?

Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavlarının soru seçimleri ve zorluk düzeylerinin ayarlanması, meslek açısından çok büyük önem arz ediyor. Ancak Ankara Üniversitesi’nin yapmış olduğu son iki sınav sorularının mesleki yeterliliği olmayan kişiler tarafından hazırlandığı izlenimini doğurmuştur.

Birçok sorunun yanlış ve alan dışı sorulardan oluşması, diğer soruların düzeyinin çok düşük olması önemli hatadır. Yine binlerce sayfalık önemli mevzuat varken 3 sayfalık mevzuattan 4-5 tane soru sorulması önemli hatalardır. Bunlar Ankara Üniversitesi’nin sektördeki saygınlığına gölge düşürmekle birlikte, sınav sahibi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratlarını da oldukça zor durumlara sokmuştur.

2015 yılında Ankara Üniversitesi’nin yaptığı sınav soruları sınava giren tüm adayların isyan etmelerine ve hemen hemen tamamının sınava itiraz etmelerine sebep oldu. Daha önceden de bazı sorulara itiraz edenler olmuştu ama sınavın tamamına itiraz eden kimse olmamıştı. Sınava giren adayların çoğu mahkemelerde hak arıyor ve en azından 3 hakkından birinin gitmemesi için mücadele ediyor. Peki herkesi bu kadar isyan ettiren sınavda ne olmuştu?

  • Gümrük Müşavirliği Ve Yardımcılığı Sınavında sorulan sorular çok sığ bir mevzuat üzerinden hazırlanmıştır. Binlerce sayfalık mevzuatta, uygulamada fazla yer almayan 2-3 sayfalık bölümlerden 4-5 soru sorulmuştur.
  • Meslekle alakalı, uzmanlık düzeyini ölçmeye dönük önemli olan Kıymet, Vergi Hesabı, Muafiyetler, yolcu v.b konularda hiçbir soru sorulmamıştır.
  • Gümrük Müşavirliği Sınavında sorulan soruların 23 adeti, meslek ile ilgili olmayan meslek dışı sorulardan ve hatalı sorulardan oluşmaktadır. Sınava girenleri meslekle ilgili ama kalitesiz 57 sorudan 56 sını doğru cevaplamak zorunda bırakmıştır. Buna rağmen sınavı kazananlar ve 1-2 soru eksikle sınavı kaybedenler olmuştur.
  • Soruların birçoğunda mesleki jargon kullanılmamış, uzmanlık düzeyini ölçmeyen gereksiz ve ezber isteyen sorular hazırlanmıştır.

Normalde saymış olduğum bu olumsuzluklardan ve itirazlardan dolayı 2015 yılında yapılan sınavını iptal edilmiş olması gerekiyordu. Bu kadar önemli bir sınavın amacına uygun olmayan şekilde yapılması, binlerce kişinin emeklerinin bir anda yok olmasına neden olmuştur. 2015 yılında yapılan sınavın iptal edilmemesi ve aynı kurum tarafından yapılmaya devam edilmesi, ileride de aynı sorunların yaşanacağı anlamına geliyordu.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapılan hataları düzeltmek için  sınavı hazırlama görevini Milli Eğitim Bakanlığına vermiştir. 25 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da sınav düzenlenecek. Sınava katılım için gerekli detayları Tugem Web sayfasını ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

25 Aralık 2016 Gümrük Müşavirliği Ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavları ve MEB

Sınavlarda yapılan bu haksızlığın tekrar yaşanmaması başta Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkililerinin görevidir. Özellikle soru hazırlama ve seçiminde görev alacak yetkililer  binlerce kişinin hayatı ve mesleki kariyeri ile oynayabileceklerini bilmelidirler. Sınav sorulareının hazırlanmasına gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir. Sektördeki herkes 2016 yılında yapılacak sınavın kalitesini yakından izliyor. Bakalım Milli Eğitim Bakanlığı 2006 ve 2008 yıllarında olduğu gibi bu sınavdan yüzünün akıyla çıkabilecek mi?

Mehmet Tanbaş

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri, Öğretim Görevlisi, Zihin Koçu, NLP Eğitmeni

 

Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı İle ilgili Detaylı Bilgi Alın!

 

2016 Yılı Sınavı Hakkında Bilgi Alın!

 

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *