tugem-ic

Hedef Belirlemenin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

0 2385

Hedefler olmasaydı nereye gidebileceğinizi, neler başarabileceğinizi nasıl bilebilirdiniz. Hedefler yol gösteren kutup yıldızları gibidirler. Hedefler olmadığında ne yapacağınızı asla bilemezsiniz ve kaybolursunuz.

İş hayatı, finansal hayat ve ya kendinizle ilgili, mutlaka hedefler belirlemeniz gerekiyor. Örneğin kendinize bir araba alacaksınız, bunu hangi kriterlere göre alırsınız? Alacağınız arabanın fiyatı ne kadardır? Bütçeniz bu tutarı karşılıyor mu? Ne kadarını nakit, ne kadarını vadeli ödeyeceksiniz? Alacağınız ev, geleceği de düşünerek kriterlerinizi karşılıyor mu? Tüm bunları düşünüp kendinize bir yol haritası belirlediğinizde, atık bir hedefiniz oluşur. Hedefiniz olmazsa sınavı nasıl kazanacağınıza, nasıl kariyer sahibi olacağınıza asla karar veremezsiniz.

Hedefi olmayan kişiler yerinde daire çizmeye başlarlar. Uluslararası yapılan bir araştırmaya göre, insanların bir referans noktası olmadan, düz bir çizgi üzerinde yürümediğini göstermiştir. Araştırmaya göre katılımcılar pek çok noktadan yürümeye başlamış ve sadece güneş ve ayı görünce onlara doğru düz çizgide yürümeye başarmışlardır.  Referans olmadan katılımcılar, bilinç dışı çember çizmeye başlamışlardır.

Hedef Belirlerken Hangi Kriterlere Uymak Gerekiyor?

  • Elde etmek istediğiniz şeyin, sizin için ne anlama geldiğini bilmeniz gerekiyor.
  • Belirlediğiniz hedefin ulaşılabilir olması önemlidir.
  • Hedefin başka insanların elinde, onlara bağlı olmaması gerekiyor.
  • Hedefin daha belirleyici, yani somut maddelere indirgenebilmesi gerekiyor. ‘’Çok çalışacağım’’ yerine, ‘’hangi derse ve konuya ne kadar çalışacağım’’ gerçek bir hedeftir.

Hedef Belirlemenin Yararları Nelerdir?

  • Hedefler yönünüze ışık tutar. Yüzünüzü hangi tarafa döneceğinizi ve hangi yoldan yürümeniz gerektiğini, hedefler sayesinde bilir ve odaklanabilirsiniz.
  • Hedefinizi gerçekleştirebilmek için günlük, haftalık ve aylık planlar yapabilirsiniz.
  • Hedefinizi yanınızda olan dostlarınız ve sevdiklerinizle ortak bir plan haline getirebilirseniz, ekip ruhuyla çalışmış olursunuz.
  • Hedefinize gittiğinizde ve başarı merdivenlerini sırasıyla çıktığınızda, bir mola verip bunu sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Bu durum gücünüzü ve isteğinizi arttıracaktır.
  • Hedefler size şimdiki zamanda yaşama gücü verecektir. Vaktini boşa harcamayan ve hedefinin gerekliliği gibi davrananlar başarıyı yakalayanlardır.
  • Hedefler sayesinde zihin başarıya odaklanacaktır. Hedefe götürecek planlara konsantre olup bir-bir gerçekleştirin.
  • Hedefler size net bir biçimde mücadele arzusu verir.

Hedefleriniz belirleyip mücadele gösterdiğiniz sürece, başarmamak için hiçbir nedeniniz yoktur. Bir sınava hazırlanıyorsanız, sınava en iyi şekilde çalışıp bol soru çözmelisiniz. Böylece hedefinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Hedefinize Soru Çözerek Ulaşın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *