gu%cc%88ven-ic

Kendine Güven Duyarak Başarabilirsin!

0 2458

Hayallerinizi gerçekleştirmenin en temel prensibi nedir biliyor musunuz? Kendinize güveniniz tam ve sürekli mücadele içindeyseniz, hayallerinizi gerçekleştirmemek için hiçbir nedeniniz yoktur. Kabiliyetleriniz ve öğrendikleriniz, yapabileceklerinize izin verirse başarabilirsiniz. Bu izni size kim verecek? Tabi ki iradeniz… Fakat burada anlatmak istediğim en kritik nokta, kendinize güven duymanızdır. Özgüveniniz yoksa birinden bir şey isterken çekinebilir ve insanlara merhaba bile diyemezsiniz. Bazıları bir seminerde konuşmacı olup topluluk önünde konuşurken, sizin kendinize güveniniz yoksa, bırakın konuşmacılığı soru bile sormaya çekinirsiniz.

Sizin de iş görüşmesinde hiç diliniz tutuldu mu? Karşı cinsten hoşlandığınızda ona açılamadınız mı? Ya da girmiş olduğunuz bir sınavda bildiğiniz halde, yapamadınız mı? Kendine güvenmek hayatta olmanızın başlangıcıdır. Fiziksel olarak orada olmak yetmez, harekete geçmek gerekiyor. Manken gibi durduğunuzda değil, sosyalleşip hareket ettiğinizde ruhunuza can verirsiniz.

Kendinize nasıl güven duyarsınız? ”Ben bunu yapabilirim” diyerek, onun için mücadele verirseniz başarabilirsiniz. Başarısız da olabilirsiniz ama en azından denemelisiniz. Bir daha ki sefere başaracağınıza eminim. Çocukluktan beri ‘’sen yapamazsın’’, ‘’daha çocuksun’’ , ‘’bunu yapmak imkânsız’’ gibi sözler insanları baskı altına almıştır.

Özgüven; Kendiniz ve yeteneklerinizle ilgili, olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğunuz anlamına gelmektedir. Özgüven eksikliği yaşayanlar; kendinden şüphe duyar, pasif durur, boyun eğer, aşırı uyum gösterir, depresyon içindedir ve sevilmediğini hissetmektedirler.

Özgüveninizi Nasıl Arttırırsınız?

  • Hata yaparak öğrenmek bir tecrübe, fakat ömrümüz tüm hataları yapacak kadar fazla değildir. Başkalarının tecrübelerini, davranışlarınıza uyarlayabilirsiniz.
  • Kendiniz hakkında olumlu düşünceye sahip olur ve kendinizi suçlamazsanız güveniniz artacaktır.
  • Doğru ve gerçekçi planlar yaparak, onlara ulaşmaya çalışmalısınız.
  • Başardığınız işlerden dolayı kendinizi tebrik etmelisiniz. Bu durum motivasyonuzu arttıracağı için özgüveniniz yükseltir.
  • Duygularla hareket etmek yerine mantıklı düşüncelerle ilerleyin. Olumsuz gelişen durumlar karşısında öfkeli ve heyecanlı kararlar vermeyin.
  • Sıklıkla karşılaştığınız sorunları bir kenara yazarak, çözüm için ne yapmanız gerektiğini bulun.
  • Başarmak istediğiniz şeylerle alakalı başarmış kişilerin neler yaptıklarını takip etmelisiniz. Aynı yoldan gittiğiniz takdirde, başarmamanız için hiçbir neden yoktur.
  • Size yapamazsınız, başaramazsınız, diyen kişilerin sözlerini dikkate almamalı, sadece motivasyonunuzu arttıran sözlere kulak kabartmalısınız.
  • Sık-sık deneyerek kendinizi geliştirmelisiniz. Satış becerisi, resim becerisi ilk başladığınızda yokken antremanlar yaparak öğrenip geliştirmiş olabilirsiniz.
  • Kendinizde bir önceki günden daha büyük bir hedef koymalısınız. Başardığınızı gördükçe özgüveniniz artacaktır.
Soru Çözerek Özgüveninizi Arttırın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *