ody

ODY Belgesinin Eğitimlerine İlişkin Detaylar Nelerdir?

0 1195

ODY uzun adıyla, Orta Düzey Yönetici anlamına geliyor. Karayolları yönetmeliği kapsamında faaliyet sürdüren, gerçek ve tüzel kişiliğe sahip veya bağımsız olan bir birimin taşımacılık faaliyetlerini, etkin bir şekilde idare ve sevk edebilen şef, uzman, operatör, operasyon yöneticisi ve buna benzer unvanlarla çalıştırılan kişileri ifade ediyor.

Yetki belgesine sahip olan kişiler ilk yetki belgesini aldıkları tarihten itibaren, altı ay içinde mesleki yeterlilikle alakalı yükümlülükleri yerine getirmek ve faaliyet süreleri boyunca muhafaza etmekle yükümlüdürler. Bu duruma göre ise yetki belgesine sahip olan firmalar, ODY belgesi olan kişileri istihdam etmekle yükümlüdürler. Bu mesleki yeterlilik belgesine sahip olan kişilerin günümüzde iş kaygısı da bulunmuyor. Yetki belgelerini yeni almış olan firmalar, 6 ay süre içinde belgeli kişileri istihdam etmekle yükümlüdür.

ODY Mesleki Yeterlilik Belgesi Türlerine Bakacak Olursak,

ODY mesleki yeterlilik belgesi türleri 4 çeşittir. Bunlardan ilki ODY1 Uluslararası yolcu taşımacılığı belgesi, ikincisi ODY2 Yurtiçi Yolcu taşımacılığı belgesi, üçüncüsü ODY3 Uluslararası eşya ve kargo taşımacılığı ve son olarak ise ODY4 Yurtiçi eşya ve kargo taşımacılığı belgesidir. ODY1 belgesine sahip olan kişiler aynı zamanda ODY 2 belgesinin kapsamına da alınmış olurlar. O halde ODY1 belgesini tanımlarken şöyle bir ifadeyi kullanabiliriz. ODY1 açılımı Uluslararası Ve Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Orta Düzey Yönetici Mesleki Yeterlilik Belgesi. Kısaca bilgi verecek olursak. ODY1 Eğitimleri kimlere yöneliktir. Yolcu Taşımacılığında uzmanlaşma ve kariyer yapmak isteyenler, yolcu taşımacılığı yapan firmanın yöneticileri ve öğrencilere yöneliktir. İsteyen kişiler zorunlu olan ODY1 eğitimlerini tamamlayarak, T.C Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın açacağı sınavlara girip, geçer not alarak belgeyi hak edebilirler. Bu arada eğitimlere katılmak için ilköğretim (ilkokul) mezunu olunması yeterli.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği dikkate alınarak yetki belgesine sahip olmuş firmalar, bünyelerinde ODY mesleki yeterlilik belgesine sahip olan kişileri çalıştırmakla yükümlüdür. Bünyesinde belgeli personel çalıştırmayan firmalar, ciddi cezalarla karşılaşabilirler. Cezaların yaptırımları bazen firmanın kapanmasına kadar gidebilir. ODY1 yani uzun adıyla Uluslararası Ve Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Orta Düzey Yönetici Mesleki Yeterlilik Eğitimi İçin gerekli olan belgeler nelerdir? Gözünüz şimdiden korkmuş olabilir. Fakat çok zorlayıcı ve uğraştırıcı belgeler istenmiyor. İstenen belgeler arasında nüfus cüzdanı fotokopisi, 1 adet fotoğraf, öğrenim belgesi ve eğitim ücretinin ödendiğini gösteren dekont olmalıdır. Bu belgeleri tamamlayıp ilgili kuruma götürdükten sonra, sıra yaklaşık 90 saat sürecek olan ODY1 eğitimini tamamlamaktadır. T.C Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu sınavdan geçer not alan kişiler, ODY1 belgesini almaya hak kazanırlar. Alınan bu belge bakanlık onaylı olduğu için resmi geçerliliğe sahiptir. Taşımacılık denetlemesi ve yöneticiliği alanında kendini geliştirmek isteyenler mutlaka bu belgeyi almalıdırlar.

Eğitimde hangi konular işleniyor?

Gümrük ve kaçakçılık mevzuatı, Ulaştırma Mevzuatı, Mali Yönetim, Uluslararası Konvansiyonlar, Trafik Güvenliği, İlk Yardım, Yolcu Taşımacılığı, Yasal Sorumluluklar, Toplam Kalite Ve Süreç Yönetimi, Teknik Standartlar ve daha birçok konu işlenmektedir. Otobüsle Uluslararası tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan firmalar, hangi durumlara göre kaç ODY1 belgeli personel bulundurmak zorundadır. A Belgeli otomobil ile uluslararası yolcu taşımacılığı yapan firmalarda, en az bir ODY1 belgeli personel bulundurulması zorunludur. B1 Belgeli Otobüsle Uluslararası ve yurtiçi tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmalarda, ODY1 Belgeli en az bir çalışan ve B2 Otobüsle uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan firmalarda ise en az bir ODY1 Personeli bulundurulması şarttır. İnternet üzerinden birçok kaynakta daha önce yayınlanmış olan ODY1 sınavı sorularını bulabilirsiniz. Genellikle sorulan sorular farklı versiyonlarda sorulabiliyor.

Eğitim aldıktan sonra ve daha önce çıkmış olan soruları çözdükten sonra, geriye sınava girmek kalıyor. Burada söylemem gereken en önemli detay ise, eğitimi kaliteli ve gerçekten öğretme ilkesini amaç edinmiş kurumlardan almanızdır. İyi bir eğitim ve sıkı bir çalışmadan sonra belgeyi hak edebilirsiniz. Taşımacılık içinde kendinizi geliştirmek ve mesleğinizde ilerlemek istiyorsanız, sizde ODY1 eğitimlerine kayıt olarak bu belgeyi alabilirsiniz. Şimdiden eğitim ve sınavınızda başarılar diliyorum. Belgeye hak kazanmanız dilekleriyle.

 

ODY Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!   ODY Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *