kariyer-ic

Kariyer Planlamanızı Nasıl Yapmalısınız?

0 135

İşinizden ne kadar memnunsunuz? İnsanların büyük bir kısmı sevmedikleri işleri yaparak, hayatlarının geri kalan kısımlarını mutsuz yaşamış olurlar. Şu an bulunduğunuz işten memnun değilseniz, sevdiğiniz işi bulana kadar mücadele etmelisiniz. Konfüçyüs’ün dediği gibi ‘’Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.’’ Yapmanız gereken ilk şey değişen işlere ve zamana ayak uydurmak olacaktır.

Yetenekleriniz ve en çok başarılı olduğunuz konular nelerse, yaptığınız işlerde kişiliğinize yakın olmalıdır. Kariyer planınızı doğru yaptığınızda, hayatınızın en çok vaktini geçirdiğinizde işinizde oldukça rahat vakit geçireceksiniz. Kariyerinizi planladığınızda, iş yaşamınız boyunca size oldukça fayda sağlayacaktır. Kendinizi yetiştirerek yatırım yaptığınızda, iş yeriniz kapansa bile sizi asla etkilemeyecektir. Siz doğru yolda ilerledikçe, işsiz kalma gibi bir derdiniz olmayacaktır. İhtiyaç duyduğunuz anda kendiniz için hazırlamış olduğunuz plan ve stratejilere başvurabilirsiniz.

Kariyerinizi planlarken ilk yapmanız gereken ne istediğinize karar vermenizdir. Karar verdikten sonra yapacağını şeyleri işlem sırasına göre dizmeniz gerekmektedir. Öncelikle kendinizi tanımalısınız. Kim olduğunuzu, neleri yapmayı sevdiğinizi, nelerden hoşlanmadığınızı ve başarılı olduğunuz yönleri bilmelisiniz. Kendi kendinizi değerlendirmenizden ziyade, çevrenizde bulunan ve sizi yakından tanıyan insanlardan fikir almanız gerekmektedir.

Kariyer Planınızı Nasıl Yapmalısınız?

Öncelikle kendinize kısa ve ya uzun vadeli bir hedef belirlemelisiniz. Hangi noktaya ne zaman ulaşmak istediğinize karar verdiyseniz, çalışmaya başlayabilirsiniz. Tabi hedefinize giden yolda birçok engelle karşılaşabilirsiniz. Zorluklara karşı her zaman hazırlıklı olmalı ve mücadele etmelisiniz. Hedefinizi giderken her zaman bir B ve C planını yapmayı da unutmamalısınız.

Kariyer planınızı yaparken hangi sektörde başarılı olmak istiyorsanız, o sektörü ciddi bir şekilde araştırmalısınız. Hangi sektörlerin geleceği olduğunu, kendinizin hangi konularda daha iyi olduğunu ve eksik yanlarınızın neler olduğunu tespit etmelisiniz. Nitelikli bilgi ve becerilerinizi hesaba katarak, kariyer hedefinizde kendinize doğru bir sektör belirlemelisiniz.

Özelliklerinize yakın sektörü ve mesleği tespit etikten sonra bilgi, beceri ve deneyimlerinizi kullanabileceğiniz ortamları gün yüzüne çıkarmalısınız. Neler yapabileceğinizi ve planınızı nasıl güncelleyeceğinizi, aşama-aşama kafanızda oluşturabilirsiniz.

Herkesin çok iyi olduğu ve eksik olduğu özellikleri vardır. Güçlü yönlerinizi arttırdığınızda ve zayıf yönlerinizi geliştirdiğinizde, hedefinize doğru şekilde ulaştığınızı göreceksiniz. Yalnız kaldığınızda kendinizi dinleyerek ve çevrenizdekilerden geri dönüşler alarak, yeni fikirler edinebilirsiniz.

Yaptığınız işte en iyiler arasında yerinizi almak için, kendinizi bir yere konumlandırmanız gerekiyor. Kim olduğunuz, kendinizi nerede görmek istediğiniz, deneyimleriniz, becerileriniz size yol gösterici olacaktır.

Ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra, sırada bunu yerine getirmek var. Bol-bol araştırma yaparak hareketlerinizi doğru hamlelerle yapmalısınız. Kariyer planınızda yapacağınız şeyler; finans gücünüzü bazen düşürüp bazen de yükseltebileceği için, bu durumlara hazırlıklı olmalısınız. NLP teknikleri ile kariyerinizi doğru planlayarak başarıya ulaşabilirsiniz.

Kariyer Planınızı NLP Teknikleri İle Gerçekleştirin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *