sinir-ic

Sınırlayıcı İnançlarınızdan Nasıl Kurtulursunuz?

0 620

Beyninizde oluşan sınırlayıcı inançlar, yaşamınızı olumsuz etkilerler. Sınırlı inançlar nedeniyle yaptığınız her hareket, fırsatları görmenizi ve başarılı olmanızı engeller. Peki sınırlayıcı inançlardan nasıl kurtulursunuz? İnsan beyni oldukça meraklı ve bilgiye açtır. Hakkında yeterince bilginin bilinmediği ve sunulmadığı durumlarda, beyin boşluğu yeni inançlar oluşturarak doldurma eğilimindedir. Sınırlayıcı inançların nedeni bazen kişinin egosundan, bazen de öz saygısını koruma amacından kaynaklanmaktadır. Başınıza sürekli istemediğiniz olaylar geldiğinde ve istediklerinizi elde edemediğinizde, kişi kendisinin şanssız bir insan olduğunu düşünebilir. Tam bu noktada kişi yanlış düşünür ve kendinizi sınırlar.

Sınırlayıcı inançların temelinde, bilgi eksikliği ve durumu kabullenme yatar. Sınırlayıcı inançlar; Bireyin gerçek bilgiye ulaşamadığı için, zihnine kendi bulduğu şeyleri doldurması sonucu oluşmaktadır. Sürekli birinin hakaretlerine maruz kalındığı zaman, kişi kendisini az değerli olduğu konusunda sınırlayacaktır. Grup içerisinde bir ifade sürekli tekrarlanıyorsa, sınırlayıcı inanç oluşumuna neden olabilmektedir.

Sınırlı İnançlarınızı Nasıl Anlarsınız?

Öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız;

  • Yaşamım boyunca elde ettiğim sonuçlar nelerdir?
  • Sahip olmak istediğim durumlar ile, sonuçlar arasında bulunan uyumsuzluklar nelerdir?
  • Hayatın hangi alanında birçok kez denediğim halde sonuç alamıyorum?

İstemediğiniz sonuçları elde ediyorsanız, bilin ki orada sınırlayıcı inançlar gizlidir. Attığınız her adım bu inançları şekillendirmektedir. Sınırlı inançlar sizin fırsatları görmenizi engelleyerek, yeni şeylerden de uzaklaştırır. Sınırlayıcı inançları bularak onları zihninizden atarsanız, başarıyı yakalamanız kolay olur.

Sınırlayıcı İnançlardan Nasıl Kurtulursunuz?

Kendinize olaylar karşısında ne söylediğinizi düşünün. İlişki kurmada bir sorun yaşıyorsanız, kendinize daha önce beyninizde ürettiğiniz birçok sınırlı bilgiyi söyleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; ‘’Kadınlar çok parası olan erkekleri tercih eder. ‘’Erkekler kendilerinden daha genç kadınları tercih eder.’’  Kendinize söylediğiniz bu bilgilerin hepsi, sınırlayıcı inançtır ve önünüzü keser. Kafanızda bu tarz sınırlayıcı bilgiler kuracağınıza, ilişkinizi devam ettirerek karşı taraf hakkında gerçekten fikir sahibi olabilirsiniz.

Kendinize söylediğiniz sınırlayıcı inançlar size doğru gelebilir ve bu inançların gerçek olduğunu düşündüğünüz, birçok kanıtta bulabilirsiniz. Fakat başarılı olmak istiyorsanız, sizi sınırlayan inançlardan kendinizi uzaklaştırmalısınız.

  • Sınırlayıcı inançlarınızdan kurtulmak için öncelikle onları tespit edip, bir kağıda yazınız. Her bir inancın ne kadar fazla yer edindiğini ve sizdeki etkilerini de not alınız.
  • Sınırlı inançların gerçek olmadığını, sizi sınırlandıran şeyler olduğunu idrak etmelisiniz. Yoksa hayatınız boyunca onları taşımaya devam edersiniz.
  • Sınırlı inançlar yerine, daha olumlu ve etkili inançlar koymayı denemelisiniz.
  • Değişim sağladığınız yeni düşüncenize göre yaşamalısınız. Yeni inancınızın sizi nasıl hissettirdiğiniz keşfetmelisiniz.

Yeni inançlarınızla geleceğe adım atmaktan kaçınırsanız, eski inancınızı beslemekten öteye geçme şansınız azalacaktır. NLP teknikleri ile size zarar veren ve hayatınızı kısıtlayan inançlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Kendinizi NLP Teknikleri İle Keşfedin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *