src-belgesi

Eğitimsiz ve Sınavsız SRC Belgesi Alımında 2016 Yılındaki Önemli Gelişmeler Sizi Nasıl Etkiliyor?

0 77400

Öncelikle SRC belgesi ve çeşitlerinin ne olduğuna bir bakıp sonra eğitimsiz ve sınava girmeden, SRC belgesi nasıl alınır açıklayalım. SRC belgesi; Standart ehliyet belgesi sahibi olan sürücülerin, ticari maksatlı araç kullanabilmeleri için almaları gereken bir belge türü. SRC belgesi alabilmek için kurslu veya muafiyetli olma durumunuza bakılıyor. Başvuru sırasında işlemler yukarıda belirttiğim duruma göre yapılıyor.

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

  • SRC1 Belgesi ; Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
  • SRC2 Belgesi ; Yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin almaları gereken belgedir.
  • SRC3 Belgesi; Uluslararası yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin, SR3 belgesine sahip olması gerekiyor.
  • SRC4 Belgesi; Yurt içinde yük ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler, SRC4 belgesini almalıdırlar.

Yukarıdakilerin haricinde tehlikeli madde taşıyacak sürücüler ise SRC3 veya SRC4 Belgelerine ilaveten SRC5 Belgesi almaları gerekiyor. SRC5 Belgesi de SRC5 Temel, SRC5 Tanker, SRC5 Patlayıcılar ve SRC5 Radyoaktif Maddeler olarak 4’e ayrılıyor. SRC5 Belgelerinin eğitimsiz alınması mümkün değil.

Yük eşya ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç kullanan sürücülerin merak ettikleri soru şudur. SRC1, SRC2, SRC3 Ve SRC4 belgeleri eğitimsiz alınır mı? Evet, belirli şartları sağlayan sürücüler SRC Belgelerini eğitimsiz alabilirler. Bu durumda bakılacak ilk kriter ehliyeti ilk alış tarihidir.  25 Şubat 2003 öncesi ehliyet alan kişiler eğitim ve sınava girmeden gerekli evrakları doğru bir şekilde hazırlamaları halinde, Ankara’da yapılan müracaat sonrasında SRC belgesi almaya hak kazanıyorlar. Eksiklik olması halinde ise süreç çok uzuyor ve çoğu zaman da takip edilemez hale geliyor. 25 Şubat 2003 tarihinden sonra ehliyet almış olan sürücüler, zorunlu eğitimleri alıp sınavda başarılı olmaları halinde ihtiyaç duydukları SRC belgesini almaya hak kazanacaklardır.

2016 yılında SRC belgeleri ile ilgili önemli iki olay gelişti. Bunlardan ilki; 2003 öncesi ehliyet alanlarda SGK şartı aranıyordu, fakat bu durum ilgili Bakanlık tarafından ortadan kaldırıldı. İkinci önemli olay ise; T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı mesleki yeterlilik eğitimleri imzalanan protokole göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen SRC eğitimleri ile doğrudan SRC belgesi alma muafiyetinin kaldırılması gündeme gelmiştir. Muafiyet kurallarına uyuyorsanız, mutlaka SRC belgenizi hemen almalısınız. SRC belgeleri 66 yaşına kadar geçerlidir. Ticari olarak şoförlük yapmak istiyorsanız veya ileride böyle bir düşünceniz var ise, şimdiden sizlere de bu belgeyi almanızı tavsiye ediyorum. Eğitimli veya Eğitimsiz SRC belgesi almak istiyorsanız alanında uzman, kaliteli ve mevzuatları takip eden eğitim kurumları ile çalışmalısınız.

 

Eğitimsiz ve Sınavsız SRC Belgesi Başvurusu Yapın!

 

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *