ikna-ic

İkna Kabiliyeti Doğuştan mı Sonradan mı Kazanılır?

0 1353

İkna kabiliyetinin yüksek olması birçok iş ilanında kriter olarak kabul edilmektedir. Peki İkna yeteneği yüksek olan insanlara bu özellik doğuştan mı verilmiştir. Doğduklarında birileri onlara ikna etme dersleri mi verdi? Öğrendiğiniz diğer bilgiler gibi ikna sanatı da sonradan öğrenilebilir. Ne kadar çok öğrenebilirseniz o kadar çok kazanabilirsiniz demektir. İkna kabiliyeti çok fazla olan insanların çok konuştuklarına inanılır, fakat bu durum böyle değildir. Bilakis ikna kabiliyeti yüksek insanlar harika dinleyicidirler.

Karşınızda ki Kişileri Nasıl İkna Etmelisiniz?

İkna etme sürecinde hedef, kişilerin bilinçdışı zihinlerine mesaj göndermektir. Karşınızdaki kişiyle aynı dili konuşmak, uyum sağlamak ve güven oluşturma sürecidir. Karşınızdaki kişilere bilgiler verirken; ne çok fazla, ne çok az nede çok karmaşık bilgiler vermeli, daha açık ve net olmalısınız. İkna sadece satışta değil, hayatın her alanında yerini almıştır. Arkadaşlarınızla sinemaya gideceğiniz zaman hangi filmi seçeceğinize kim karar veriyor? Arkadaşınız mı? O halde Arkadaşınız sizi ikna etmiş oluyor. Kız arkadaşınıza istediğiniz bir şeyi yaptırmak için çaba gösteriyorsunuz, yaparsa Kız Arkadaşınızı ikna etmiş oluyorsunuz.

Karşınızda ki kişiyi ikna etmek istiyorsanız, neyin önemli olduğunu bulmak için öncelikle onu dinlemelisiniz. Sunduğunuz şeye ihtiyaçları olup olmadığını, ya da isteme ihtiyaçları olup olmadığını tespit etmelisiniz. Bir kişiye bir şey sunduğunuzda iki ihtimal vardır. Sunmuş olduğunuz ürün karşı tarafın ihtiyaçlarını ya karşılık veriyor, ya da vermiyordur. Sunduklarınız karşınızdakiler ile uyuşuyorsa, karşı konulmaz bir etkileyicilikle anlatabilirsiniz. Uyuşma yoksa, o zaman bunu doğrudan karşınızdakilere söyleyerek farklı kişilerle işinizi çözebilirsiniz. Yapacağınız bu hamle sizi hayal kırıklığından ve zamanınızı boşa harcamaktan kurtaracaktır.

Doğru olan ikna karşınızdaki kişiyi doğru anlayıp mantıklı şeyler sunmaktır. Karşınızdaki kişilere uymayan bir şeyler yaptırmanızın iki dezavantajı vardır. İlki; onlara uygun olmayan bir şey yapmaya ikna etmek, çok fazla zaman ve çaba gerektirecektir. İkincisi; kendilerini manipüle edilmiş hissetmezlerse, tatmin olmamış hissedeceklerdir.

İkna, diğer insanlara karşı koyamayacakları bir değer sunma becerisidir. İkna eden insanlar karşılarında ki kişilerin değerlerini nasıl ifade ettiklerini duyabilen, görebilen ve anahtar sorular sorabilen kişilerdir. İşin sonunda sunulan şeylerin karşıdaki kişilere gerçekten temin edebileceğini ve onlara fayda sağlayabileceğini gösterirler. İknayı başkalarını motive etmek olarak da görebilirsiniz.

İyi ikna özelliklerine sahip olan bir kişi, aynı zamanda iyi bir iletişimcidir. Karşınızdaki kişiyi iyi tespit etmelisiniz. Birine lastik satmak istiyorsanız, öncelikle onun gerçekten lastiğe ihtiyacı olup olmadığını bilmelisiniz. Sonra lastikte hangi özellikleri arıyorsa, ona uygun lastik sunmalısınız. Güvenlik mi, hız mı yoksa genişlik mi? Tespitinizi doğru yapıp, doğru yolda devam etmelisiniz.

İkna etmek için birçok teknik mevcuttur. Bu teknikleri öğrenip uygulamak için bir süreç gerekir. Bir konuda karşınızdakini doğru bir şekilde inandırıp, ihtiyacını tespit ediyorsanız ikna edebilirsiniz. Karşınızdaki kişilere iyilik yaparak onları borçlandırabilir ve ikna edebilirsiniz. Zorla yapılan satış veya istenen istek, çok kalıcı olmayacaktır. NLP eğitimleri alarak ikna yönünüzü geliştirebilirsiniz.

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *