korku-ic

Korkularınızdan ve Fobilerinizden Kurtulun!

0 852

Korkular aslında hayatın en normal halleridir. Köpek, aslan, sel, akıntılar, köpek balığı, tekin olmayan yerler, çeteler, karanlık ve daha birçok şey,  insanları korkutmaya yetebilir. Gülmek, mutlu olmak ve eğlenmek gibi, korkular da hayatın bir parçasıdır. Endişeli duygular mantıksız risklerin alınmasını engellediği gibi, etraftaki şeyleri değiştirmeyi de sağlar. Bazen insanlar korkunun arkasına sığınarak tehlikeli olmayan hallerden de korkmaya başlar ve bu durumu alışkanlık haline getirirler. Bu tarz korkuların ismi ‘’fobi’’ olarak anılmaktadır. Fobi; ortamda bulunan rahatsız edici bir durumdan hızlı ve güçlü bir şekilde uzaklaşma duygusunu ifade etmektedir.

Korkulardan ve Fobilerden Kurtulmak İçin Neler Yapmalısınız?

Kalabalık içerisinde konuşmak, yükseklik, doktordan çekinmek, uçağa binmek, araç kullanmak, telefonla bir şeyler satmak veya randevu almak, müdürlerden veya yüksek rütbeli kişilerden çekinmek ve mülakata girme korkusu gibi herkesin farklı fobileri vardır. Korkular mantıklı olmayabilir. Çocukken bilinçaltına yerleşmiş ve orada öylece kamış mantıksız korkular da olabilir. Tehlikeyi zihninizde büyütüyorsanız ve başkalarının korkmadığı sadece sizin çekindiğiniz korkularınız varsa bu fobi olabilir. Çocukluktan günümüze kadar gelen fobiler rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.

Telefonda reddediliyorsanız neden korkma gereği duyuyorsunuz ki? Aranacak o kadar çok fazla kişi var ki… Herkes yaşamının belirli dönemlerinde korkularla yüzleşmek zorunda kalmıştır.  Korkularınızdan ve güven eksikliğinizden dolayı, rahatça harekete geçme becerisini zihninize yerleştirebilirsiniz. Bahsettiğimi özellik her insanda olan bir durum, sadece bunu kullanmasını bilmelisiniz.

Bir olay karşısında herkes aynı şeyi görmeyebilir. Kimi acıma duygusu ile bakarken, bazıları üzülebiliyor, bazıları da hiçbir duygu hissetmeyebiliyor.  Duygular; insanlar ve koşullar karşısında nasıl düşündüğünüzden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bir şeyleri yaparken kendinize dışarıdan bir gözmüş gibi bakarsanız, bütün korkularınız yok olacaktır. Topluluk önünde konuşacağınız zaman kendinizi dışarıdan izlerseniz her şeyin ne kadar normal olduğunu kavrayabilirsiniz. Korkularınıza karşı yeni bakış açıları geliştirmelisiniz.

Aynı şeyi başkaları yapabiliyor ve siz yapmaktan çekiniyorsanız, bu durumu rahatlıkla çözebilirsiniz. Öncelikle sorunun kaynağına inmelisiniz. Örneğin yeterince bilgiye sahipsiniz ama topluluk içinde konuşamıyorsunuz. Olayın kaynağına inmelisiniz. Neden topluluk önünde konuşamıyorsunuz? ‘’Ya yanlış bir şeyler söylersem’’ ‘’ya insanlar bana gülerlerse’’ ‘’ya bildiklerimi unutursam’’ ‘’salonda herkes beni bir aptal olarak izliyor’’ ‘’her şeyi birbirine karıştırırsam’’ Unutmayın! Kimse sizinle dalga geçmek, rencide etmek ve gülmek için oraya gelmiyor. Eğer gülmek isteselerdi, bir stand-up gösterisine giderlerdi. Kendinizi dışarıdan izlerseniz durumun sizin gördüğünüz gibi olmadığını anlayacaksınız.

Uçak korkusu olanlarda korkularını rahatlıkla yenebilirler. Bir düşünün dünyanın en güvenli yolculuk aracı hangisi? Tabi ki uçak… Sırf bu sebepden dolayı bile uçağa binmemeniz için hiçbir neden yoktur. Her yıl dünyada trafik kazaları nedeniyle yüz binlerce kişi ölüp sakat kalırken, uçak kazalarında bu oran oldukça küçüktür. Kaza yolda yürürken ve trafikte seyir halindeyken de başınıza gelebilir.

Korkuların ve fobilerin nedenleri bilinçaltında yatmaktadır. Siz neden korktuğunuzu bile anlamayabilirsiniz.  NLP eğitimleri alarak çeşitli tekniklerle, korkularınızı rahatlıkla yenebilirsiniz.

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *