lider-ic

Lider Olmak

0 462

Liderlik özde ve sözde farklı olmaktır. İyi yönetim, etkili koordinasyon, sempati kazanma, kitleleri peşinden sürükleme, ekipleri hedefe kitleme, hep beraber yöneltme ve daha fazlası, liderin özellikleri arasındadır. Lider oturmasıyla, kalkmasıyla ve sözleriyle insanları etkilemeyi her zaman başarmıştır. Peter Drucker’in Liderlikle ilgili doğru bir sözü var. ‘’Yöneticilik İşleri Doğru Yapmaktır. Liderlik ise Doğru İşleri Yapmaktır’’

Durgun olan havalarda gemiyi her kaptan karaya rahatlıkla çıkarabilir. Önemli olan fırtınalı havalarda, dalgalarla boğuşarak gemiyi sağ-salim karaya çıkarmaktır. İşte Lider bunun için vardır. John Ray’ın dediği gibi… ‘’Sakin bir denizde, herkes kaptan kesilir.’’

Topluma ve bulunduğu kuruma fayda sağlayan, farklılığı yönetmek için zekice bilgiye dayalı olarak karar alan ve uygulayan kişilerde, liderlik vasfı vardır. Fakat liderlik bu kadar dar bir kalıba oturmayacak genişliktedir. Elindeki gücü sonuna kadar kullanan ve bağlı olduğu çevresini etkileyen kişiye ‘’lider’’ denir. Lider zor ve inandığı kararların ardından, sonuçların arkasında durmayı bilmelidir. Lider tüm ekibinden ve çevresinden bilgileri alarak ölçer, süzgeçten geçirir ve yine son kararı kendisi verir. Danışma ve fikir alma özelliği liderlerin vazgeçilmez kurallarındandır.

Hitabet gücü ve etkileme sanatını iyi bilen, vizyonu ve bilgisiyle çevresindeki kişileri etkileyen ‘’lider,’’ insanları dinlemeli ve anlamak için çaba göstermelidir. Lider; çevresinde bulunan aynı yolu yürüdükleri kişilerin, en iyi özelliklerini ortaya çıkararak onları geliştirmelidir. Olumlu değişim, yenilik ve eğitime verilen önem, liderlerin vazgeçilmez özelikleri arasındadır.

Liderler Nasıl Hareket Ederler?

Liderlik sadece bir uyum süreci değil, aynı zamanda bir performans yönetimidir.

Liderlik sadece kuralları takip etmek değil, vizyon sahibi olup ileriyi görmektir.

Liderlik sadece popülerlik kazanmak değil, aynı zamanda saygılı ve saygın olmak emektir.

Liderlik baskıcı ve sert olmak değil, oyunu adil oynamak ve eşit davranmak demektir.

Liderlik geleneklere saygıda bağlı olmak, fakat tüm yenilikleri de takip etmektir.

Lider olmak için sadece başarılı olmak yetmez, sürekli gelişim şarttır.

Liderlik rahat yaşamak değil, başarı için risk almak demektir.

Liderlik geçmişte takılı kalmak değil, inovasyondur.

Liderlik diktatörlük değil, insana insan gibi yaklaşmaktır.

Liderlik kazanmaktır.
Liderlik dinlenmektir.

Liderlik saygı görmektir.
Liderlik sorumluluk sahibi olmaktır.

Lider olmak için tüm liderlerin özelliklerini takip etmeli ve onların deneyimlerinden yararlanmalısınız. Tecrübe kazanmak için hata yaparsanız, işin sonunda çok zararlı çıkarsınız. O halde eğitimlerinizi arttırmalı ve liderlerin hayatlarından ders çıkarmalısınız.

Kişisel Gelişiminize NLP İle Yön Verin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *