mutluluk-ic

Mutlu Olmayı Kendinde Ara!

0 2096

İnsanların birçoğu mutluluğun peşinden koştuğunu, fakat yakalayamadığını söyler. Oysa mutluluğu uzaklarda aramaya hiç gerek yok, mutluluk yanı başımızdadır. Gerçek mutluluk ulaşılmaz elde edilemez bir durum olarak görülür, fakat bu asla doğru değildir. Mutluluğu ana hedef olarak görmek, size ona doğru adım atmayı sağlayacaktır. Dalai Lama’nın mutluluk için yaptığı doğru tespitleri sizinle de paylaşmak istiyorum. ‘’Mutluluk samimi bir yürekle oluşan iç huzura bağlıdır. Öfke kıskançlık ya da güvensizliğe yer vermeyin. Sakin bir zihin ve kendine güven; Barışçıl, huzurlu ilişkiler kurmanın temellerini oluştur. Bilim inanlarının da gözlemlediği gibi öfke ve korku sürekli bağışıklık sistemimizi yiyip bitirmekte, sakin bir zihin de bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Dünyayı daha iyiye doğru değiştirmek, bireylerin kendi içinde iç huzuru yaratmakla başlar.’’

Bazen geçmişe bakıp eskiden daha mutlu olduğunuzu söylersiniz. Aslında geçmişte takılıp kalmak ve gelecek kaygılarını düşünmektense ‘’an’’ı yaşayıp tadını doyasıya çıkarmak, sizi daha fazla mutlu edecektir. Hayatın kalitesini bozan sorunların kaynağı mutsuzluktur. Bazı hastalıkların başlangıcı psikolojik olarak ortaya çıkmaktır. Uykusuzluk, yorgunluk hissetme, çarpıntı, bağırsak ve mide spazmları, eklem ve kas ağrıları, nefessiz kalmak ve baş ağrılar gibi nedenler; hiddet, kırgınlık, alınganlık, öfke ve buna benzer duyguların sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu duygular neticesinde mutsuz olursunuz.

Mutluluk bir salgın hastalık gibidir. Siz mutlu olursanız ‘’mutluluk’’ çevrenizdekilere de geçer. Birisi size gülümseyerek yaklaştığında, gerginde olsanız sizde gülümsersiniz. Bozuk olan moraliniz mutlu olan birinin yanında düzelebilir. Suç oranlarının yükselmesi, kavgaların artması, şefkat ve hoşgörünün azalması, tamamen mutsuzluktan kaynaklanmaktadır.

Hasta bile olsanız sakin ve barış dolu iseniz mutlu olursunuz. Zengin ve maddi olarak her şeyi elde edecek birisi dahi olsanız, sürekli öfkeleniyorsanız ve herkesin kalbini kırıyorsanız mutsuz olursunuz. Refah seviyeniz çok fazla olabilir hayal kırıklıklarınız var ise ve kendinizi maddeler ve alkol gibi maddelerle avutuyorsanız, bu durum sizin ruhsal sıkıntılarınızın olmasından dolayıdır. Önce sorunlarınızın kaynağına inerseniz ve tespit ederseniz çözmesi çok basit olur. Mutsuzluğun en önemli nedenlerinin başında ‘’tatminsizlik’’ gelmektedir. Olanla yetinerek ve akıllı bir plan yaparak istediklerinizi elde etmek sizi mutlu kılacaktır.

Mutluluk İçin Ne Yapmalısınız?

  • Darılmayın, kızmayın ve öfkelenmeyin
  • Etrafınızda bulunan güzellikleri görmeye çalışın. Gülün, karanfilin, baharın ve aşkın tadını doyasıya yaşayın.
  • Kötüyü unutmalı ve her zaman iyiyi düşünmelisiniz. Mutlulukları paylaşmalı ve acılarda ortak olmalısınız.
  • Hayata daha çok inanıp güvenmeli ve paylaşımcı olmalısınız.
  • Yaşamaktan haz almalısınız. Keşke, oysa ve bireysellik yerine, pişmanlık duyacak şeyleri yapmamaya gayret göstermelisiniz.
  • Keyifsiz, neşesiz ve geçmişte sizi derinden yaralamış olaylara geri bakmamalısınız. Olaylara neden oldu sorusu yerine, nasıl çözüm bulabilirim yaklaşımıyla bakmalısınız.
  • Kendinizi sürekli geliştirmeli, ailenize ve sevdiğiniz dostlarınıza sık-sık vakit ayırmalısınız.
  • Daha az isteyip daha çok vermeli, küslükleri ve kırgınlıkları bir tarafa bırakmalısınız.
  • Sosyal ilişkileri güçlendirerek, aidiyet duygusuna önem vermelisiniz.
  • Üzüntülerden ve aşırı stresli ortamlardan kaçınmalısınız.
  • Olumsuz düşünmeyi hayatınızdan çıkarmalı ve yaklaşımcı olmalısınız.
Mutluluk Alışkanlığı Eğitimi Al!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *