dikkta-ic

Odaklanma ve Dikkat Dağınıklığı Sorununuzu Nasıl Çözersiniz?

0 2994

Bir işi yaparken, ders çalışırken, bazen de biriyle iletişim halindeyken, hiç dikkatinizin dağıldığı oldu mu? Gelişen teknoloji ile sürekli akan bilgiler ve çevremizde bulunan yoğun uyarıcılar, odaklanma sorunlarına neden olmaktadır. Çevremizde yoğun uyarıcılar mevcutken dikkat dağınıklığı yaşamak, elbette şaşırtıcı değildir.

Odaklanamama ile İlgili Belirtiler Nelerdir?

  • İlgilenilen konuya dikkatin kısa süre içinde sona ermesi
  • Dağınık ve düzensiz bir yaşamın olması
  • Başlanılan işi bitirememe, derin stres ve kaygının yaşanması
  • Dağınıklık nedeni ile unutkanlık ve iş kazalarının yaşanması
  • Sorumluluk almama ve sosyal ilişkilerde başarısızlık
  • Yapılan işten sıkılma ve sürekli dalmalar
  • Yapılacak işten çok, bulunulan ortamda etrafla ilgilenme
  • Okunan metin, sözleşme ve ya kitaptan, hiçbir şey anlamama
  • İletişim halinde olunan kişilerin isimlerinin unutulması

Odaklanma Sorununu Nasıl Çözebilirsiniz?

Odaklanma sorunu yaşıyorsanız, çözüm için harekete geçmelisiniz. Odaklanma sorunu yaşadığınızın farkında olup mücadele ettiğinizde, bu sorunu kısa bir süre içinde çözebilirsiniz. Temel ihtiyacınız olan uyku ve beslenme düzensiz ise ve kendinizi yorgun hissediyorsanız, önce fizyolojik ihtiyaçlarınıza çeki düzen vermelisiniz. Günde ortalama 6-8 saat arası uyku sizin için yeterli olacaktır. Yatmadan önce duşunuzu alarak rahatlayabilir ve gün içerisinde düzenli beslenebilirsiniz. Alkol sigara gibi vücudunuza zarar verebilecek maddelerden uzak durmalısınız.

Tek işe odaklanmak sizin için daha verimli olacaktır. Aynı zamanda birden fazla işle ilgilenmek, dikkat dağınıklığına neden olacaktır. Hangi iş öncelikli ise, ilk etapta ona odaklanmalısınız. Düzenli spor yapmak konsantrasyonunuzu arttırarak, yorgunluğunuzu almaktadır. Özellikle yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir. Zihninizi geliştirici aktiviteler yapmak, odaklanma sorununu ortadan kaldıracaktır. Satranç, sudoku gibi oyunlar zihninizi canlı tutar.

Yapacağınız işleri önceden belirleyip uygulamaya geçtiğinizde başarılı olursanız, kendinizi mutlaka ödüllendirmelisiniz. Sevmediğiniz bir işi yaptığınızda, odaklanma sorunu yaşarsınız. Aklınıza hep araya bir şeyler sokmak gelir. ‘’Yemek mi yesem’’ ,‘’oyun mu oynasam’’ gibi düşüncelere dalabilirsiniz. İşinizi ve derslerinizi gönülsüz yapmazsanız, konsantrasyon problemiyle karşılaşmazsınız.

Uzun süre bir işle ilgilendiğinizde ya da ders çalıştığınızda, küçük molalar verirseniz zihniniz dinlenecek ve odaklanma problemi yaşamayacaksınız. Bir işle meşgul olduğunuzda aklınıza bir anda o an ilginiz olmayan, farklı düşünceler gelebilir. Bu gibi düşünceleri aklınızdan hemen kovmalısınız, aksi taktirde sizi işinizden uzaklaştırabilir.

Dikkat ve odaklanma probleminize çözüm aramadığınız takdirde, hayatınız olumsuz yönde etkilenecektir. Yaşam kaliteniz düştüğünde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Zeka gelişimi ve kişisel gelişim kitapları okuyarak da kendinizi geliştirebilirsiniz.

Soru Çözerek Odaklanma Probleminizi Giderin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *