tanker

SRC5 Belgesi Hakkında Önemli Detaylar

0 12329

SRC5 belgesi, sektöre bilinen adıyla ADR belgesi Tehlikeli madde taşıyan ya da taşıyacak tüm araç sürücülerinde olması gereken bir belge türüdür. Ticari araç kullanan bütün araç sürücülerinin, SRC belgelerini almaları zorunludur. Aksi takdirde SRC belgesiz kesinlikle ticari araç kullanılamıyor. SRC1,SRC2,SRC,3,SRC4 ve SRC5 belgelerinin işlevleri, yapılan faaliyete göre değişmektedir. Her şoför kendi işine uygun olan belgelerden birini alarak, ticari faaliyetine devam edebilir. SRC5 belgesi Karayolu taşıma yönetmeliğine göre, tüm tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin ayrıca almak zorunda oldukları mesleki yeterlilik belgesidir.

Belgeyi alabilmek için hangi şartlar aranıyor? Öncelikle kişinin 19 yaşından gün almış olması ve 66 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Daha önce ise SRC3 ve SRC 4 belgelerinden birine sahip olması gerekiyor. ‘’Başvuru için çok fazla evrak istiyorlar mı?’’ dediğinizi duyar gibiyim. Başvuru evrakları arasında Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Diploma Fotokopisi, Ehliyet Fotokopisi, 2 adet vesikalık Fotoğraf ve SRC3 ya da SRC4 belgesinin fotokopisi gerekiyor.

Tehlikeli madde taşıyan firmaların şoförlerinin, bu belgeyi almadan taşımacılık yapmaları kesinlikle yasaktır. Belge olmadan araç sürücülerinin yakalanması, şoföre ve şirkete ceza gelmesine neden olur. Tehlikeli madde taşıma esnasında, yeterince güvenlik önlemlerinin alınmaması, can ve mal kayıplarına neden olur. Bu sebepten dolayı eğitimli kişilerin tehlikeli madde taşıması, oluşabilecek sorunları minimize eder. Düşünsenize ehliyeti olmayan ya da tehlikeli madde konusunda hiçbir bilgisi olmayan ve bilinçsiz hız yapan kişilerin tehlikeli madde taşıyan araçları sürdüklerini. Oluşabilecek sorunlardan dolayı, bu iş çok sıkı tutulmuş ve eğitim sınav neticesinde belge verme amaçlanmıştır. İşin ehli olmadan o işi yapmak, hiçbir zaman doğru değildir.

src5_adr_sertifika_on_yuzu

SRC5 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Eğitimini Kimler Almalıdır?

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan ve bu işi kendine meslek edinebilecek kişiler, bu belgeyi almak için başvurabilirler. Bu arada SRC5 sınavının geçme notu minimum 60 tır. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve sınav notunu geçen kişiler, belgeyi almaya hak kazanacaklardır. Pe ki Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitimlerinde hangi konular işleniyor? Birlikte bir göz atalım. Tehlikeli ürünlerin taşınmasına ilişkin gereklilikler. Tehlikeli madde ve tehlike türleri, tehlikeli madde taşınması sırasında şoförün yapması ve yapmaması gerekenler. Tehlikeli türler için alınması gereken tedbirler.

Oluşabilecek terör olaylarında ve buna benzer durumlarda yapılacaklar, yani emniyet bilincinin oluşması. Kaza sonrasında yapılması gereken durumlar ve alınması gereken önlemler. Tünellerde nasıl davranılması ve neler yapılması gerektiği. Aynı araçta karışık tehlikeli madde yüklenip, yüklenmemesine ilişkin bilgiler. Atık naklinin ve çevrenin korunmasına ilişkin verilecek eğitimler. Hukuki durumlara ilişkin genel bilgiler. Tehlikeli maddelerin istiflenmesi ve dolumuna ilişkin bilgiler. Yükleme ve boşaltma işlemlerinde alınacak önlemler. İşaretleme, etiketleme ve ikaz levhalarının kullanımına ilişkin eğitimler. Saydıklarım ve bu saydıklarım dışında olan birçok eğitim verilerek, iş hayatına yönelik çok önemli ve pratik bilgiler kazandırılmaktadır.

Sınav T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Eğitim yine bakanlık tarafından, yetki belgesi ile yetkilendirilen kurumlar tarafından verilmektedir. SRC5 ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Eğitiminin amacına kısaca değinecek olursak. Yurt içinde ve yurt dışında tehlikeli madde taşıyan kişilerin, kaza ve oluşabilecek hatalarını en asgari seviyeye indirmek ve çevrenin korunmasını sağlamaktır. Burada önemli olan tehlikeli madde taşıyacak şoförleri belge sahibi yapmaktan ziyade, gerçekten onların meslekte ilerlemesini ve daha bilinçli bireyler olmasını sağlamaktır.

Farkındalık çok önemli bir durumdur. Bir iş yapılırken eğitimi ve farkındalığı yerinde olmayan kişiler, topluma ve kendilerine zarar verebilirler. Kurumların öncelikli hedefi eğitimi kişilere doğru aktarabilmek olmalıdır. Sizde SRC5 belgesi sahibi olmak isterseniz, doğru eğitim kurumu ile iletişime geçmelisiniz. Daha önce her yıl SRC5 sınavında sorulmuş olan soruları, cevapları ile birlikte internet üzerinde bulabilirsiniz. Soruları ve cevapları bulmanız size ne sağlayacaktır? Size önceden hangi tarz ve ne tip soruların sorulduğunu ve buna göre bir yol almanızı gösterecektir. Derslerde göreceğiniz konular, daha önce mesleğinizde sizin edindiğiniz tecrübeler ve daha önce çıkmış soruların farklı versiyonları karşınıza çıkacaktır. Mesleğinizde ilerlemek ve yasal gerekliliklere uymak için, sizde SRC5 belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

 

SRC5 Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!    SRC5 Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *