yeterlilik-belgesi

ÜDY1 Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

0 4230

Öncelikle ÜDY1 belgesinin açılımına bakacak olursak; Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Mesleki Yeterlilik Belgesi anlamına geliyor. ÜDY1 belgesini anlatmadan önce, dilerseniz diğer ÜDY belgelerinin açılımlarına bir bakalım. ÜDY2 Yurt içi yolcu taşımacılığı yapanlar, ÜDY3 Uluslararası eşya ve yük taşımacılığı yapanlar, UDY4 ise yurt içi eşya ve yük taşımacılığı yapanların, almaları gereken belge türleridir.

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesini kimlerin alması gerekiyor.

ÜDY1 belgesinin faydası belgeyi alan kişiye ne olacak. Makalemizde anlatmaya çalışalım. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan firmaların yöneticileri belgeyi mutlaka almalıdırlar. Yolcu taşımacılığı sektöründe hızlı kariyer yapıp, iyi noktalara gelmek isteyen kişiler ve öğrenciler bu belgeyi aldıkları takdirde geleceğe yönelik ciddi avantajlar sağlamış olurlar. ÜDY belgesi almak için neler yapmak ve hangi aşamalardan geçmek gerekiyor. Öncesinde bakanlık onaylı kaliteli bir kurum bularak kaydolmak gerekiyor. Bu ilk ama en önemli aşamalardan biridir. İşini doğru yapan, referansları güçlü bir kurumdan eğitim aldığınızda sınavda başarılı olabilir ve iyi noktalara gelebilirsiniz. Hayalinizdeki belgeye sahip olmak için iyi bir kurum ve sonrasında çalışmak çok önemlidir. Sonrasında ortalama 130 saatlik bir eğitimi tamamlayıp T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın açmış olduğu sınavlardan başarı sağlayanlar ÜDY1 belgesini almaya hak kazanırlar. Bakanlığın yapmış olduğu sınavdan geçer not almak dersleri sıkı bir şekilde dinlemenize ve bol bol çıkmış ve yeni sorular çözmenize bağlıdır.

Bazı kurumların ÜDY testlerini çözebileceğiniz uygulamaları da var. İşinde kaliteli olan kurumlar, eğitim kalitesine yatırım yapan firmalardır. Karayolları yönetmeliğine bakacak olursak en az lise mezunu olan kişiler bu eğitimden yararlanabiliyor. Karayolları yönetmeliğinde yetki belgesine sahip olan firmalar, belgelerinin türüne göre ÜDY mesleki yeterlilik belgeli kişileri çalıştırmak zorundadırlar. Zorunlu personel bulundurma şartlarını yerine getirmeyen firmalar, cezai yaptırımlarla baş başa kalırlar Bazen verilebilecek cezalar faaliyetlerin durdurulmasına kadar bile gidebiliyor.

Hangi firmalar ÜDY 1 belgeli personel çalıştırmak durumundadır.

A2 belgesi olan firmalar ÜDY1 belgeli en az bir yönetici bulundurmalıdırlar. Aynı şekilde B1 belgeli firmalarda bir ÜDY1 belgeli yönetici çalıştırmak durumundadır.

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Mesleki Yeterlilik Eğitimi için gerekli olan belgelere bakacak olursak. Eğitime başvurup sınava katılmak için öyle çok fazla belgede istenmiyor. İstenen belgeler arasında Diploma fotokopisi var. Fakat yukarıda belirttiğim gibi başvuracak kişinin en az lise mezunu olması gerekiyor. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, 1 adet fotoğraf ve eğitim için istenen ücretin ödendiğini gösteren dekont ile kayıt yapılabiliyor.

Peki ÜDY1 için hangi tür eğitimler veriliyor? Dilerseniz birde hangi konularda eğitimlerin verildiğine göz atalım. ÜDY1 Uluslararası yolcu taşımacılığı olduğu için, Uluslararası Mevzuat Taşımacılığı ile ilgili bilgiler veriliyor. Ulaştırma mevzuatı ile ilgili genel bilgiler. Toplam kalite ve süreçlerin yönetilmesi ile ilgili eğitim. Müşteri ile ilişkiler yönetimi. Pazarlama ve Mali yönetim ile ilgili bilgiler. Sözleşmeler, Gümrük ve Kaçakçılık mevzuatı yine verilen eğitimler arasında yer alıyor. Ulaşım koridorları ve güzergahlar ile ilgili bilgiler. Otobüs ve turizm işletmeciliğine yönelik esaslar. Yasla sorumluluklar ve sigorta, İlk yardım, teknik standartlar, trafik güvenliği, sözleşmeler ve buna benzer konuların çok daha fazlasını eğitimde görebileceksiniz.

Eğitimden sonra geriye tam donanımlı olarak sınava girip kazanmak kalıyor. Bazı kurumlar eğitimi verdiklerinde Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Yetki Belgesini IRU Academy diploması ile veriyor. Belgenizi uluslararası standartlarda almak istiyorsanız, mutlaka IRU Academy onaylı belge veren kursları tercih edin.

ÜDY1 belgesi almaya hak kazananlar aynı zamanda ÜDY2 belgesini,  ÜDY3 belgesini alanlar ise ÜDY4 belgelerini almaya hak kazanırlar. Ülkemizde işlerin bu kadar sıkı tutulması, oluşabilecek sorunları minimize etme sıfıra indirme çabasından dolayıdır. Uluslararası yolcu taşımacılığı titizlikle ve kapsamlı bir şekilde düşünülerek yapılması gereken bir iştir. Bu nedenden dolayı yöneticilerin eğitimli ve yetki belgesine sahip olması, işin daha kaliteli yapılması anlamına geliyor. Firmanın eğitimli personelleri olduğu sürece, firmaya daha fazla işin gelmesi aşikardır. Kurumsalaşmak firmalar için büyümek ve karlı bir organizasyon oluşumu anlamına geliyor. Firmaların büyümesi de eğitimli kişilerin istihdam edilmesi ile alakalıdır. Eğitimli ve sertifikalı olmak ise, kariyer basamaklarının sağlam ve daha hızlı çıkılmasını sağlıyor.

 

ÜDY1 Eğitimi İçin Detaylı Bilgi Al!   ÜDY1 Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *