zaman-ic

Zamanınızı Verimli Kullanamıyor musunuz?

0 950

Hemen hemen her gün duyduğumuz cümlelerden bazıları ‘’zaman bana yetmiyor.’’, ‘’Bir türlü işlerimi zamanında yapamıyorum.’’ ‘’Bu gün daha uzun olsa da, işlerimi yapamayacağım’’. Aslına bakarsanız birçok kişi sosyal medyayı takip edebiliyor, magazin programlarını izleyebiliyor, televizyon karşısında boş vakit geçirebiliyor. Ya dabirçok işe aynı anda başlayıp, hepsini yarıda bırakıp sürekli yeni işlere geçebiliyor. Çoğu kişi yapacağı işleri öncelik sırasına göre yapamıyor. İşte tam bu noktada bir sorun ortaya çıkıyor: Zamanı etkili kullanamamak… Zaman yönetimi uygulamadığınız sürece, hayatınız hep yarım olarak devam edecektir.

Zaman yönetimi; Birden fazla rolü ve görevi olan, stresle başa çıkmak konusunda desteğe ihtiyacı olan ve ‘’ne yaparsam yapayım işlerimi yetiştiremiyorum’’ diyenler için, aslında hepimiz için hayatımıza katmamız gereken önemli değerlerden birisidir. Zamanınızı nasıl kullanmayı tercih ettiğiniz tamamıyla sizinle ilgilidir. Siz istiyorsanız zamanı etkin kullanabilirsiniz. Gelin sizinle birkaç analiz oluşturalım. Günde kaç saat uyuyorsunuz? Kimi insan günde 8 saat, kimisi 10 saat uyuyor. Düşünsenize günde 8 saat yerine 6 saat uyursanız, 2 saat her gün için tasarruf sağlamış olacaksınız. Günde 2 saat ayda 60, saat yılda ise 720 saat yapar. Soruyorum size, 720 saatle neler yapardınız? Belki 250 kitap bitirebilirdiniz. Belki de İngilizce’yi öğrenebilirdiniz.  O halde neden zamanı tasarruflu kullanmıyorsunuz?

Sadece uyumak mı, boşa harcanan vakitler arasındadır? Tabi ki hayır… Gereksiz konuşmalar, aşırı sosyal medya kullanımı, magazin programlar, fazla yemek, içmek ve dolayısıyla tuvalette fazla geçen her zaman… Size verilen bir günlük süreyi verimsiz geçirerek, yapmanız gereken işleri tamamlayamıyorsanız, bir sorun var demektir. Daha fazla strese girip kim mutsuz olmak ister ki? Şunu unutmayın, ne yaparsanız yapın bir gün 24 saatten fazla olmayacak.

Zamanı Nasıl Verimli Kullanırsınız?

  • Öncelikle hedef koymalı ve bu hedefi ne kadar sürede bitireceğinize karar vermelisiniz. Kafanızda yapmanız gereken bir iş var ise, o iş için mutlaka zaman koymalı ve bu zaman diliminde işinizi bitirmeye çalışmalısınız. Bu durumda ciddi bir pratiklik kazanır ve zamanı etkili biçimde yönetebilirsiniz.
  • Sizin için önemli-önemsiz bilgileri ve yapılacakları not tutmalısınız. Sonra önemlileri öncelik sırasına koyarak yapmalı ve sırasıyla önemsiz işlere geçmelisiniz. Hiç yapmak istemediklerinizi ise ayıklamalısınız. Önemli önemsiz işleri ikiye ayırdığınızda, daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
  • En zor işleri sabah saatlerinde yapmalısınız. Sabah saatlerinde insanlar daha enerjik olurlar. Kolay işleri öğle ve akşam saatlerine bırakabilirsiniz.
  • Yardım almaktan çekinmeyin. İşlerinizle ilgili aileniz ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.
  • Yapacağınız işlerde saatinizi kurarsanız, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini ve değerli olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Yoğun işlerinizde mola zamanlarınızı atlamayı unutmayın. Kendinizi ödüllendirmeniz zamanı daha keyifli kılacaktır.

Zaman yönetimi için daha kapsamlı eğitimler alarak, hayatınızı bir düzene sokabilirsiniz. Biliyorsunuz zaman, paradan çok değerlidir.

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *