beyin-ic

Kafamızın İçerisinde ki İki Dost; Sağ ve Sol Beyin

0 14262

İnsan beyni davranış ve düşüncelere göre, sağ ve sol olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Araştırmalar da gösteriyor ki, beynimizi tam kapasite ile kullanamıyoruz. O halde beynimiz sürekli geliştirilmeye müsaittir.

İnsan beyni iki şekilde gelişmektedir. Görsel ve sesli beyin egzersizleri ile beynin sağ tarafta bulunan lobunu, sözel sayısal egzersizlerle ise beynin sol tarafta bulunan lobunu geliştirebilirsiniz. Dilerseniz önce sağ ve sol beyinin özelliklerine birlikte göz atalım.

Sağ Beyinin Özellikleri Nelerdir?

Sağ beyinin uzmanlık alanı, görsel ve işitsel konulardır. Sezgilerde insanlar, beynin sağ taraflarını kullanırlar. Aynı zamanda sağ beyin lobu tam tersi olarak, vücudun sol organlarını yönetmektedir. Sağ beyinin ilham kaynağı görme ve duymadan gelir. Olağanüstü hayaller kuran sağ beyin, mecaz anlamlarla ilgilenmektedir.

Sol Beyinin Özellikleri Nelerdir?

Sayısal işlemler sol beynin uzmanlık alanıdır. Matematiksel işlemlerde oldukça başarılı olan sol beyin kelime, sembol ve sayılarla ilgilenmektedir. Analitik düşünme becerisine sahip olan sol beyin, sebep sonuç ilişkisini kurmaktadır. Aynı şekilde tam tersi olarak beynin sol tarafı, sağ tarafta bulunan organları yönetmektedir.

Sağ ve Sol Beyin Arasında Bulunan Farklar

  • Sol beyin mantıksal, sağ beyin ise duygusaldır.
  • Sol beyin matematiksel konulara önem verirken, sağ beyin ise sanata önem verir.
  • Sol beyin paragmatik, sağ beyin ise duygularla hareket edip niyete bakarak iyi niyet arar.
  • Sol beyin net sonuçlarla ilgilenirken, sağ beyin sezgilere daha fazla güvenmektedir.
  • Sol beyin bilimsel ve akademik konularda çok başarılı, fakat sağ beyin olaylara duygusallıkla yaklaşmaktadır.

Sağ ve Sol Beyni Nasıl Geliştirirsiniz?

Sağ beyni; resim çizerek, çeşitli müzik enstrümanları çalarak, kitap okuyarak, şarkı söyleyerek, zeka oyunları oynayarak, hayal gücünüzü kullanarak, düşüncelerinizle çeşitli yazılara yazarak ve kafanızda bir şeyler kurgulayarak geliştirebilirsiniz.

Sol beyni; matematik problemleri ve bulmacalar çözerek, çeşitli yazılar yazarak, kitap okuyarak, farklı diller öğrenerek, hayal gücü gerektiren oyunlar oynayarak ve satranç oynayarak beynin sol tarafını geliştirebilirsiniz.

Beyninizi kullanmak tamamen iradenizin elindedir. Onu ne kadar verimli kullanırsanız, hayatta başarınız o kadar fazla artar. Bazen beyni geliştirmek için, sürekli sağ elinizle yazı yazıyorsanız sol elle yazmayı deneyin. Beyniniz açıkçası biraz şaşıracaktır. Sol elle güzel yazı yazmamızın sebebi, beynin esnekliğini yitirip tembelleşmesinden kaynaklanmaktadır. Beyni verimli kılmanın en iyi yolu, sağ ve sol beyni eşit kullanmaktan geçer.

Beyni geliştirmek, kitap okumak ve birçok tekniği izlemek aynı zamanda kaliteli eğitimler almaktan geçer. Alacağınız eğitim için tercih yapmadan önce, mutlaka ilgili kurumun kalitesini araştırmalısınız. Beyninizi tembelliğe alıştırmamak için, sürekli egzersiz yapmalısınız.

NLP Eğitimleriyle Hafızanızı Güçlendirin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *