rc-blog-2

Araçlarınızı Kullananlar Neden SRC 2 veya SRC 4 Eğitimi Almaları Gerekir?

0 28424

Sık sık ismini duyduğunuz SRC belgelerinin ne işe yaradığını biliyor musunuz? SRC Belgeleri; Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve yapmak isteyen tüm ticari araç sürücülerinin, almaları gereken bir belge türüdür. Diğer tanımıyla SRC; Kara yolu taşımacılığı yapan tüm araç sürücülerinin, mesleki yeterlilik belgesidir. SRC belgesi olmadan ticari yük ve yolcu taşımacılığı yapmak yasaktır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapacaksanız, SRC belgesi almak zorundasınız.

Peki karayolu üzerinde ticari eşya ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerde, hangi belgelerin bulunması gerekiyor? Sürücü belgesi (ehliyet), SRC ve Psikoteknik raporu bulundurulmalıdır. Ülkemizde sürücü mesleki yeterlilik belgesinin ismi SRC iken, Amerika’da CDL dir. SRC belgesini almak için T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava girilmeniz gerekiyor.

Firmanıza Kayıtlı Araçlar Neden SRC2 veya SRC4 Eğitimlerini Almaları Gerekir?

SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre firmanıza kayıtlı olan kamyon, kamyonet, minibüs, çekici gibi tescilli araçları kullanan sürücülerinizin mutlaka SRC belgelerinden ilgili olanını almaları gerekir. Sürücülerin kullandıkları araç türüne göre SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 belgelerini yanlarında bulundurmaları kanunen zorunludur.

Yetki belgesine sahip olan şirketler ve araç sürücüleri ile alakalı birçok düzenleme bulunuyor. Firma sahipleri ve sürücüler cezalar ve yaptırımlara maruz kalmamak için, ilgili kanuni hususlara dikkat etmelidirler. Para ve uyarı cezalarının dışında, belgelerin iptali ve faaliyetlerin durdurularak araçların trafikten men edilmesine kadar, yaptırımlar uygulanmaktadır.

Sürücü ister aracın sahibi olsun veya olmasın hiç fark etmez, çalıştığı sınıfa göre mutlaka SRC belgesi bulundurmak durumundadır. Bazı firmalar sürücülerine SRC belgesi aldırırken, bazen de kişilerden bireysel olarak almalarını talep ederler. SRC belgesi olmayan ticari araç sürücüleri yasalar gereğince bu tür araçları kesinlikle kullanamazlar. Ticari araç sürücülüğü yapmak ve ilerde belgenin kendisine gerekli olacağını düşünenler, SRC belgelerinin kendileri için uygun olanını şimdiden almalıdırlar. SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüler kendileri ceza yedikleri gibi, aynı zamanda araç sahibi firmanın da ceza yemesini sağlarlar.

SRC belgesi olmayan şoförler ilgili şirket aracı ile kaza yaptıkları durumda, sigorta şirketleri araç sigortalı dahi olsa, kesinlikle zararı ödemezler. SRC belgesi alanda uzman ve güvenilir bir kurumlardan alınmalıdır. Size en doğru SRC belgesini kazandıracak kurumu, referanslarına bakarak tercih edebilirsiniz.

SRC Eğitimine Hemen Başvur!

 

Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *