d1-d2-d3-d4-yetki-belgeleri

D1-D2-D-3 VE D-4 Yetki Belgesi Yolcu Taşımacılığında Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar

0 79127

D sınıfı yetki belgeleri kendi içinde 4 e ayrılıp, yolcu taşımacılığı durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Dilerseniz 4 türde olan yetki belgelerinden öncelikle D1 yetki belgesini açıklamakla başlayabiliriz. Peki D-1 yetki belgesi nedir? D1 yetki belgesi; Şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı yapacak olanların, almaları gereken bir belge türüdür. Burada araçların asgari yolcu kapasite şartı 10 kişidir. D-1 belgesine sahip olabilmek için, özmal araç sayısı koltuk kapasitesi en az 150 koltuk kapasitesinde olmalıdır. Araç kiralama durumunda ise, özmal araç sayısının en fazla 2 katı olarak araç kiralanabilir.

D-1 Yetki Belgesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

D-1 yetki belgesi sahipleri özmal koltuk kapasiteleri baz alınarak, tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde bulunabilecekleri hatların kapasiteleri, koltuk kapasitelerine göre belirlenmiştir. Bu duruma göre…..

  • 150-200 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 3 adet hat verilir.
  • 201-300 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 5 adet hat verilir.
  • 301-400 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 6 adet hat verilir.
  • 401-500 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 8 adet hat verilir.
  • 501-750 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 12 adet hat verilir.
  • 751-1.000 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 15 adet hat verilir.
  • 001-1.250 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 18 adet hat verilir.
  • 251-1.500 adet özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara en fazla 20 adet hat verilir.
  • 1500 adetten fazla özmal koltuk kapasitesine sahip olanlara; 20 adet hatta ilave olarak her 50 adet koltuk için ilave 1 adet yurtiçi taşıma hattı verilir.

Yetki belgesini alan firmalar en geç 60 gün içerisinde sürekli aktif olacak bir internet sitesi kurmak ve kurulan siteyi bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.  Kurulacak web sitesi içerisinde yetki belgeli ilgili firma hat, güzergah, ücret ve zaman tarifeleri, acente şube ile kendilerine ait iletişim ve benzeri bilgileri bulundurmalıdırlar.

D-2 Yetki Belgesi  Ve Alım Şartları Nelerdir?

D-2 Yetki Belgesi; Otobüsle yurtiçinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilecek bir belge türüdür. Özmal koltuk sayısı 75 olmalı ve en fazla özmal araç sayısının, 2 katı kadar araç kiralanabilmektedir.

D-3 Yetki Belgesi Ve Alım Şarları Nelerdir?

D-3 Yetki Belgesi ; Otobüs ile yurt sınırları içinde, kendi personelinin taşımasını yapacaklara verilen bir belge türüdür. Belgenin kullanımı ile ilgili herhangi bir ticari amaç yoktur. En az bir minibüs veya araçla kendine ait personelleri, kendi aracıyla taşıyan firmaların mutlaka D-3 belgesi almaları gerekiyor. Araçlarda herhangi bir yaş şartı aranmadığı gibi, hususi ve ticari otobüsler de kayıt ettirilebiliyor.

D4 Yetki Belgesi Ve Alma Şartları

D4 Belgesi; Otobüsle 100 km mesafeye kadar tarifeli ve tarifesiz şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacaklara veriliyor. Belgeye en fazla 10 otobüse kadar eklenebiliyor.

Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak için mi D4 yetki belgesi düzenleniyor.

  • Şehir içi taşımalarda talep sahibinin kayıtlı olduğu İl Trafik Komisyonundan, ildeki mevcut arz ve talep dengesine göre, taşıma düzeni açısından düzenlenen komisyonun kararının bakanlığa sunulması şarttır.
  • 100 km ye kadar şehirlerarası taşımalarda ilgili ilin İl Trafik Komisyonu veya Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden, arz ve talep dengesi ve taşıma düzeni açısından bir sakınca olmadığına dair alınan raporun bakanlığa sunulması.
  • Ulaşım Koordinasyon Merkezi ve İl Trafik komisyonu kararlarında düzenlenecek yetki belgesinde, belirtilen güzergahlar ile taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların sayısı ve koltuk kapasiteleri belirtilir.

D-4 Belgesi kapsamında takip edilmesi gereken ve uzmanlık isteyen birçok detayda mevcut. Bu detaylardan bazılarını sayacak olursak. Firma kuruluşu ve yenileme işlemleri, Öz mal ve kiralık araç düşüm işlemleri, Hat ilavesi ve iptal İşlemleri, Fiyat tarifelerinin hazırlanması, Firma hakkında yapılan şikayetlere savunmaların hazırlanıp sunulması, İhtar cezalarının ve kapatma riskinin olması, Otobüslerin kasko, zorunlu trafik, ve zorunlu koltuk işlemlerinin bilgisi ve Kiralık otobüslerin sigorta evrak takip işlemlerinde mutlaka profesyonel bir ekip veya kurumdan destek alabilirsiniz.

D-1 ve D-2 belgelerinde ÜDY-1 VE ODY-1 yönetici istihdam etme zorunluluğu vardır. Aynı zamanda ilgili araçları kullanan sürücülerin, SRC-2 belgesi bulundurması da yasal zorunluluktur. Bu alanlarda eğitim ve danışmanlık almak istiyorsanız, referansı sağlam ve alanında uzman kurumları tercih etmelisiniz.

 

D1-D2-D-3 ve D-4 Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *