nakliye

Her Nakliyeci Taşıma Faturası Kesemez, Peki Hangi Firmalar Taşıma Faturası Kesebilir?

0 10285

Her nakliyeci aynı değildir. Her lojistik firması da aynı hizmetleri veremez. Lojistik ve tedarik zincirinde hizmet veren firmaların verdikleri hizmetler oldukça çeşitlidir ve ihtiyaçlar doğrultusunda artmaya devam etmektedir.

Özellikle yurt içi ve yurt dışı eşya taşımacılığı yapan firmalar, kaliteli hizmet verebilmek için kendilerini sürekli yeniliyorlar. Araç filolarına yeni araçları dahil ederek yüksek maliyetlere katlanıyorlar. Örneğin Uluslararası yük / eşya taşımacılığı yapacak bir firmanın en az 11 çekici ve 11 yarı römork tan oluşan kendi adına kayıtlı bir araç filosuna sahip olması gerekmektedir. Bu işi yapabilmek adına yapılacak masrafın büyüklüğünü tahmin edebiliriz.

Bazı firmalar ise sadece taşıma işini değil, tedarik zinciri içerisinde birçok farklı hizmeti müşterilerine sunmaya çalışmaktadır. Bu hizmeti sunarken araç yatırımını yapmak yerine diğer yetki belgelerine kayıtlı araçları kullanmakta ve bu şekilde daha katma değerli hizmet verebilmektedirler. Başka firmanın yetki belgesine kayıtlı araçları kullanacak eşya taşımacılığı alanında taşıma işleri organizatörlüğü yapan veya yapacak olan firmalar, Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’ndan mutlaka faaliyetlerine uygun R türü yetki belgesi almalıdırlar. Aksi takdirde kendi adlarına taşıma faturası kesemezler.

Kaç Çeşit R belgesi Vardır? İşlevleri Nelerdir?

R belgesi iki çeşittir. Bunlardan birincisi R1 Yurtiçi Taşıma İşleri Organizatörlüğü Belgesidir. Kısaca bilgi verecek olursak; yük / eşya yurt içinde taşınacak ise bu belgeyi almak zorunludur. Belgelerden diğeri ise R2 belgesidir. R2 belgesi sahipleri uluslararası  taşımacılığı yapacakları gibi, yurt içi yük / eşya taşımacılığı da yapabilmektedir. Belge sahibi olan firmalar araçları olmadığı takdirde bile, taşıma faturası düzenleme yetkilerine sahiptir. Belgeler diğer karayolu belgelerine göre oldukça masraflı, fakat işlevsel olma özelliğine sahiptir. 2016 yılında R1 belgesi fiyatı  306.878 TL, R2 belgesinin fiyatı ise 409.173 TL ‘dir ve her sene yeniden değerleme oranında artmaktadır.

R1 Ve R2 Belge Sahiplerinin Faaliyetleri Esnasında Dikkat Edecekleri Hususlar Nelerdir?

  • Yetki belgesinin zamanında yenilenmesi durumunda, diğer yetki belgelerinde olduğu gibi %95 harç indiriminden yararlanılır. Süreyi geçirmeden ödeme yapmak, sizi fazla masraf yapmaktan kurtaracaktır.
  • Çevreyi ve insan sağlığını korumak ve çevre kirliliğini önlemek için, yürürlükte olan mevzuatlar takip edilmeli ve işlemlerin bunlara göre yürütülmesi gerekmektedir.
  • Bakanlığa bildirilen adres hangisi ise, ilgili adreste faaliyette bulunmak gerekiyor. Aksi halde cezalar ile karşılaşılabilmektedir.
  • Firmada Unvan, adres, ortaklık, hisse devri, yöneticilere ilişkin değişiklikler ve sermaye miktarının değiştirilmesi gibi durumlarında, mutlaka zamanında bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Bazı bildirimleri zamanında yapmamanız yetki belgenizin iptaline neden olur. Bu da 300.000 civarında olan belge ücretinin havaya uçması demektir.
  • Firmanın faaliyeti süresince, en az bir ODY ve bir ÜDY belgeli yönetici istihdam edilmelidir. Bu kişiler de yetki belgelerine ve mevzuata uygun olarak firmanın faaliyette bulunmasını sağlamalıdır. Bu nedenle ÜDY ve ODY’lerin Bakanlığın zorunlu kıldığı eğitimleri kaliteli olduğunu düşündükleri kurumdan almalıdır. Küçük ihmallerin faturası ağır olabilmektedir.
  • Taşıma yaptırılacak ise, taşıma yapacak firmanın yetki belgesinin olduğundan emin olmak gerekiyor. Ayrıca sürücü gerekliliklerinin de istenilen uygunluğu kontrol edilmelidir. Yapacağınız kontroller yüksek ceza almanızın önüne geçecektir.
  • Tehlikeli madde taşınacak ise, araçların teçhizat ve sürücü gerekliliklerini karşılamasına dikkat edilmeli, araç ve şoför bu duruma göre seçilmelidir.

Siz de R1 ve R2 belgesi alacaksanız, veya belgelerinizi yenileyecekseniz, mutlaka işinde uzman eğitim ve danışmanlık kurumlarını tercih etmelisiniz. Alınan eğitim ne kadar kaliteli olursa, mevzuata ilişkin operasyonel takip konusunda güvendiğiniz kurumdan alacağınız destek uygulamada yaşanan zorlukların ve tehlikelerin üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.  Aksi takdirde 400.000 TL’yi yakan bir çok firma bulunmaktadır.

 

R1 Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

R2 Yetki Belgesi Hakkında Detaylı Bilgi Alın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *