deger-ic

Değerler ve İnançları Yönetmek

0 2546

Yapmak ve yapamamak tamamen sizin elinizdedir. Henry Ford’un dediği gibi; ‘’ İster yapabileceğine inan, ister yapamayacağına; her iki halde de haklısın.’’ Bu zamana kadar sizi de birileri mutlaka sınırlamıştır. ‘’O işi kimse yapamaz’’ ‘’ sen aklını mı kaçırdın’’ asla başaramazsın’’ ‘’hayal görüyorsun’’ ‘’yapamazsın’’ gibi sizi kısıtlayan sözleri, mutlaka çevrenizden duymuşsunuzdur. Eğer başarılı insanlar bunlara aldırış etmiş olsalardı, simdi hiç biri bu konumlarında olmayacaklardı. Eğer bir şeyin mümkün olacağına inanıyorsanız, onu başarmaya çalışmalısınız. Psikolojik engelleri ortadan kaldırırsanız, başarılı olmamak için hiçbir sebep yoktur.

Değer ve İnançlarınızı Nasıl Yönlendirirsiniz?

Sabah yatağınızdan uyandığınızda, sizinle beraber güne başlayacak bir sürü inanç toplarsınız. Sonra inançlarınızı gözlük gibi gözünüze takarak, etrafınızı bu gözlükle görmeye çalışırsınız. Kendiniz, değerleriniz ve becerilerinizle ilgili inançlarınız vardır. Başka insanlara olan davranışlarınız da, onların değerleri ve inançlarına göredir. İşle ve yaşantınızla ilgili değerleriniz ve inançlarınız vardır. Dünya, siyaset, hukuk, eğitim, gazeteler, savaşlar, heyecanlar ve kader hakkında da inançlarınız vardır. İşin ince noktasına gelecek olursak, bir şey yapacağınız zaman değer ve inanç haritanız önünüze açılır ve davranışlarınızı buna göre düzenlersiniz.

Zihinsel haritalar olan inanç ve değerler, hayatınızın her anını yönetirler. Bu inanç haritaları her şeyi kapsamaktadırlar. İnanç nedir diye sorsam? İnanç; Hayata yön verebilen bir kılavuz ve heyecandır. İnançlar kendiniz, dünya ve evren hakkında sahip olduğunuz varsayımlardır. İnançlar ve değerler yaşanılan kültürel ortamda ortaya çıkar ve birçok insan tarafından paylaşılır.

İnançlar toplumda nasıl görüldüyse, öylece kabul edilir ve bir daha sorgulanmaz. İşte asıl mesele de budur. Ya öğrendiğiniz değerler ve inançlar yanlışsa? Bu durumu ancak farklı bir kültüre sahip olan insanlarla karşılaştığınız da anlarsınız.

Bazı inançlar nesnelerin nasıl olmaları gerektiği ile ilgili yargılardır. Bunlara değerler denir ve bir değerlendirmeyi gösterirler. Değerler; doğru, yanlış, iyi ve kötü konusunda inanç sistemlerinizdir. Değerler peşine düştüğünüz ve kaçındığınız deneyimleri şekillendiren ve hayata yön veren bir haritadır. Kişilik içimize kadar sinmiş olan yüksek tutkular ve değerlerden oluşmaktadır. İnançlar ve değerler gerçekle ilgili içsel temsilinizi oluşturarak, onu teyit edecek şekilde hareket etmektedir.

Bir işe inanmak başarmanın yarısıdır. Zihninizde başaracağınıza inanıyor ve olumsu düşünce yapılarından kendinizi kurtarabiliyorsanız, başarmamanız için hiçbir sebep yoktur. Kendinizi psikolojik olarak rahat hissetmek, olumlu inanç ve değerleri daha etkin kullanmak, size daha çok fayda sağlayacaktır.

Yapılan bir deneyde dişi çekilen ve acı duyan bir hastaya sahte ultrason uygulanmış ve hasta kendini rahatlamış hissetmiştir. Her şey düşünce yapısında başlayıp bitmektedir. İnançlar olayların oluş şeklini belirler. Yapamam ve yaparım kelimeleri inanç ve değerleri yönlendirmede çok etkindir. Siz her zaman yapabilirimi seçerek, kendinizi olumlu bir şekilde yönlendirmelisiniz. NLP eğitimleri alarak öğrendiğiniz tekniklerle inanç ve değerlerinizi yönetebilirsiniz.

İnançlarınızı Güçlü Tutmayı NLP Yöntemleri İle Öğrenin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *