mutlu-olmak

Hayattaki En Büyük Başarı Mutlu Olmak mı?

0 3220

Çalışmak, para kazanmak, inşalarla hoş vakit geçirmek, hayal kurmak, mücadele vermek, yardım etmek, yemek yemek ve sayamadığım birçok etkinliği neden yapıyorsunuz hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı çok net tabi ki, mutlu olmak için. Sizce mutlu olmak bir tercih midir? Mutlu olmak için nelere sahip olmak gerekir? Mutluluk sadece çaba sarf ederek evlenmek, araba sahibi olmak, ev sahibi olmak ve buna benzer etkenler midir?  Bazı insanlar mutluluğu talih kuşu olarak görebilir, eğer şansları varsa mutlu olacaklarına inanırlar yoksa olamazlar. Sizin mutluluk anlayışınız nedir? Sizde mutluluğunuzu başınıza gelebilecek bir olay gibi mi? Yoksa eksiklerinizi tamamladığınızda, yaşanacak güzel bir durum olarak mı görüyorsunuz?

Parayla Mutlu Olunur mu?

Mutluluk para ve maddi değerler ile olsaydı, zengin insanların büyük bir kısmı mutlu olurdu. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki, iş adamların çoğunluğu param var ama mutlu değilim diyor. Sebepleri araştırıldığında ise daha çok iş yükünün fazla olması, sosyal hayata ve ailelerine zaman ayıramama ve bunun gibi birçok neden ortaya çıkıyor. İnanmayacaksınız ama, insanlar belli bir zaman sonra para ve şöhretten de sıkılıyor. Zengin olmaya çalışan ve bir hedefin peşinden koşmak isteyenler, genelde bunu mutluluk için yaparlar. Fakat yine tekrarlıyorum mutluk para ile ölçülebilecek bir durum değildir.

1970 yılının başında İngiltere, Amerika ve Japonya’da yapılan araştırmaya göre, ailelerin gelirleri arttıkça mutluluk seviyelerinde bir artış görülmemektedir. Esas olan durum geçinilecek kadar bir gelire sahip olmak, bunun üzerine çıkıldığında mutluluk kesinlikle artmıyor. Amerika’da piyangodan büyük ikramiye kazananların mutluluklarının, en fazla 1 yıl sürdüğü gösteriyor. Mutluluk için hayata pozitif bakmak ve gelen olumsuzluklara karşı pes etmemek sizi mutlu yapacaktır. İsterseniz mutluluk yemek ve uyumak gibi sizinle bir alışkanlığa dönüşebilir. Bunun için bazı teknikleri uygulayıp, yaşamınıza yön vermeniz gerekiyor.

Gittiğiniz yolun sonunda para ve başarı var ama mutluluk yoksa, yolunuzu mutlaka değiştirmelisiniz. Gerçekten mutluluk getireceğine inandığınız hayallerin peşinden koşmak, size bitmek tükenmek bilmeyen bir enerji sunacaktır. Mutluluk için adanmışlık çok önemlidir. Aşağıda mutlu olmanız için yapılması gereken bazı önerilerimiz var. Ancak mutluluğun tek bir reçetesi olmadığı için bunlar sizde sadece saman alevi gibi bir etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Asıl söylemek istediğimizi yazımızın sonunda daha net belirtmek istiyoruz.

Hayatı Olumlu Yaşamalısınız

Yaşamda olumsuzluklar ve buna bağlı olarak stres tabi ki olacak, ama önemli olan gelen olumsuzluklar ile mücadele edebilmek ve onları olumlu durumu çevirmektir. Mutlu olmak ve mutsuz olmak kader değil, tamamen tercih sebebidir. Mutluluk da, mutsuzluk da tamamen sizin elinizdedir. Önemli olan hayata bardağın hangi tarafından baktığımız olduğu söylenir. Bu durum mutlu olup olmamanızı tek başına belirlemez.

Doğru Bir Kişilik Mutluluk Getirir

Mutlu olmak için erdemli olmak ve ahlaklı bir yaşam sürmek çok önemlidir. Ünlü Filozof olan Aristo’nun sözü mutluluğun insanlık açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. ‘Mutluluk İnsan Yaşamının Biricik Amacıdır.’ Aslına bakarsanız hayat boyunca harcanan tüm çabalar mutlu olmak içindir. Mutluluk ancak iyi bir karaktere sahip olmakla sağlanabilir. İnsan hayatını karakterli ve ilkeli bir şekilde yaşarsa, mutlu olmaması için hiçbir sebep olmadığı söylenir.

Eflatun’a göre mutluluk ‘Akıl fiziksel arzular ve ruhun uyumuyla yakalanmaktadır’ Mutluluk için iletişimi güçlü tutup, sağlam dostluklar kurmak gerekir. Bir insan yalnız başına asla mutlu olamaz. Bazen tek başına yemek yiyen insanlar, yediklerinden pek bir şey anlamazlar. Yemeği eşiniz dostunuz ve sevdiğiniz arkadaşlarınızla yediğinizde, tadı daha fazla artar.

Hayat Amacınıza İlişkin Pusulanız Olmalı

Ancak bazen hayat bize gerçekten acımasız davranabilir, karşılaştığımız sorunlar bize ele geçirebilir ve çoğu zaman bu durumlarda üzüntüden başka birşey yapmak istemeyebiliriz. Bu durumlarda bizi düştüğümüz kötü durumdan çıkartacak, hayat amaçlarımıza ve mutluluk hedefimize götürecek bir pusulaya ihtiyaç duyarız. Bu pusula başkalarının değil, kendi pusulamız olmalıdır. Kendi belirlediğimiz bu pusulayı o derece güçlü hazırlamalıyız ki hayatta karşılaşacağımız her durumda bize yol göstersin ve hayatta belirlediğimiz büyük hedeflerimize doğru bizi yönlendirsin.

Umudunuzu Asla Kaybetmeyin

Mutluluk aslında ruhun tatmin oluşudur. İşte mutluluk da hayatınızın tatlısı gibidir. Sağlığınız yerinde ve geçinebilecek kadar durumunuz yerindeyse, mutlu olmamak için hiçbir sebebiniz yoktur. Sağlığı tam yerinde olmayan insanlar bile, hayata sağlıklı insanlardan daha fazla umutla bakabilmektedirler. Umutlu olmak ve gelecek hakkında olumlu düşüncelere sahip olmak, mutluluğu beraberinde getiriyor.

Mutluluk ve Zaman

Buna rağmen neden mutlu olamıyoruz? Eğer amaçsız bir şekilde hayatın sorunlarıyla baş etmeye çalışıyorsak mutluluğu nasıl yakalayacağız? Hayatımızın hedeflerini nasıl belirleyeceğiz? Zamanı kullanıyor muyuz yoksa harcıyor muyuz? Yerine koyamadığımız bu en değerli kaynağımızı harcarken neler yapıyoruz? Bunları düşünmenin ve zamanı mutluluğumuza yönelik en etkin kullanmanın yollarını aramak ve tüm bunların nasıl yapılacağını öğrenmek önemlidir. Aksi durumda mutluluğa nasıl ulaşacağımızı bilemeden zamanın akıp gitmesine seyirci kalma riskimizin bulunduğunu mümkün olduğunca erken farketmek gerekmektedir.

Yeterince sorunlarla mücadele edip başarıyı ve mutluluğu yakalamış insanlar, mutluluğun ne şöhret, ne de zenginlik olduğunu söylerler. Mutluluk; İçinde bulunduğunuz durumu nasıl algıladığınız ve iç dünyanıza nasıl aktarmanız gerektiğidir. İç dünyanıza aktarırken çözüm odaklı aktarırsanız ve onun için mücadele ederseniz, mutlu olabilirsiniz. Mutluluk tercih nedeni olduğu için tercihi sizin yapmanız gerekiyor. Bu tercih için zaman ayırmalı ve üzerinde çalışmalısınız. Nasıl mutluluğa ulaşacağınız konusunda kendi yol haritanızı çıkarmalısınız. Bugün hayatınızın geriye kalan ilk günüdür. Değişim bugün başlar.

Mutluluk zihinde başlar, o halde zihninizi olumlu düşünceye sevk etmelisiniz. Nelerin mutlu edeceği kişiye göre farklıdır ancak nasıl mutlu olunacağını öğrenmek gerekir. Kendi mutluluk reçetemizi hazırlamak ve bu reçeteye göre yaşamak, her anımızın tadına varmak gerekir. Mutlu olmak öğrenilebilir, yeter ki öğrenmek için çaba gösterin. Hayattaki en büyük başarı mutlu olmaktır. Sizde kendinizi geliştirmek ve hayatta mutlu kalmayı öğrenmek için zaman ayırmalısınız. Zamanınızı harcamamak için bazı şeylere zaman ayırın.

Mutlu Olma Tekniklerini Öğren!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *