Taşıma Araçları

Taşıma Araçları İle İlgili Araç Sahiplerinin ve Şoförlerin Bilmesi Gereken Önemli Hususlar Nelerdir?

0 7597

Yetki belgesine sahip olan firmalar ve araç sürücüleri ile ilgili, birçok düzenleme yer alıyor. Firma sahipleri ve sürücülerin trafik ve yol kenarı denetim cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için dikkat etmeleri gereken hususlar önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmediğinde para ve uyarı cezalarının yanı sıra yetki belgelerinin iptal edilmesi, faaliyetlerinin durdurulması ve araçların bağlanıp trafikten men edilmesi gibi sonuçları bulunmaktadır.

Trafikte Araçların Yukarıda Belirtilen Cezaları Almadan Trafikte Dolaşmaları İçin Ne Gerekiyor?

  • Trafiğe çıkılan aracın muayene tarihi geçtiyse ve muayene yaptırılmadıysa, kesinlikle trafiğe çıkmak yasaktır. Araç muayenesi yaptırılmadan yola çıkmak, çok riskli bir durum ve ciddi sorunları da beraberinde getirir. Bunun yanısıra bu araçlar resen yetki belgesinden otomatik olarak düştüğünden dolayı  herhangi bir kontrolde cezai yaptırım ile karşılaşabilirsiniz.
  • Trafiğe çıkmadan önce mutlaka taşıt kartlarının araçta bulundurulması gerekiyor. Bir çevirme anında, ilgili memurun taşıt kartlarını istemesi durumunda ibraz edilmesi şarttır. Ayrıca sizlerle iş yapan firmalar da araçların Taşıt Kartı olup olmadıklarını kontrol etmektedirler. Kimse ruhsatsız araca is yaptırmak istemez.
  • Eşya taşıma işlemi yapılırken, araçların kasalarının  kapalı kasa veya tenteli olması gerekiyor.
  • Özellikle firma sahipleri şoförlerini dinlendirerek araç kullandırmalıdırlar. Kazaların büyük bir kısmı yorgunluk ve dikkatsizlikten meydana geliyor. Bunun önlenmesi için tarafı olduğumuz AETR kurallarında belirtilen sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerine dikkat etmek hayati bir konudur.
  • Kış aylarının başlaması ile birlikte, araçlara mutlaka kış lastiği takılmalı. Her yıl 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında araçlara mutlaka kış lastiği takılması zorunludur. Kış lastiği aracınızın soğuk havalarda kaymasını engeller ve yol tutuşunun daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Araçların kalifiye ve işinde nitelikli olan şoförlere emanet edilmesi gerekiyor. Şoförün kullanacağı araçla ilgili kapasitesi ve belgeleri tam değil ise, ilgili araç şoföre emanet edilmemelidir.
  • Taşıt yaşı, araç tescil belgesi kayıtlarındaki model yılından sonra gelen ilk takvim yılı esas alarak hesaplanmalıdır. Bu durumda asgari kapasiteni kontrol edilmesi sağlanır ve firma yetki belgesi ile ilgili hak kaybı yaşanmaz.

Şoförlerde Aranacak Özellikler Neler Olmalıdır? Belgeli Ve İşinin Ehli Şoförler Ne Gibi Avantajlar Sağlar. Dilerseniz birlikte inceleyelim.

  • Ticari bir araçta şoförlük yapılabilmesi için, sürücünün mutlaka mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerekiyor.
  • İlgili mevzuatın öngördüğü belgeler şoförün kullandığı aracın türüne göre uygun olması gerekiyor. Örnek verecek olursak sürücü yolcu taşıyacak ise, SRC-1 veya SRC-2 yük, eşya, kargo taşıyacak ise SRC-3 veya  SRC-4 belgelerinden birine sahip olmalıdır.
  • Şoförlerin ilgili belgelere sahip olmaları için, 66 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.
  • 66 yaşından gün alan sürücünün ilgili SRC Belgesinin geçerliliği kalmamaktadır, bir anlamda ticari araç kullanımı 66 yaşına kadar yapılabilmektedir.
  • Büyük otobüs kullanmak isteyen şoförlerin, 26 yaşından gün almış olmaları şarttır. Daha küçük yaşta olanlar büyük otobüs kullanamazlar.
  • Her 5 yılda bir şoförlük mesleğinde bulunanların, psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunun ilgili yetkili kurumlardan alınması gerekiyor.
  • Silah, uyuşturucu, insan kaçakçılığı, gümrük kaçakçılığı ve terör suçlarından dolayı hürriyet bağlayıcı suçlardan ceza alınmamış olması da aranan şartlardan biridir.
  • Tehlikeli madde taşıyan taşıtları kullanan kişilerin, mutlaka ilgili eğitimi alıp SRC-5 belgesi sahibi olmaları gerekiyor.

Siz de yetki belgesi sahibiyseniz veya yetki belgeli firmalara iş yaptırıyorsanız yukarıdaki hususlara dikkat edildiğinden emin olmalısınız.  Şoförlük mesleğini yapmak istiyorsanız veya araçlarınızda yasal belgeleri bulundurmak istiyorsanız, bir an öce kaliteli eğitim kurumlarına başvurarak belgenizi alabilirsiniz. İşinize yaptığınız yatırım, hayat kalitenizin yükselmesine neden olacak ve trafikte sorunsuz seyir etmenizi sağlayacaktır.

 

Yetki Belgeleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *