tanker

SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

0 12369

Kısaca SRC belgesi, ehliyeti olan tüm sürücülerin ticari araçları kullanabilmeleri için almaları gereken bir belgedir. Src belgesini almaya hak kazandıktan sonra, sorunsuz bir şekilde ticari amaçlı araçlar kullanılabilir. SRC belgesiz ticari araç kullanıldığı zaman, cezai uygulamalara maruz kalınabilir.

Pek çok kişi SRC belgelerinin nereden, nasıl ve hangi şartlarla alındığını merak ediyor. SRC belgesi normal ehliyet sahiplerinin ticari araç kullanabilmesi için, kanunlara göre mutlaka alınması gereken belgelerden biridir. SRC belgesi alabilmeniz için öncesinde mutlaka muafiyet kurs durumunuza bakılmakta.25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyetiniz var ise, herhangi bir sınava gerek kalmaksızın SRC belgenizi alabilirsiniz. Sınavlar Tc. Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıyor. Ehliyetleri bu tarihe uymayan kişiler, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan eğitim kurumlarında birine başvurarak, gerekli eğitimi alıp sınavdan başarılı olmak kaydıyla belgeyi almaya hak kazanırlar. Belgeyi alabilmek için 100 üzerinden en az 60 puan alınmalıdır. Ulaştırma ve Haberleşme bakanlığı denetiminde, sınavlar 4 ayda bir yapılıyor. Yapılan bir sınavdan, sadece 1 tane SRC belgesi alabiliyorsunuz.

25 Şubat 2003 tarihinden önce, B sınıfı ehliyeti olan kişiler SRC2 ve SRC4 belgelerini alabiliyorlar. Aynı tarihten önce C ve D sınıfı ehliyeti olanlar SRC2, SRC3 ve SRC4 belgelerine sınava girmeden başvuru yaparak alabiliyorlar. Şu detayı da atlamamak gerekiyor. 65 yaşını doldurmuş kişiler src belgesi almak için başvuru yapamıyorlar. Yaştan dolayı bu kişilerin, yaş kriterinden dolayı ticari taşıma yapmaları engellenmiştir.

src

SRC belgesine başvuru şartları nelerdir?

SRC belgesi almak için ne yapmak gerekiyor? Yazımızı takip edebilirsiniz. SRC belgesine başvurmadan önce muafiyetiniz var mı? yok mu? önce ona bakılır. 25 Şubat 2003 den sonra ehliyet alanlar, kursu aldıktan sonra, yapılacak sınavda başarılı olurlarsa src belgelerini almaya hak kazanırlar. SRC belgesi alabilmek için ehliyet sınıfları göz önünde bulundurulur. Buna göre Ehliyeti B sınıfı olanlar SRC2 ve SRC4, C ve D sınıfına sahip olanlar SRC2, SRC3 ve SRC4, E sınıfı olanlar ise SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 belgelerinden istediğini alabilirler. Src belgesi sahibi olmak isteyenlerin, kurs almaları ve kursa gitmeleri zorunlu. Toplamda 28-32 saatlik bir eğitimin sonunda programa katılanlar, sınavdan en az 60 puan alırlarsa sertifikayı almaya hak kazanıyorlar. Sınavda toplam son dönemlerde 25 soru sorulmakta ve en az 15 sorunun doğru yapılması gerekiyor.

SRC belgesi almak için hangi evraklar gerekiyor?

SRC belgesi almak için, Nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet fotoğraf ve ehliyet fotokopisi gerekiyor. Önemli bir bilgi olarak SRC1 belgesi alan kişiler, SRC2 belgesini almış sayılıyorlar. SRC3 belgesini alanlar ise, SRC4 belgesini almış sayılıyor.

Belgeler hakkında kısa bilgiler verecek olursak. SRC1 Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan kişilerin, SRC2 Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapanların, SRC3 uluslararası eşya ve yük taşımacılığı yapanların, son olarak ta SRC4 şehirlerarası eşya ve yük taşımacılığı yapanların almaları gereken belgeler arasındadır. Tarih ile ilgili şartları sağlayamayan sürücüler,  SRC belgesi almak için başvurularını yapabilirler.

T.C Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı yetkisi olmayan hiçbir kurumdan, kesinlikle eğitim almayınız. İnsanları dolandırmak ve paralarını almak isteyen bazı kurumlar, kendilerini yetkili kurum olarak gösterebilirler. Titiz bir araştırma yapmadan asla kayıt yaptırmayınız. Ehliyet veriliş ve düzenleniş tarihine dikkat ederek kursa başvuru yapmalısınız. SRC belgesiz ticari araç kullanmak, oldukça riskli ve cezaları da beraberinde getiriyor. SRC belgesi almak için kurs araştırması yapıyorsanız, insanların memnun kalmış olduğu, alanında uzman ve referansları sağlam bir kurumdan eğitim almayı tercih edebilirsiniz. Kurs seçiminizi yaparken verilecek eğitimin kalitesini de baz almanız gerekir. Ticari eşya ve yolcu taşıyanlar, bu mesleği yapmak istiyorlarsa mutlaka sınıfına göre, SRC belgelerini almalıdırlar. Kanunlara uygun bir şekilde taşıma yapmayan sürücülerin, araçları bağlandığı gibi birde ceza alma durumları vardır.

Trafik cezası almamak ve rahat bir şekilde ticari araç kullanmak ve işinizde yükselmek için mutlaka belgenizi zamanında almalısınız. SRC belgenize ulaşmak için uzman bir kurumdan eğitim almıyorsanız, paranızı çöpe atmış durumdasınız. Sizde iyi bir kurumdan eğitim alarak, SRC belgenize sahip olabilirsiniz.

 

SRC Eğitimi Hakkında Detaylı Bilgi Al!   SRC Eğitimine Hemen Başvur!

tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *