udy-ody-belgesi

ÜDY-ODY Belgesi İşletilmesinin Önemi

0 2531

ÜDY-1, ÜDY-2, ÜDY-3, ÜDY4 / ODY-1, ODY-2, ODY-3, ODY-4 belgesi olan firmaların, T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan almış oldukları yetki belgelerinin türüne göre bünyelerinde ÜDY ve ODY belgeli kişileri istihdam etme zorunlulukları varıdır.

T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınmış yetki belgesi türlerinin büyük bir kısmında ÜDY ve ODY belgeli kişileri çalıştırmak zorunluluğu olduğu için, son zamanlarda ÜDY-ODY belgeli kişilerin sektörde değerleri artmakta ve sürekli istihdam için talep oluşmaktadır.

ÜDY-ODY Belgeli Personel İstihdamı Neden Önemli?

Örnek ile belirtecek olursak; T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan L1 yetki belgesi almak isteyen, fakat L1 belgesi almak istediğinde ÜDY ve ODY belgeli olan kişileri çalıştırmayan firmalar, L1 belgesi alırken herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Fakat Bakanlık belgeyi teslim ederken firmadan 6 aylık bir taahhüt ister. Belirtilen süre içerisinde firmadan mutlak ÜDY-ODY belgeli kişilerin istihdam edilmesini istemektedir. 6 ay sonunda firma vermiş olduğu taahhüt yerine getirilmediyse, otamasyon sistemi ile firmalara her ay değerlendirme oranına göre, 700 TL ila 1.000 TL arasında ceza uygulanmaktadır. 1 sene baz alındığında firma oldukça maliyetli bir ceza tablosu ile karşı karşıya kalmaktadır. Firmaların 6 ayın sonunda herhangi bir cezaya düşmemeleri için, mutlaka belirtilen süre içerisinde ÜDY-ODY belgeli kişileri istihdam etmeleri gerekir.

Belirtmiş olduğum cezalar küçük meblağlarda olan cezalardır. Aslına bakarsanız oluşabilecek sorunlu durumlarda, Bakanlık tarafından 200.000 TL ila 500.000 TL arasında cezalar kesilerek, durum belge iptaline kadar gidebilmektedir.

ÜDY-ODY belgeli kişilere; Bakanlığın Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve sorumluluklarını firmaları bilgilendiren elçileri diyebiliriz. Aynı zamanda firmaların ceza almalarını ve oluşabilecek risklerden korunmalarını da sağlarlar.

Bir örnekle durumu daha iyi anlatmaya çalışacağım. L1 Belgesinin zorunlulukları arasında 1000 m2 depo şartı aranmaktadır. Belge alındıktan sonra deponun adresi değişmiş ve 1000 m2 altına düşmüş ve kapasite sağlanmıyor ise, Bakanlık 250.000 TL’lik Yetki Belgesini iptal etmektedir. Bu nedenle herhangi bir ÜDY-ODY Belgeli çalışana değil, işinin detayını bilen ve yakından takip eden bir çalışana ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu cezalar çok diyorsanız tüm bu detayı kendinizin öğrenmenizin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır.

ÜDY-ODY Personeli İçin Harekete Geçmelisiniz

6 aylık süre çok kısıtlı bir zamandır. İşin sonunda gerekenler yapılmadığı durumda ciddi cezaların ödenmesi, yetki belgesiz alınabileceği için çalışamaz hale gelmeniz söz konusu olabilir. Belirttiğim nedenlerden dolayı Bakanlık tarafından iptal edilmiş binlerce yetki belgesi mevcuttur. ÜDY-ODY belgeli kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Kapsamında kontrolleri ve uyarıları önceden verebildikleri için istihdam çok büyük öneme sahiptir. Bu kişilerin eğitimi nerden aldıkları ve uluslararası geçerliliğe sahip başka belgelerinin olup olmadığı da araştırılmalıdır. Zira bu konuda iyi bir araştırma yaptıktan sonra harekete geçmek önemlidir.

Bünyenizde henüz ODY-ÜDY personeli bulundurmadıysanız ve 6 aylık sürenizi geçiriyorsanız, cezalara maruz kalmama için personel araştırmaya şimdiden başlamalısınız. Alanında uzman kaliteli eğitim kurumlarından danışmanlık alarak da, işlerinizin yolunda gitmesini sağlayabilirsiniz.

UDY Eğitimleri Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

ODY Eğitimleri Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *