adr

ADR’ ye Uyum Sürecinde Ağır Cezalardan Kurtaran Önemli Uygulamalar

0 387

Tehlikeli madde faaliyetleri ile iştigal olan firmalar insan ve diğer canlıların sağlığına zarar vermeden, taraf olunan anlaşmalar çerçevesinde güvenli bir şekilde ilgili mevzuat hükümlerine göre faaliyetlerini yerine getirmelidirler. İşletmelerin gereken sorumluluğu yerine getirmeleri için, ADR uyum sürecinde kendilerine yardımcı olacak ve işleyişle ilgili yol gösterici uzmanlara ihtiyaçları vardır.

Tehlikeli maddeleri taşıyan, gönderimini yapan, paketlemesini yapan, yükleyen dolduran ve boşaltımını yapan işletmelerin mutlaka bünyelerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmalı veya hizmet almaları gerekir.2015 yılından beri Türkiye’de yukarıda saydığım tehlikeli madde faaliyetleri ile uğraşan firmaların, TMGD çalıştırma ve hizmet alma zorunluluğu bulunuyor.

Tehlikeli madde işi ile uğraşan firmalar bünyelerinde TMGD bulundurmadığında veya hizmet almadıkları taktirde, ilgili firmaya 1.162 TL idari para cezası uygulanmaktaydı. 2017 yılına geldiğimizde ise ceza miktarı 3.114 TL ye çıkarılmış ve bu ceza her ay itibariyle ayrı ayrı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.  Bu durum güvenlik danışmanlarının işletmeler için ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ile çalışmaya başlayan bir işletme, her ay 3.114TL tutarında ki cezayı ödemekten kurtulacaklardır.

ADR Uyum Süreçlerinin Sağlıklı Yürütülmesi İçin TMGD’lerin Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?

İşinde uzman ve iyi bir eğitim almış TMGD uzmanı ADR’ yi uygulamaya geçmeden önce firmada tespitlerde bulunmalı, firmanın ulusal ve uluslararası çerçevede nerede olduğunu anlamalıdır. TMGD’ nin tehlikeli madde işlemlerinin gerçekleştirildiği yerlerde yapacağı tespitler, ADR yapısının temelini oluşturmak için bir yol haritası çıkaracaktır. Çıkarılan yol haritasının doğru olabilmesi için, İşletmelerin ADR‘ ye konu olan tehlikeli maddeleri belirlemesi gerekir.

TMGD hizmet vereceği işletmenin, hangi tehlikeli maddeler üzerine faaliyette bulunduğunu doğru tespit etmelidir. Öncelikle ilgili tehlikeli maddelerin güvenlik bilgi formlarına ulaşmak daha doğru olacaktır.

ADR de dokuz tehlike sınıfına giren 3500 den fazla UN numarası atılmış tehlikeli madde bulunmaktadır. TMGD önce firmanın işlem yaptığı bütün tehlikeli mallarla ilgili, güncel verilere sahip olması gerekir. Bir TMGD güvenlik bilgi formlarından ADR ye ilişkin olan bilgileri okuyup analiz edebilmelidir.

Tüm tehlikeli maddelerin belirleme işlemi tamamlandıktan sonra, sırada bu maddelerin tüketiciye ulaşana kadar olan tüm süreçlerin incelenmesi var. Tehlikeli maddelerin taşıma esnasında ADR ye uygun yetkili otorite tarafından onaylanmış, uygun ambalajlar içinde taşınması gerekir.

ADR ambalaj talimatları ürün bazında TMGD tarafından incelenerek, ambalajların ADR’ ye uygun hale getirilmesini sağlamalıdır.  Uygun olmayan her sevkiyat için 1.206 TL idari para cezası ve 3 ayrı uyarı cezası olan bu zorunluluğun uygun hale getirilmesi için, onaylı ambalajlar kullanılmalıdır. TMGD işin gerektirdiği şekilde ambalajları seçmeli, yanlış ambalajlanan ve üreticinden yanlış gelen paketleme ürünlerinin önüne geçmeli, ceza ve kaza risklerini önleyebilmelidir. Onaylı ambalaj ile taşınması sağlanan tehlikeli maddeler ayrıca ADR’ ye uygun tehlike etiketi ve işareti ile işaretlenmelidir. Kurallara göre hareket etmek işletmeyi hem Türk Ticaret Kanununa göre kusursuz sorumluluktan kurtaracak hem de işletme Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınması Hakkındaki Yönetmeliğe göre ise 1.206 TL idari para cezasından kurtaracaktır.

Tehlikeli Maddeleri Taşıyacak Araçlar ADR Uyum Sürecindeki Uygulamalar Arasında Yer Alır mı?

Tehlikeli madde faaliyetlerinde en önemli süreci; taşımayı yapacak araç ve aracı kullanan sürücüler oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayı TMGD ler tehlikeli maddeleri taşıyacak araç ve sürücülerin, ADR ye uygunluğunu sürekli kontrol etmelidirler. Yapılacak kontrollerde nelere dikkat edilmeli? İlk öncelik tehlikeli madde taşıyacak aracın güvenli taşıma yapacak yapıda olup olmadığı kontrol edilmelidir. Araçta yaşanacak bir kaza ve olumsuzluk durumunda kullanılabilecek teçhizatların tam olup olmadığı, sürücünün uygun mesleki donanıma sahip olum olmadığı ve gerekli belgeleri tam veya eksik olup olmadıkları kontrol edilmeli ve raporlanmalıdır.

TMGD danışmanlık yaptığı firmanın tesislerine gelen tehlikeli maddelerin uygunluğunu kontrol ederek, tüm tesisin çalışanları ve çevrenin güvenliğini korumakla da yükümlüdür. TMGD araca tehlikeli madde yüklendikten sonra, aracın ADR ye uygun olarak işaretlenmesini sağlaması gerekir. ADR hükümlerinde cezai işlemler ve firmanın cezai işlemlerden korunmasını ve işlerin en doğru şekilde yapılmasını sağlamak için hükümler mevcuttur. Tehlikelerden uzaklaşmak ve işlerinizin en doğru şekilde yürümesini sağlamak için, bünyenizde TMGD bulundurmalı ve kaliteli eğitim kurumlarından danışmanlık hizmeti almalısınız.

TMGD Eğitimi Almanın Tam Zamanı, Hemen Başvur!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *