hafiza-ic

Unutmamak İçin, Hafızanızı Güçlendirin!

0 4011

Bazen anahtarınızı bir yere koyup unutabiliyorsunuz. Bazen bırakın anahtarı, aracınızı koyduğunuz yeri unutuyor ve saatlerce arayabiliyorsunuz. Hafızayı geliştirmek unutkanlığı azalttığı gibi gördüğünüz, duyduğunuz bilgileri ve aldığınız eğitimleri, unutmamanızı sağlayacaktır. Sınavı kazanamayan ve bildiklerini unutan bir öğrenci, sınavdan kötü not alarak bunun acısını çekebilir. Ya da işyerinizde bir şeyler anlatmak üzereyken bilgileri unuttuğunuzda, başınız ağrıyabilir. Hafıza geliştirmenin, bellek arttırmanın ve akılda kalıcılığı sağlamamın, birçok tekniği vardır. Psikolojik görsel ve düşünsel bazı çalışmalar yapıldığında, hafıza gücünüz artacaktır.

Hafıza Geliştirmenin Yolları Nelerdir?

  • Biliyorsunuz bir işi başarmak için önce odaklanmak gerekir. Ortamda dikkat dağıtıcı televizyon, müzik ve gürültü gibi durumlar olduğunda, beyin bazı bilgileri unutabilir. Bilgileri kısa bellekten uzun belleğe taşımak için odaklanmanız şarttır.
  • Beyninize kısa süre içinde aşırı yükleme yapmaktan kaçınmalısınız. Hafızanıza aşırı bilgi yüklemesi yapmamak için, düzenli çalışma saatlerinizi belirlemelisiniz. Uzun ders saatleri ve toplantılarda belirli aralıklarla mola verilmemesi, sona doğru anlatılanların dinlenmemesine neden olmaktadır. Düzenli ve dinlenerek çalışmak, daha fazla hatırlamanızı sağlayacaktır.
  • Bilgileri sınıflandırmalı ve birbirine karıştırmamalısınız. Bilgiler belleğinizde salkımlar halinde kayıtlıdır. Üzerinde çalıştığınız bilgileri düzenler ve sınıflandırırsanız, unutmaz ve daha fazla başarılı olursunuz. Notları ve okumanız gereken metinleri, mutlaka birbirleriyle zincirleme ilişki grupları haline getirmelisiniz.
  • Bilgileri hatırlamak istiyorsanız, mutlaka hafızanızı güçlendirici nesneler kullanmalısınız. Bazı bilgileri bazı nesnelerle karşılaştırırsanız, unutma şansınız sıfırdır. Nesnelerin yanında bir şeyleri, şarkı, renk, komik ve ilginç nesnelerle kıyaslayarak, hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Örnek verecek olursak arabanızı bir otoparka park ediyorsunuz. Park ettiğiniz bölümün kodu diyelim ki ‘’A4’’ tür. Bu durumda aklınıza hemen bir paket ‘’A4’’ kağıdı getirin ve beyninizde aracı park ettiğiniz görselle bütünleştirin. Tamam aracınızın hangi bölümde olduğunuz yazmaya gerek yok bir asla daha unutmazsınız.
  • Üzerinde çalıştığınız bir işin veya okuduğunuz bir kitabın bilgilerini unutmak istemiyorsanız, bilgileri detaylandırarak sürekli tekrarlamalısınız. Bir konuyu birkaç kez tekrar edip sürekli düşündüğünüzde aklınızda kalacaktır.
  • Yeni öğrendiğiniz bilgileri bildiğiniz bilgilerle ilişkilendirirseniz, hafızanızı geliştirir ve konuları unutmazsınız.
  • Özellikle görsel resimler ve kavramlar kullanarak, hafızanızı geliştirebilirsiniz. Metinlerin yanında görseller ve grafikler varsa, hafızanızda daha çok kalıcı olacaktır. Çalışırken metin yanında görseli olan dökümanlarla çalışırsanız sizin için çok verimli olur.
  • Yeni öğrendiğiniz ve unutmak istemediğiniz kavramları ve bilgileri, başkalarına sürekli anlatırsanız asla unutmazsınız.
  • Öğrenmesi zor olan bilgilere daha fazla odaklanmalı ve dikkatinizi vermelisiniz. Böylelikle hafızanız daha fazla gelişecektir.
  • Çalışma yerinizi, saatlerinizi, çok fazla üzerinde takıldığınız problemleri aşmak için belirli sürelerde çalışma ortamınızı değiştirmelisiniz.

Hafıza tekniklerini öğrenmek ve uzun süreli bilgiler edinmek için, daha kapsamlı bir eğitim alabilirsiniz.

NLP Eğitimleriyle Hafızanızı Güçlendirin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *