dbelgesi

Yeni Taslağa Göre D Belgelerinde Yapılan Çok Önemli Değişikler Nelerdir ? 

0 808

T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının resmi internet sitesinde, Mart ayı içinde Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nı görüşe açmıştır. Taslağın tahmini olarak Haziran ayında kısmi değişikliklerle, yürürlüğe girmesi bekleniyor. Taslakta ne gibi değişiklikler var? D Belgeleri’ni yeni dönemde neler bekliyor? Taslakta D belgeleri ile alakalı çok önemli değişiklikler yapılacaktır. Taslak olduğu haliyle girerse, D2 Belgesi sahipleri en fazla değişikliğe girecek gruptur. D2 belgesinden bahsetmeden, dilerseniz öncelikle diğer belgeler ile ilgili değişikliklerden biraz bahsedelim.

Yeni Taslağa Göre D Belgelerinde Yapılan Değişiklikler

  • D3 Yetki Belgesi; Kendi personelini şehir içi şehirlerarası taşıma belgesine verilen isimdi. Belgenin ismi ise G belgesi olarak değiştirilecektir.
  • D4 Yetki Belgesi; Yeni taslağa göre belgenin adı Y belgesi olarak değiştirilecektir. Gözlemlendiği kadarıyla belgelerin isimleri genel olarak değiştirilmektedir.

Yeni Taslağa Göre D2 Belgesinde Yapılan Değişiklikler

  • D2 Belgesi’ni almaya hak kazanmak için, yeni taslakta 75 özmal kapasitesi olan koltuk sayısı, ciddi bir değişiklikle 150 ye çıkarılıyor. Yeni taslağın kullanılması ile birlikte, D2 belgesi almak artık çok kolay görünmüyor.
  • Önceden D2 belgesini almaya hak kazanmış işletmeler yenileme yapacakları zaman, özmal araç koltuk sayısını 150 ye çıkardıklarında faaliyetlerine devam etme durumu söz konusudur.
  • Taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok D2 belgesi sahibinin asgari yükümlülüğü sağlayamayacağından dolayı, belgelerinin iptali gündeme gelme durumunu da doğurabilir.
  • Kapasiteyi sağlamayarak belgesi iptal edilmiş olan firmalar, D2 belgesine sahip olan firmaları sözleşmeli araç olarak kullanarak, bu şekilde çözüm bulacaklardır.
  • Yeni taslağa göre Bakanlık D2 belgesine sahip sözleşmeli araç oranını 2 kat orandan 3 kat orana çıkarılacağı gözükmektedir. Yani X firmanın 10 özmal aracı varken daha önceden 20 araç sözleşmeli araç ilave edebiliyorken bu taslağın yürürlüğe girmesiyle 30 sözleşmeli araç ilave edebilecektir.

Ayrıca taslakta diğer çok önemli gelmiş ise 2018 yılı ile birlikte, D yetki belgesi sahipleri, yapacakları arızi, grup veya mekik seferlerinde, sefere göndereceği taşıta ait; taşıtın plakası, ATS bilgileri, taşıtta görevli personel bilgileri ile birlikte yolculara ait seyahat bilgilerini Bakanlığın U-ETDS sistemine tam ve doğru olarak işlemek/iletmek zorundadırlar. Bu kurallara uymayan yetki belgesi sahiplerine, 20 uyarı cezası verilmektedir. Seyahatin başlangıç saatinden en geç 1 saat öncesine, seyahati yapamayan veya tamamlamayan yolcu bilgilerinin ise, bu durumun meydana geldiği saatten en geç 30 dakika sonrasına kadar, sisteme bildirilmesi gerekiyor.

Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al!

 

ÜDY Eğitimleri İçin Detaylı Bilgi Al!

 

ODY Eğitimi için Tıklayınız!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *