c2-ic

C2 Yetki Belgeleri İptal mi Oluyor?

0 3087

C2 Yetki Belgesi; Uluslararası ve yurt içi ticari amaçlı olarak eşya taşımacılığı yapan, gerçek ve tüzel kişilerin alması gereken bir belge türüdür. Şahıs firması veya şirket hiç fark etmez belgeyi almak için, belirtilen şartların mutlaka sağlanması gerekiyor. Eşya taşınacağı için belgeye kaydedilen araçların, mutlaka ticari olması gerekiyor.

Zamanla ihtiyaçlar ve şartlar değiştiği için belgelerin üzerinde de çeşitli değişiklikler yapılabiliyor. 10.07.2003 yılında 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na göre hazırlanan yönetmelik değişiyor. Hazırlanan yeni taslak sektörün değerlendirmesine sunuldu ve yönetmeliğin son hali için sektör beklemede. Ülke genelinde toplam 2.293 adet C2 Yetki Belgesi sahibi mevcuttur.

C2 Yetki Belgesi’nde Yapılacak Değişiklikler Nelerdir?

Yeni taslak yönetmelikte C2 belgesinin birebir karşılığı yani Uluslararası ve Yurtiçi Eşya Taşımacılığı Belgesi yoktur. C2 belgesine sahip olan işletmeler faaliyetlerine devam etmek istiyorlarsa, faaliyetlerine en yakın olan belge ile ellerinde bulunan C2 belgelerini değiştirmeleri gerekmektedir. Belgenin şartlarına ve kapsadığı alana bakıldığında, yeni taslağa göre karşılığı L belgesi ile dolmaktadır.

L Yetki Belgesi ( Uluslararası ve Yurt İçi Lojistik İşletmeciliği) Alım Şartları Nelerdir?

  • En az 6 birim taşıt ve 200 tonluk asgari yük kapasitesine sahip olmak. (Asgari kapasiteyi sağlayacak araçların 15 yaşından büyük olmamalıdır.)
  • 300.000 TL sermaye veya işletme sermayesinin olması gerekiyor.
  • En az 1.500 m2 açık veya kapalı bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmak
  • En az 1 adet ÜDY3 ve bir adet ODY3 belgeli yönetici istihdam edilmelidir.
  • 200.000 TL Belge ücreti ödenmelidir.
  • Her bir araç için taşıt kartı bedeli 500 TL dir.

C2 Yetki Belgesini L Yetki Belgesi İle Nasıl Değiştirebilirsiniz?

Belge değişikliği ile ilgili T.C Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına müracaat etmek gerekiyor. C2 Yetki Belgesi sahiplerinin dikkat etmesi gereken 1.500 m2 alan ve belge fark ücretidir. Yetki belgesi sahibinin meslek saygınlığı kriteri dışında, yenileme tarihine kadar değiştirilecek belge için ilgili şartlar aranmayacaktır. 1.500 m2 alan şartı belge değişimi sırasında herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

C2 belgesinden L belgesine geçiş yapıldığında, aradaki ödenmesi gereken fark 195.038 TL olacaktır. Değişim için ödenen tutar, firmanın yönetmeliğe çıktığı tarihten geriye doğru almış olduğu cezalarla doğru orantılıdır. Değişiklik yapılacağında ücretin tamamını da ödeyebilir, sadece %25 ini de ödeyerek C2 belgenizi L belgesi ile değiştirebilirsiniz.

C2 Belgesinin L Belgesi İle Değişimi Sırasında Ödenecek Belge Fark Ücretleri

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki son 5 yıl içerisinde değişimi talep edilen yetki belgesi için verilen toplam uyarma sayısının;

  • 50 den az olması durumunda aradaki ücret farkının % 25 ini (48.760 TL)
  • 100 den az olması halinde aradaki ücret farkının % 50 ini (97.519 TL)
  • 200 den az olması halinde aradaki ücret farkının % 75 ini (146.278 TL)
  • 201 den fazla olması halinde aradaki ücret farkının tamamı (195.038) TL

Sizde hazırlığınızı şimdiden yaparak organize olabilirsiniz. Belge değişiminde alanında uzman bir danışmanlık kurumundan destek almanız, size ciddi kolaylıklar sağlayacaktır.

Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al! ÜDY Eğitimleri İçin Detaylı Bilgi Al! ODY Eğitimi için Tıklayınız!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *