K Belgeleri

K Belgelerine Kayıtlı Taşıtlarda Cezalar ve Belge İptali

0 9450

Karayolunu tehlikeden arındırmak ve en minimum seviyeye indirmek için sürekli denetimler yapılıyor. Yapılan denetimlerde gerek yetki belgelerinde, gerek sürücülerde, gerekse araçlarda bulunan aksaklıklar tespit edilerek, cezalar kesilebilir ve belge iptalleri gerçekleşebilir. Belge iptali için denetim yapılması dahi gerekmiyor. Belgenizin iptal olmaması ve yüksek cezalara maruz kalmamak için dikkat edilecek önemli hususları sizler için derledik.

Derlediğimiz hususların birçoğu tüm yetki belgeleri için geçerli olsa da bu makalemizde özellikle K Belgelerinde dikkat edilecek hususları ele aldık.Dilerseniz önce K Belgesi çeşitleri ve anlamlarına bakalım.

K Belgesi Çeşitleri Ve Anlamları

  • K1 Belgesi; Yurt içi yük ve eşya taşımacılığı yapacakların almaları gereken belge türüdür.
  • K2 Belgesi; Kendi araçları ile kendi iştigali olan eşyaları taşıyacakların almaları gereken bir belge türüdür. Bir başka deyişle kendi eşyasını kendi aracuyla taşıyacak olanların alması gereken belgedir.
  • K3 Belgesi; Ev ve büro eşyası taşıyacaklara verilen bir belge türüdür. Evden eve nakliye firmaları bu belgeyi alır ve bu belgesi olmayanlar kullanılmış ev ve işyeri eşyası taşıyamaz.
  • Ayrıca bu üç belgenin dışında sadece kamyonet türü araçlar için düzenlenen *(yıldızlı) belgeler vardır.Bu belgeler;
  • K1* (Yıldızlı K1) Belgesi; Kamyonet ile yanlızca il sınırları içinde yapılacak yük taşımacılığı belgesi. Belgeye kayıtlı araç bağlı bulunduğu il sınırı dışına çıkamaz.
  • K2* (Yıldızlı K2) Belgesi; Kamyonetler ile kendi esas iştigal konusu eşyanın yurtiçi taşınmasını yapacaklara verilir. Belgeye kayıtlı araçlar il dışına çıkabilirler.

K Belgesi Sahipleri Nelere Dikkat Etmeliler?

  • Yetki belgesi faaliyet konusu ne ise o işle meşgul olunmalıdır. Faaliyet konusu dışında olan bir iş kesinlikle yapılamaz. Örnek verecek olursak; K2 belgesi sahibi olan bir firma sadece kendine malını taşıyabilir, başkasının malını taşıyamaz. Aksi takdirde yetkisiz taşıma yapmış olma hukuki sorumluluğuyla karşılaşır.
  • K Belgesi sahibi olan araçların sürücüleri SRC-3 veya SRC-4 belgeleri ile Psikoteknik Değerlendirme raporlarına sahip olmalıdırlar. Aracı kullanan sürücülerin belirttiğimiz SRC belgelerine sahip olmamaları, hem sürücüye hem de ruhsat sahibine ceza gelmesine neden olur.
  • Yetki belgesine kaydedilmeyen taşıtlar ile faaliyette bulunulamaz. Yetki belgesi sahipleri; yeni aldığı araçların belgelerinin kayıtlarını yaptırmadan kullanmaları durumunda, cezai yaptırımlar ile karşılaşacaklardır.
  • Yetki Belgesi’ne sahip bir araç satılıyor veya hurdaya ayrılıyor ise, konu süresi içinde Bakanlığa bildirilip yetki belgesinden düşürülmesi gerekiyor. Bildirim geç yapıldığında veya hiç bildirilmediğinde, cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Özellikle bu nedenle kapasite altına düşüldüğünde Yetki Belgesinin iptal tehlikesi bulunuyor.
  • Yetki belgesine sahip araçların muayeneleri zamanında yapılmalı. Araç muayenelerinin geçmesi durumunda, Bakanlık tarafından yetki belgesinden  resen düşürülecek ve trafikte seyreden araçlara cezai işlem uygulanacaktır . Bu gibi bir durum yaşandığında, araç muayenesi yapıldıktan sonra tekrar yetki belgesine kaydettirilmesi gerekir. Yine bu nedenle kapasite altına düşülmesi halinde yetki belgesinin iptal edilme riski bulunuyor.
  • Yetki belgesine sahip olan firmaların ticaret sicilinde yapılmış olan değişiklikleri de süresi içinde Bakanlığa bildirmesi gerekiyor. Süresi içinde yapılmayan bildirimlere karşı cezai yaptırımlar uygulanır.
  • K1 ve K3 Yetki Belgesi sahipleri asgari kapasiteyi oluşturan araçların yaşlarına ( 20 yaş ) dikkat etmelidir. Dikkat edilmediği takdirde yetki belgelerinin iptali söz konusu olmaktadır.
  • Şirket ortaklarının ve temsile yetkili olan kişilerin, kaçakçılık ve terörle mücadele kapsamına giren suçlardan dolayı kesinleşmiş mahkeme kararı varsa ilgili firmanın yetki belgesi iptal edilecektir.

Genelde K Belgesi sahibi firmaların belirli bir kısmı, işleri zamanında ve düzenli takip edemediklerinden dolayı, cezalar ve belge iptalleri ile karşı karşıya gelmektedirler. Bu durumun önüne geçmek için, belgenizdeki de3ğişiklikleri takip edecek, bildirimleri süresinde yaparak yetki belgenizi iptalden koruyacak, işinde profesyonel danışmanlık ve eğitim kurumları ile çalışılmalıdır.

 

Eğitimsiz ve Sınavsız SRC Belgesi Başvurusu Yapın!

 

K Belgeleri Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

Yetki Belgeleri İçin Detaylı Bilgi Al!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *