kalibre-ic

Kalibrasyon Nedir? Nasıl Kalibre Olunur?

0 7073

Kalibrasyon; Belirli olan koşullar altında doğruluğu tespit edilmiş ölçüm standardını kullanarak, diğer test ve ölçüm aracının ölçülerek doğruluğunun tespit edilmesi, hataların belirlenmesi ve doküman haline getirilmesini ifade etmektedir.

İnsanların davranışlarında ki kalıpları mutlaka fark etmişsinizdir. İş yerlerinde genelde patron veya yönetici çalışma alanına geldiğinde, etraftakiler hemen çalışmaya başlarlar. Davranış kalıplarını fark ettiğinizde onları rahatlıkla kalibre edebilirsiniz. Kalibrasyon; Kendisinden önce meydana gelen ya da belirli bir duruma eşlik eden, davranışsal ipuçlarını tespit etme sürecidir. Kalibrasyon beceriniz ne kadar çok gelişirse, o kadar fazla bağlantı yakalayabilirsiniz.

İnsanların beden dillerine dikkat ettiğinizde, mutlu ve mutsuz zamanları rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. İnsanlar psikolojilerine göre bilinçsiz hareketler yaparlar ve bu onların hangi ruh halinde olduğunu görebilirsiniz. İnsanların beden dillerini izleyerek, nasıl kalibre edileceğini öğrenebilirsiniz.

Kalibrasyon Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Karşınızda ki kişinin çok mutlu ve çok üzgün olduğu bir anını gözlemleyebilirsiniz. Mutlu ve mutsuz bir insanda gelişen hareketleri gözlemlediğinizde o kişi ile iletişime geçmeden önce, karşınızda bulunan kişinin düşüncelerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Böylece karşınızda bulunan kişinin hangi kalıpta olduğunu gözlemleyebilir ve buna göre kalibre edebilirsiniz.

Sürece yeterince odaklanıldığında, kalibrenin tam etkili olabilmesi için, duyguya özgü bilgilere ihtiyacınız vardır. Kişilerin bildirdiklerini güvenmek tam anlamıyla yeterli değildir. Bir gruba eğitim verecekseniz, o grubun eğitiminizden sıkılıp sıkılmadığını hareketlerinden anlayabilirsiniz. Sıkıldığını anladığınız kişileri tekrar eğitimin içine çekmek için, onları kalibre edebilirsiniz.

Öncelikle kendi tepkilerinizi kalibre etmekten başlamalısınız. Bir şeyler size tam doğru gelmediği zaman, can sıkıntısı çekerek şüphe duyabilirsiniz. Öncelikle bu belirsizlik hissini, vücudunuzun neresinde duyduğunuzu tespit edebilirsiniz. Ya da içsel sesiniz, uyuşmazlık olduğuna dair başka bir duyuya ait ifadede bulunabilir. Tespitleri doğru yaptığınızda işiniz daha fazla kolaylaşacaktır.

Kişiler arasında iletişimde hangi sözlerin kullanıldığında ziyade, vücut dilini kullanmak daha fazla önem arz eder. Bu durumun sebebi; insan beyni öncelikle sinyaller ve sözsüz uyarıcılar tarafından uyarılmaktadır. Karşınızda ki birey ile iletişim kurarken odaklanmayı ve dikkatinizi mutlaka kalibre etmelisiniz. Kalibrasyonun olmadığı veya düşük olduğu zaman, iyi bir dinleyici olmaya engel olur. Satışı düşündüğünüzde, alım yapmaya kesinlikle niyetli olmayan bir alıcıya boşu boşuna dil döken satışçı, kalibrasyon eksikliği nedeniyle zamanını boşa harcayacaktır.

Kişiler arası iletişimde hangi sözlerin kullanıldığından ziyade, sözlerin nasıl söylendiği ve davranış şekli çok önemlidir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi insan beyninin, öncelikli olarak sözsüz uyarıcılar ve sinyaller tarafından uyarılmasından kaynaklanmaktadır. Her insan aynı beden diline sahip olmadığı için, bu konuda bir genelleme yapmak söz konusu değildir. Konuştuğunuz birine tüm dikkatinizi kalibre ederek ve algıyı açarak analiz etmelisiniz. Analizden çıkacak sonuçlar, sözsüz ve sözlü sinyaller içermektedir. Doğru kalibrasyon sağlamak ve başarı yakalamak için, NLP eğitimleri ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kişisel Gelişiminize NLP İle Yön Verin!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *