kis-lastigi-1200x627-blog

Kış Lastiği Neden ve Hangi Dönemlerde Takılmalıdır?

0 678

Kış aylarının gelmesiyle birlikte araçlara kış lastikleri takılmaya başlandı. Karlı buzlu ve ıslak havalarda yol tutuşunu arttıran ve aracın kaymasını önleyen kış lastikleri, bazı durumlarda hayat kurtarıcısı rolü oynamaktadır.  Kış Lastiği; 7 derecenin altında bulunan sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla, yüzeyinde kış için tasarlanmış desenleri bulunan ve özel bileşenlerden oluşan bir lastik türüdür. Bu tür lastiklerin üzerinde M+S işaretini görebilirsiniz. Kar lastikleri Islak, karlı, çamurlu zeminlerde normal lastiklere göre daha iyi yol tutuşu sağlıyor.

Kış Lastiği Takmak Zorunlu mudur?

T.C Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre kış şartlarına uygun olmayan ve kar lastiği takılmamış olan araçların, yolda seyir halinde olmasına izin verilmeyecek. Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçlar; 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanmalıdır. Süre hava şartlarının durumuna göre, Bakanlık tarafından uzatılabiliyor. Kurallara uymayan araçların işletmecilerine para cezaları uygulanıyor.

Kış Lastiğini Hangi Araçlar Takmalı?

Yönetmeliğe bakıldığında şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar, kış lastiği takmak zorunda. Ülkemizde tescilli olsun veya olmasın tanker, otobüs, çekici, kamyon, minibüs gibi araçlar ile A Yetki Belgeleri’ne kayıtlı olan tüm araçlar, kış lastiği kullanmak zorundadır.

Uygun Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

  • Çekici, tanker, otobüs, kamyon, yarı römork ve römork türü araçların lastik yanaklarında M+S işareti bulunmalı.
  • Minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastik yanaklarında M+S işareti ile birlikte ‘’snowlkake’’ yani kar tanesi işareti aranacaktır.
  • Denetim olduğunda M+S işaretinin okunamaması durumunda, sırt deseninin kış lastiğine uygun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması durumunda, lastik üzerinde M+S yazsa bile desenin kış lastiğine uygun olması zorunluluktur.
  • Seyir halinde iken lastiklerin değiştirilmesi durumunda yerine takılacak olan lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor.

Her yıl 1 Aralık 1 Nisan arasında 4 aylık dönemde Bakanlık’ça belirlenen arttırımlı süreler sınırlı olmakla birlikte, şehir içi taşımacılıkta kış lastiği ile ilgili uygulama hususları, yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valilikler tarafından belirlenip uygulanır. Yarı römork ve römorkların frenleme tertibatında bulunan bütün dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinde kış lastiği olması gerekiyor.

Kış lastiği sizi ve sevdiklerinizi güvende tutar. Kış aylarında oluşan kazaların büyük kısmı araçların kaymasından dolayı meydana geliyor. Kendinizin, sevdiklerinizin ve tüm insanların hayatını tehlikeye atmamak için, belirttiğim dönemlerde araçlara kış lastiği taktırmadan yola çıkmayın.

 

Yetkililerimizden Kış Lastiği Hakkında Detaylı Bilgi Alın!

 

Yetki Belgeleri Hakkında Dataylı Bilgi Alın!
tugemblog

Tüm içerikleri görüntüle tugemblog

Cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *